TARIMDAN HABER ÖZEL / Üretici haftalardır buzağı ve süt desteğinin ödenmesini bekliyor. Ekim, Kasım ve Aralık ayı süt desteği ile 2023 yılı birinci dönem buzağı desteğinin ödenmemesi, üreticilerin tepkisini çekiyordu. Üreticiler Bakanlıktan gelecek açıklamayı beklerken, Tarımdan Haber'in Bakanlık kaynaklarından aldığı bilgiye göre destekler yarından itibaren ödenmeye başlanacak. 

BUZAĞI DESTEĞİ 3 DÖNEM HALİNDE ÖDENECEK!

Ucuz et-süt üretimi öncelikle kaba yem teminden geçer! Kaba yem yoksa ucuz et-sütte yok! Ucuz et-süt üretimi öncelikle kaba yem teminden geçer! Kaba yem yoksa ucuz et-sütte yok!

2023 yılı birinci dönem buzağı desteği 3 dönem halinde ödenecek. Ödemeler çiftçilerin T.C. kimlik numaralarının son rakamına göre planlanırken, ödemeler 26 Nisan, 3 Mayıs ve 10 Mayıs tarihlerinde yapılacak. 

SÜT DESTEĞİ 2 DÖNEM HALİNDE ÖDENECEK!

Diğer yandan 2023 yılı Ekim, Kasım ve Aralık ayı çiğ süt desteği ödemeleri de 2 dönem halinde ödenecek. T.C. kimlik numaralarının son rakamına göre ödemeler 26 Nisan ve 3 Mayıs tarihlerinde yapılacak. 

BUZAĞI VE SÜT DESTEKLERİ YARINDAN İTİBAREN HESAPLARA YATMAYA BAŞLAYACAK

Buna göre buzağı desteği T.C. kimlik numarasının son rakamı '0' olan üreticinin hesabına (26 Nisan) yarından itibaren yatırılacak. T.C. kimlik numarasının son rakamı 2 ile 4 olan üreticilerin ise buzağı desteğinini 3 Mayıs'ta alacaklar. Buzağı desteği, T.C. kimlik numarasının son rakamı 6 ile 8 olan üreticilerin hesaplarına da 10 Mayıs'ta yatırılacak. Destek ödemeleri çitfçinin hesabına saat 18:00'den itibaren geçecek. 

Süt destekleme ödemesi ise T.C. kimlik numarasının son rakamı 0, 2, 4 olan üretilere 26 Nisan'da, T.C. kimlik numarasının son rakamı 6, 8 olan üreticilerin hesaplarına da 3 Mayıs'ta yatırılacak. 

BUZAĞI DESTEĞİ NE KADAR? 

Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği kapsamında yürütülecek olan 2023 yılı buzağı desteklemesinden; en az 4 ay (120 gün) yaşamış ve programlı aşıları (dişilerde brusella ve şap, erkeklerde şap) tamamlanmış olan Türkvet ile E-ıslah veri tabanlarına kayıtlı 2023 yılı doğumlu buzağılar faydalandırılacak.

Yetiştiriciler, desteklemeyi hangi yetiştirici/üretici örgütü üzerinden almak istiyorlarsa almak istedikleri örgüt üzerinden, soy kütüğü ilave desteklemesi alacaklar damızlık sığır yetiştiricileri il birlikleri üzerinden; herhangi bir örgüte üye olmayanlar ise doğrudan il/ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. 

Buzağı desteklemesi kapsamında buzağı başına verilecek destek tutarları şöyle...

Temel Destek: 750 ₺/baş (22 ilde temel desteğe ilave olarak 400 ₺/baş verilecek)

Üreme Parametreleri Uygunluk Desteği: İlave 300 ₺/baş

Suni Tohumlamadan Doğan Buzağı Desteği: İlave 450 ₺/baş

Döl Kontrolü Kapsamında Doğan Buzağı Desteği: İlave 200 ₺/baş

Soy kütüğü ve Genomik Değer Tespiti İlave Desteği: Bakanlıkça soy kütüğü sınıfına göre ilave edilmektedir.

2. DÖNEM BUZAĞI DESTEK BAŞVURULARI NİSAN AYINDA BAŞLADI

Diğer yandan 2023 yılı 2'nci dönem buzağı destek başvuruları da Nisan ayında başladı.