Elbistan Şeker Fabrikasını hatırlayacaksınız, satıldıktan sonra sürekli çiftçi aleyhine haberlerle gündeme gelmişti.

Fabrika yönetimi, maliyetleri düşürmek için devlette iken yapılan toprak siloları yapmadığından dolayı çiftçinin pancarı kış günü tarlada kalmıştı! Çiftçi bu yıl ilk kez çamurun içinden ağır iş makineleriyle pancar taşımıştı!

Tarlada yaşadığı bu mağduriyet yetmemiş gibi çiftçinin küspesi ile nakliye parasına da göz dikilmişti. Devlette iken takır takır ödenen küspe ve nakliye paraları da çiftçiye kavga dövüşle bir kısmı ancak ödenebilmişti!

Pekâlâ, çiftçinin mağduriyeti bitti mi dersiniz?

Maalesef!

Fabrika yönetimi, çiftçiden ne koparabilirsem kardır anlayışıyla hareket ettiği için, çiftçi bu yıl pancar sözleşmesi yapmaya yanaşmıyor. Durumun vahametinden dolayı Tarım ve Orman Bakanlığından bir ekip bu hafta Elbistan'a giderek çiftçi ile fabrika yönetimini anlaştırmaya çalıştılar. Tam olmasa da çiftçi adına fabrika yönetiminden bazı sözler alındı ancak bu sözlerin de uygulamada nasıl olacağını kimse bilmiyor.

Şimdi sıkı durun, çiftçi üzerinden üç kuruşun hesabını yapan bundan dolayı çiftçiyi mağdur eden fabrika patronu Birol Mutlu'nun aslında borsada yüklü miktarda hisse alıp satan büyük bir 'borsacı' olduğu ortaya çıktı. Mutlu, borsada öyle ufak tefek rakamlarla da oynamıyor. Borsa koridorlarında 'Tuzcu' lakabıyla bilinen Birol Mutlu, bir günde 175 milyon liralık hisse alabiliyor!

Görüyorsunuz değil mi çiftçinin üç kuruşluk küspe parasını vermemek için kılı kırk yaran iş adamı, borsada milyonlarla oynuyormuş da haberimiz yokmuş!

Neyse konumuza dönecek olursak, 'Tuzcu' lakaplı bu büyük işadamının (!) en önemli özelliği de borsada işlem gören şirketlerin finansal tablolarını ve SPK'ya bildireceği olumlu gelişmeleri herkesten önce öğrenme konusunda bir hayli maharetliymiş! Yani düşük fiyattan topladığı hisseleri, şirketle ilgili olumlu gelişme gerçekleşince yüksek fiyattan elinden çıkarıyormuş. Bu benim değil, borsa üzerine yayın yapan haber sitelerinin iddiası! Mutlu'nun bu özelliğinden dolayı da bu haber siteleri, Birol Mutlu'nun işlem yaptığı hisseler konusunda yatırımcıyı çok dikkatli olmaları konusunda uyarıyorlar.

Borsada son günlerde sert hareketler yapan Kardemir hissesinin arkasında Birol Mutlu'nun olduğu iddia edilirken, şirketle ilgili olarak dün KAP'a gönderilen duyuru bütün bu iddiaları teyit eder nitelikteydi. KAP' a gönderilen duyuruya göre Elbistan Şeker Fabrikası'nı bünyesinde bulunduran Mutlucan Şeker'in Yönetim Kurulu Başkanı Birol Mutlu, bir günde 65 milyon lot Kardemir hissesi aldı. Bir günde alınan hissenin parasal değeri ise yaklaşık 175 milyon lira ediyor. 19 Mart itibariyle Kardemir'in yüzde 7.87 hissesi Birol Mutlu'nun üstünde görünüyor.

Yine borsa koridorlarında konuşulan iddialara göre, Birol Mutlu'nun borsadaki operasyonu sadece Kardemir ile sınırlı değilmiş! Birol Mutlu, geçtiğimiz ay da Vestel hisselerini 5 lira seviyelerinden alıp 11 lira seviyesinden sattığı iddia edilirken, şimdi de Kardemir hisselerini topladığı ifade ediliyor. Bakalım Kardemir hisseleriyle ilgili olarak yakında nasıl olumlu bir haber açıklanacak, hep birlikte göreceğiz.

Görüleceği üzere Elbistan'da çiftçi, fabrika yönetimiyle ilgili yaşadığı güven sorunundan dolayı bu yıl pancar ekip ekmeme konusunda büyük bir kararsızlık yaşarken, bundan dolayı Tarım ve Orman Bakanlığından bir heyet Elbistan'a giderken, fabrika patronunun ise ne pancar umurunda ne de çiftçi!

Çünkü patron, sert alım ve satımlarla borsayı sallamakla meşgul!