Başkent’in derin kulislerinde konuşulanlara göre; Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, geçen yıl bu göreve atandığında dönemin Gübretaş Genel Müdürü İbrahim Yumaklı ile çalışmak istemediğini belirterek, kendisine yer bulmasını istemiş.

Devran döndü Hüseyin Aydın’ın birlikte çalışmak istemediği Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanı oldu.

Şimdi de kulislerde şu sorunun cevabı aranıyor; İbrahim Yumaklı da çalışmak istemediğini belirterek, Hüseyin Aydın’dan kendisine bir yer bulmasını isteyecek mi?

Hüseyin Aydın geçen yıl göreve geldiğinde İbrahim Yumaklı ile niye çalışmak istemedi?

Hangi sebepten dolayı İbrahim Yumaklı ile yollarını ayırmak istedi?

Bunları bilemiyoruz, ancak Yumaklı’nın Gübretaş Genel Müdürlüğünü istemeyerek bıraktığını bilenler iyi biliyor.

Geldiğimiz noktada Yumaklı ile Aydın arasındaki roller de değişmiş durumda. Tarım Kredi Kooperatifleri doğrudan Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı bir kurum olmasa da ancak ilgili kuruluşu. Onun için Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü, Tarım ve Orman Bakanı ile koordineli çalışmak zorunda. Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Bakanlığından bağımsız hareket edemez.

Geçmişte pek bir örneği olmasa da Fahrettin Poyraz dönemi buna güzel bir örnek gösterilebilir. Poyraz, tırnak içinde söylüyorum, Tarım Bakanı Pakdemirli’yi takmıyordu. Bu da Poyraz’ın siyasetçi kimliğine karşı Tarım Bakanı Pakdemirli’nin bu sıfatının bulunmamasından kaynaklanıyordu. Ancak kendisini siyaseten çok güçlü gördüğünü zanneden Fahrettin Poyraz’ı bile o ‘takmadığı’ Pakdemirli, bir gece operasyonu ile görevden aldırmıştı.  

Onun için Tarım Kredi Genel Müdürü kim olursa olsun kendisini ne kadar güçlü görürse görsün, eğer Bakan çalışmak istemiyorsa bir yolunu bulur, o genel müdürü görevden aldırır.

Geldiğimiz noktada Yumaklı, Hüseyin Aydın ile çalışacak mı yoksa o da kendisine yaptığı gibi bir yer bulmasını mı isteyecek, bunu şimdilik bilemiyoruz, ancak bir vaka var ki, İbrahim Yumaklı ile Hüseyin Aydın arasında derin bir çatlak var.

Bu da zaten ilk günden kendisini belli etti.

Dikkat edin Tarım Bakanlığında 4 Haziran’da yapılan devir teslim törenine Hüseyin Aydın başta olmak üzere Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Kacır ve yönetim kurulu üyelerinden hiçbiri katılmadı. Devir teslim törenine katılım olmadığı gibi Tarım Kredi Kooperatiflerinin ne sosyal medya hesaplarından ne de kurum web sayfasından yeni Bakan Yumaklı ile ilgili de hiçbir paylaşım yapılmadı.

Yani Bakanlıktaki değişim, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından yok sayılarak, sanki Bakan değişmemiş gibi bir ruh haline büründüler.  

Sizce bu ruh hali böyle devam edebilir mi?

Ben hiç zannetmiyorum…

Klişe bir tabirle Tarım Kredi’de ‘bir gece ansızın’ bir değişim yaşanabilir…