Avrupa’da birçok ülkede çiftçi eylemleri gündemde. Avrupalı çiftçiler başta fon kesintileri olmak için hükümetlerin aldığı başta ithalat kararları olmak üzere çiftçi aleyhine uygulanan politikalardan olumsuz etkileneceklerini düşünerek traktörleriyle eylem yapıyorlar.

Peki, Türkiye’de çiftçiler uygulanan politikalardan memnun mu?

Bugün çiftçi memnuniyetine yönelik bir anket yapılsa bu sorunun cevabı yüzde 90 ile olumsuz çıkacaktır.

O zaman çiftçi uygulanan politikalardan memnun değilse neden hiçbir şekilde sesi çıkmıyor? Avrupa’da olduğu gibi çiftçi eylemleri Türkiye’de neden yapılmıyor?

Türkiye’de çiftçinin neden eylem yapamadığını anlayabilmek için bundan 3,5 yıl önce Kahramanmaraşlı çiftçi Yakup Konan ile 1,5 yıl önce Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman’ın başına gelenlere bakmak gerekiyor.

Bugün olduğu gibi 3,5 yıl önce süt fiyatlarından mustarip olan üreticinin sesini duyurabilmek için Kahramanmaraş’tan traktörüyle Ankara’ya gelmek isteyen üretici Yakup Konan’ın daha Kahramanmaraş’tan çıkmadan ehliyetine el konulmuştu.

Ehliyetine el konulma gerekçesi de tam bir trajikomikti. Jandarma, Konan’ın bütün belgeleri tamam olmasına rağmen gözündeki kızarıklığı bahane ederek ehliyetine el koymuştu. Konan, ehliyeti elinden alındığı için bırakın Ankara'ya gelmeyi, traktörüyle geldiği 10 km yolu geri bile dönememişti! 

Bu olay Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli döneminde yaşanmıştı.

Yine hatırlayın, 1,5 yıl önce Vahit Kirişçi döneminde küçükbaş hayvan üreticisi uygulanan yanlış politikalardan dolayı batma aşamasına gelmişti. Üreticiler de çaresiz sesini duyurabilmek için 2022 yılında Ağustos ayında Gaziantep-Şanlıurfa yolunu trafiğe kapatarak eylem yapmışlardı.

Bu eylemin faturası da hiç bir suçu günahı olmamasına rağmen 'nasıl olur da üyelerine sahip çıkamazsın' denilerek Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman’a kesilmişti. Vahit Kirişçi’nin talimatıyla Türkman hakkında hemen soruşturma başlatılmış ve 5 ay sonra birliğe kayyum atanarak Türkman ve yönetim kurulu sudan sebeplerle görevden alınmıştı.

Yakup Konan olayında olduğu gibi trajikomik bir gerekçeyle birliğe kayyum atanmıştı. Bakanlıkta gündeme gelen onca yolsuzluklarla ilgili kılını bile kıpırdatmayan Kirişçi, Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin satış ofisinde bir çalışan tarafından çalınan 18 bin lira gerekçe gösterilmişti!

Şimdi size soruyorum; çiftçi böyle bir ortamda nasıl ses çıkarabilecek? 

Yakup Konan olayını iyi hatırlıyorum, Konan’a karşı uygulanan bu haksız muameleye ne bölge milletvekilleri (muhalif milletvekilleri de dahil) ne de üretici birlikleri, ziraat oda başkanları tepki bile göstermemişti.

Zaten Türkiye’de çiftçinin en önemli bir sorunu da örgütsüz olması değil mi! Onca örgüte üye olmalarına rağmen maalesef çiftçi sahipsiz durumda…

Çiftçi sahipsiz olduğu için yüz binlerce inek kesime gidiyor, çiftçi üretimden çekiliyor ancak hiçbir Tarım Bakanına bir şey olmuyor!

Her bakan göreve geldiğinde ‘ithalatı bitireceğim’ diye söz vermesine rağmen her yıl milyar dolarlık hayvan ithal ediliyor ancak dönüp söz veren Bakanlara hesap dahi sorulmuyor!

Çiftçi sindirilmemiş ve örgütlü bir yapısı olsa inanın Tarım Bakanları bu politikalarla bir gün bile koltuklarında oturamazlar!

Ama gelin görün ki 'sahipsizlik' ve 'çaresizlik' Bakanlara 'güllük gülistanlık' görevler yaptırırken, çiftçimizi ise içten içe bitiriyor! 

Bu gidişle eylem yapacak değil üretim yapacak çiftçiyi bile arar hale geleceğiz!