Merhaba…

Arkadaşlar, Allah izin verirse bundan böyle Cuma günleri dünyada ve Türkiye’de gübre piyasalarındaki gelişmeler hakkında bilgi vermek için siz değerli Tarımdan Haber takipçileri ile birlikte olacağım. 

Dünyada 8 milyar insanın yaşamasını sağlayan gıdaların üretilmesinde en başlı girdi kalemi olarak bilinen gübrenin hem yurt dışı hem yurt içi piyasasında ki akıbeti!

Sektörde neler oluyor?

Gübre fiyatlarının yükselmesi veya piyasada bulunmamasının nedenleri neler?

Fiyatlar yükselir mi? Düşer mi?

İnşallah tüm bu sorulara piyasalardaki gelişmeler ışığında köşemizde cevap vermeye çalışacağım.

Pandemi döneminde 'paranın para etmediği, Emtianın ederinden fazla para ettiği günleri yaşadık. Bu süreçte gübre fiyatları normal seyrinin dört katı üzerine çıktı. Fabrikalar kapandığında elinde malı olan stokçular fiyatlarını her gün değiştirdi..

Yurt içinde döviz kuru bugün ki kurun çeyreği rakamlardaydı, o dönem çiftçiler  ürenin tonunu 20 bin TL’lerden satın aldılar. Pandemi sonrasında hayat normale peyderpey döndü. Üretimler o kadar artı ki mal depolarda talep fazlası durumuna geldi.

Doğalgaz fiyatlarının pandemi öncesi rakamlarına gelmesi, Avrupa ve Brezilya'da kurak geçen kış mevsimi, Hindistan'ın kendi üretimini artırmak suretiyle ihalelerden aldığı malın tonajlarını düşürmesi talep, arz dengesini bozdu.

Taleplerin düşmesi üreticiyi baskıladı ve her gün fiyatları aşağıya çekmesine neden oldu. Yurt  dışındaki tüm bu gelişmelerin yurt içerisine etkisi fiyatların stabil kalması şeklinde bariz hissedildi.

Çiftçi bu sene gübresini daha rahat satın aldı. Yılın ilk çeyreğinde neredeyse tüm gübre çeşitlerinde fiyatlar değişmedi veya biraz değişiklik olduysa da bunun nedeni artan işçilik maliyetleri, artan nakliye bedelleri, artan kira bedelleri oldu. 

İthalatçı ve üretici tüm firmaların sürekli giderleri var! bu giderlerin karşılanması için sürekli satış yapmaları lazım ki bu da beraberinde fiyatlarını aşağı çekmeyi ve rekabeti getiriyor. Rekabet en çok çiftçinin işine yaradı.

Çiftçi bu sene fiyatlardan memnun, gübrede her istediği ürünü satış mağazalarında bulabildi, hem üretici kartlarına ertelemeli, hem peşin hem de vadeli şekilde istediği gibi ürününü aldı, almaya devam ediyor. 

Yakın zamanlarda Orta Doğu, Rusya ve Ukrayna'yaya rağmen yükselecek gibi görünmüyor. Firmaların satış fiyatları maliyetine hatta paranın aylık maliyetini hesaplarsak zararına oldu.

Bu sene firmalar zarar da çiftçi kar'da.