Et ve Süt Kurumu, kırmızı et piyasasını dengeleme ve düzenleme kapsamında, ithal kesimlik sığır satışıyla ilgili ilana çıktı. ESK’nın bu ilanı da gazete ve haber sitelerinde, sanki bu ithal hayvan satışı ilk defa yapılıyormuş gibi kamuoyuna sunularak; ‘ESK’dan et fiyatlarına müdahale’, ‘ESK’dan et fiyatlarını düşürecek hamle’ başlıkları ile haberler yapıldı.

Öncelikle şunun altını çizelim.

Et ve Süt Kurumu, et firmalarına ithal kesimlik hayvan satışını 6 aydır yapıyor. Anlayacağınız bu ithalat yeni bir durum değil. 6 aydır yapılan ithalatın sonucunda et fiyatlarında gelinen durum ortada! Yağlı kıyma bile 400 liraya çıkmış durumda! Kuşbaşı, pirzola, antrikot fiyatlarından hiç bahsetmeye gerek yok...

Fakat ne gariptir ESK, 6 aydır belli et firmalarına yönelik yaptığı ithal canlı kesimlik sığır satışıyla ilgili hiçbir ilana çıkmadığı gibi, et firmaları da kamuoyundan hep gizlenmiştir.

Ancak biz kurum içinden ulaştığımız kaynaklardan el altından alabildiğimiz bilgiler doğrultusunda yaptığımız haberler sonucunda sektör ve kamuoyu ithal edilen kesimlik sığırların kimlere satıldığını öğrenmişti.

Hatta öyle ki, ESK yönetimi yapılan bu haberlerden bile ciddi anlamda rahatsızlık duymuşlardı. Yani arkadaşlar kesinlikle ithal kesimlik hayvan ithalatının ve ithal edilen hayvanların hangi firmalara satılmasının haber olmasını istemiyorlardı. Onun için Aralık başında gelen gemiden yapılan satışlarla ilgili ‘bilgi dışarıya sızmasın’ diye liste bile hazırlamamışlardı. Ancak biz yine de bu bilgilere ulaşabilmiştik.

Zaten daha önceki haberlerimizde de ESK'nın kesimlik canlı hayvan ithalatına yıl sonundan dolayı ara verdiğini özellikle belirtmiştik. Son dönemde, kesim fiyatlarındaki ani yükselişin bir nedeni de bu ithalata ara verilmesi olmuştu. 

Peki, ne oldu da ESK, 6 aydır sektörden ve kamuoyundan gizli bir şekilde yürüttüğü canlı kesimlik hayvan ithalatı ile ilgili olarak şimdi ilana çıktı?

Borsada ‘Ayı Piyasası’ diye bir tabir vardır. Bu tabir, hisse fiyatlarının düşüş trendinde olduğu ve karamsarlığın hakim olduğu piyasayı anlatmak için kullanılır.

İşte Et ve Süt Kurumu da, et piyasasında 'ayı piyasası' oluşturarak et fiyatlarında düşüşe oynamak için böyle bir ilana çıktı. 

Yani, bu ilanla piyasaya ve besiciye şu mesaj verilmeye çalışıldı: ‘Bakın ben kesimlik sığır ithalatı yapacağım, fiyatlar düşecek, onun için elinizdeki hayvanları hemen kestirin’

ESK’nın hesabı tutarsa, kesimliğe giden hayvan sayısı artacak ve kesim fiyatları da aşağıya doğru inecek…

Peki piyasa bu hamleyi yiyecek mi? 

Maalesef! Çünkü çıkılan ilanda ne kadar kesimlik hayvan ithal edileceğine dair hiç bir bilgi yok... 

Yani ESK yönetimi, piyasaya tersten manipülasyon yaparak akılları sıra et fiyatlarını düşürmeye çalışıyorlar ama onu da çok amatörce yapıyorlar! 

ESK'nın çıktığı bu ilan, bırakın et fiyatlarını düşürmeyi et fiyatlarını daha da artırmasın ona şükredelim. 

Zaten ortalama bir hesap yapıldığında ithal kesimlik sığırın karkas kesim fiyatı 235 ile 240 liraya geliyor. Piyasada şu anda kesim fiyatları 260 lira seviyesinde. İthal hayvan kesim fiyatının 20 lira düşük olması da et fiyatlarına hiçbir karşılığı olmayacaktır.

Sonuç olarak yapılan bu hamle ile Bakanlık ve ESK yönetimi ‘günü kurtarmaya’ çalışıyor olabilirler ancak bunun vatandaş için ne et fiyatlarına ne de piyasada bir karşılığı olmadığı gibi Bakan Yumaklı’nın da piyasadaki itibarı zedeleniyor, bizden söylemesi…