Hain FETÖ darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz’da nice şehit verdiğimiz o karanlık gecenin bugün 7’nci seneyi devriyesindeyiz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize de şükranlarımızı sunuyoruz. Allah, bu millete bir daha böyle hain bir darbe girişimi yaşatmasın.

15 Temmuz’dan bir gün önce Tarım ve Orman Bakanlığında bazı genel müdür, genel müdür yardımcıları görevlerinden alınarak, yerlerine atamalar yapıldı.

Bu atamaların 15 Temmuz ile ne alakası var diyeceksiniz?

Haklısınız ancak 15 Temmuz karanlık gecenin gizli kahramanlarından olan, o gece Genel Kurmaya giren sivil vatandaşlarımızın arasında bulunan, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Koçak’ın tam da 15 Temmuz hain darbe girişiminin 7’nci seneyi devriyesinden bir gün önce görevden alınması, bu atamaların sorgulanmasına neden olurken, Bakan Yumaklı açısından da hoş bir durum olmamıştır.

Görevden alınan Ramazan Koçak’ın yerine ise Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı olarak Emre Gürçay getirildi. Bu atamada gerçekten liyakat dikkate alınmış olsa Ramazan Koçak’ın 15 Temmuz’un seneyi devriyesinden bir gün önce görevden alınmış olmasının bir önemi olmayacak ancak maalesef onu da göremiyoruz.

Ee o zaman Ramazan Koçak, liyakat değil de başka gerekçeyle görevden alınacaksa en azından birkaç gün daha bekleyemez miydiniz?

O karanlık gecenin gizli kahramanlarına minnet ve şükranımızı böyle mi sunacağız?

Onun için Bakanlıkta liyakatin dikkate alınmadığı bu görevden almanın zamanlaması vicdanları derinden yaralamıştır, bunun takdirini de kamuoyuna bırakıyorum. 

İşin garibi Bekir Pakdemirli döneminde de o dönem Daire Başkanı iken ilk görevden alınan bürokrat yine Ramazan Koçak olmuş ve yerine yine Emre Gürçay getirilmişti. Bu tevafukun, 15 Temmuz’un seneyi devriyesinin hemen öncesinde yeniden yaşanması dikkat çekici oldu.

Diğer taraftan atamaların tamamı incelendiğinde, liyakatten daha ziyade ‘ekipçiliğin’ etkili olduğu görülüyor.

Daha önceki bir yazımda bahsetmiştim, Bakan’lık bir ekip işidir hele hele bu Tarım Bakanlığı ise bir ekibiniz yoksa başarılı olmanız çok zor demiştim.

Yapılan bu atamalarda da gördüğümüz, Yumaklı, her ne kadar kendi ekibini kuruyor gibi görünse de aslında ‘bir ekibe’ teslim olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin en güçlü teşkilatına sahip Tarım Bakanlığını ‘bir ekibe teslim olmuş’ Bakanın nasıl yöneteceğini de zamanla göreceğiz.

Ancak ‘bir ekibe teslim olursanız’, o ekipte size 15 Temmuz’un gizli kahramanı bir bürokratı tam da 15 Temmuz’un seneyi devriyesinden bir gün önce görevden aldırarak, yerine yönetim becerisi daha zayıf birini atattırır!

Siz de yaptığınızla baş başa kalırsınız.