11:29 Tarım

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, desteklerin çiftçiye zamanında ödenmemesinden dolayı ciddi bir mağduriyet yaşandığını belirterek, bu yılın hasat dönemi gelmesine rağmen halen geçen yılın prim desteği ödenmeyen çiftçiler bulunduğunu bildirdi.

11:00 Tarım

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, hasat döneminin yaklaşmasıyla birlikte 2024 yılı bir kilogram buğday üretim maliyetini hesapladı. Güncel mazot, gübre, işçilik ve arazi kira fiyatlarındaki artışların da dikkate alınarak yapılan maliyet hesabında, 1 kilogram buğdayın çiftçiye maliyeti 10,87 lira oldu. TMO'nun bu maliyet üzerinden alım fiyatı açıklamasını isteyen Bayraktar, TMO'nun dışında Tarım Kredi ve Türkşeker'in de bu yıl buğday alması gerektiğini kaydetti.

00:55 Hayvancılık

Kesim fiyatları, uzun bir aradan sonra bu hafta düştü. Kesim fiyatlarının düşmesinde ESK’nın kasaplık hayvan ithalatı ve kesim fiyatlarının son haftalarda çok yükselmesinin etkili olduğu kaydediliyor. Dana kesim fiyatları ortalama yüzde 4,3 oranında düştü.

23 saat önce Desteklemeler

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında açıklama yaptı. Yumaklı, yaptığı açıklamada üreticilere ve çiftçiye destek ödemelerinin devam ettiğini belirterek, bugün toplamda 4 milyar 435 milyon 821 bin TL tarımsal destekleme ödemesini çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını bildirdi.

1 gün önce Hayvancılık

Üreticinin haftalardır beklediği buzağı ve süt desteğinin ödeneceği tarih belli oldu. Tarımdan Haber'in bakanlık kaynaklarından aldığı bilgiye göre, buzağı desteği 3, süt desteği ise 2 dönem halinde yarından itibaren ödenmeye başlayacak.

1 gün önce Tarım

Gübre sektörünün duayen isimlerinden KY Agro Bülten Genel Müdürü Kadir Yiğit, başta gübre fiyatları olmak üzere dünya ve Türkiye piyasalarındaki sıcak gelişmeleri haftalık yazıları ile takipçilerimizle paylaşacak. Kadir Yiğit’in, ilk yazısı yarın Tarımdan Haber’de…

1 gün önce Hayvancılık

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları öğretim görevlisi Prof. Dr. Nurettin Gülşen, kaba yemin işkembeli hayvanlar için olmazsa olmaz yem kaynakları olduğunu belirterek, “Yani siz silaj ve yonca gibi kaba yemleri yeterince sağlayamazsanız dünyanın en iyi hayvanları sizin de olsa verim alamazsınız. Yeterli ve ucuz süt-et üretimi ile karlı, sağlıklı ve sürdürülebilir bir hayvancılık için öncelik kaba yem temini yerine getirilmelidir" dedi.

2 gün önce Tarım

New Holland Türkiye, 2024 Nisan ayı zirai tarım ekipmanları fiyat listesini yayınlandı. Geçtiğimiz ay tüm zirai tarım ekipmanlarına zam yapan New Holland, Nisan ayında herhangi bir zam yapmadan geçtiğimiz ayın fiyat listesi üzerinden satışa devam ediyor.

2 gün önce Hayvancılık

Yem fiyatlarına 5 ile 10 lira arasında zam geldi. Gelen zamla birlikte besici ve süt üreticisinin yem gider maliyeti arttı. Gelen son zamla bir çuval besi yemi 500 lira sınırına yaklaşırken, süt yemi fiyatı da 600 lira sınırına dayandı.

2 gün önce Hayvancılık

İthal ette hijyen skandalının yankıları devam ediyor. CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Tarımdan Haber tarafından ortaya çıkarılan ithal ette hijyen skandalı ile ilgili açıklama yaparak, “Bugüne kadar iktidarın tarım ve hayvancılık politikalarındaki başarısızlığını defalarca gördük. Ama bu olay kabul edilemez bir boyuta ulaşmıştır” dedi.