Tarımdan Haber yazarı Tarımcı, Tarımda Neler Oluyor? 2 başlıklı yazısında başta gübre ve buğday fiyatları olmak üzere dünyadaki tarımsal gelişmeleri analiz etti.

Güzel bir sözle başlayalım; “Oğlan yayar, gelin sağarsa, koyun koyundur, el yayar, el sağarsa, koyun oyundur”.

Geçen hafta kaldığımız yerden devam edelim. 

***Kanada'da buğday ekimleri, gıda fiyatlarının artmasıyla 9 yılın zirvesine çıktı.. çiftçiler ilkbaharda amaçladıklarından daha fazla bahar buğdayı ve kanola ektiler…

***Arjantin ve Paraguay, buğday ve soya fasulyesi mahsulleri devam eden kuraklığın kurbanları oluyor. Kuraklık Arjantin ve Paraguay'da yıkıma neden oluyor.   

***Sırbistan'da buğday verimi kuraklık nedeniyle %30 düştü..

***Hindistan buğday unu ihracatını kısıtladı. Nedeni küresel buğday krizidir.

***Mısır devlet tahıl alıcısı GASC bu hafta doğrudan anlaşmayla yaklaşık 63.000 ton Alman menşeli buğday satın aldı.

***Gübre fiyatlarında durma yok…

Tarım işletmeleri mineral gübre fiyatlarında kaçınılmaz bir artış bekliyor. Gübre türüne bağlı olarak maliyetleri %12'den %19'a yükselebilir.

Son zamanlarda, mineral gübrelerin ana tedarikçileri fiyatlandırma politikalarını revize etti ve ürünleri için fiyat artış tahminlerini Federal Antimonopoly Service'e sundu.

Böylece, amonyum nitratın maliyeti 1 Eylül'den itibaren ortalama yaklaşık %10 ve 1 Aralık 2022'den itibaren %8,6 daha artacaktır. Yurtiçi satışlar için üre amofos ve kompleks gübrelerin marjinal fiyatı, 1 Haziran'dan bu yana neredeyse% 5 arttı, 1 Eylül'den itibaren% 5 ve 1 Aralık'tan itibaren bir önceki aya göre% 8,4 oranında başka bir fiyat artışı olacak.

Böylece, örneğin bir ton üre, Aralık 2022'de ortalama 24,4 bin ruble'den 27,776 bin ruble'ye yükselecek.

***Çin ve Hindistan, Enerji Çılgınlığında Putin'e 24 Milyar Dolar Akıttı.

Rusya, Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından sadece üç ay içinde Çin ve Hindistan'a enerji satışından 24 milyar doları cebe indirdi ve bu, yüksek küresel fiyatların ABD ve Avrupa'nın Başkan Vladimir Putin'i cezalandırma çabalarını ne kadar sınırladığını gösteriyor.

Covid ve Ukrayna savaşı damgasını vurdukça küresel açlık bilançosu 150 milyon arttı.

Rapora göre, dünya nüfusunun onda biri kronik olarak yetersiz besleniyor ve yaygın kıtlık hayaleti giderek yaklaşıyor.. 

***Bankalar Küresel Emtia Patlamasında Ticaret Finansmanını Hızlandırıyor!

***Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı ham petrolden mısıra kadar her şeyin fiyatlarını yükseltirken, büyük bankalar küresel emtia ticareti için fonları artırıyor.

Sektör, kredi verenlerin 2020'de skandallar ve kayıplar arasında geri çekildiğini gördü. 

Savaş hammadde piyasalarını canlandırırken nakit yeniden akıyor. 

****Ukrayna, Limanlar Yoluyla Tahıl İhracatı Konusunda Türkiye ve BM ile Pazarlık Yapıyor..

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, ülkesinin şu anda Türkiye ve BM ile limanlardan tahıl ihracatı konusunda müzakereler yürüttüğünü söyledi.

Pazartesi günü, Kiev'in Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Ukrayna'nın Rus işgali altındaki bölgesinden tahıl taşıyan bir kargo gemisinin Türk gümrük yetkilileri tarafından alıkonulduğunu duyurdu.

Kargonun nereden geldiği veya nasıl elde edildiği belirsizliğini koruyor.

***Ukrayna Rusya Savaşı nedeniyle hangi ülkeler tarımsal ihracatlarını sınırlandırıyor?

Bazı ülkeler, yükselen emtia piyasaları bağlamında belirli tarım ürünlerinin ihracatına geçici ambargolar koydu.

**Ukrayna'daki savaşın ardından hububat ve yağlı tohumların fiyatı yükselirken, birçok ülke enflasyonu ve yerel pazarlarında kıtlık riskini sınırlamak için ihracatlarını kısıtladı.

**Malezya, enflasyonla mücadele için 1 Haziran'dan itibaren kümes hayvanı ihracatını yasakladı. 

**Kırgızistan, şeker kıtlığı ve yüksek enflasyon korkusuyla 1 Haziran'da altı ay süreyle şeker ihracatını yasakladı.

Kazakistan, buğday ve un için daha önce alınan önlemlere ek olarak geçen ay şeker için de benzer önlemler aldı.

**Hindistan, iki ay süren ve mahsullerine zarar verecek aşırı sıcak hava dalgasının ardından 14 Mayıs'ta buğday ihracatını yasakladı. 

26 Mayıs'ta, Brezilya'dan sonra dünyanın en büyük ikinci üreticisi ve ihracatçısı olduğu şeker ihracatını kısıtladığını duyurdu.

**Kazakistan, 14 Nisan-15 Haziran tarihleri arasında buğday ve un ihracatına kısıtlamalar getiriyor. İzin verilen miktarlar, bu dönemde önceki yıllarda ihraç edilenlerle uyumludur. 15 Haziran'da bu tedbir 30 Eylül'e kadar uzatıldı.

**Arjantin, soya fasulyesi küspesi ve yağı sevkiyatını kısıtlıyor. Ülke, geçen yıl bazı sığır eti parçalarına ambargo uygulamıştı

**Rusya, şeker ihracatını 31 Ağustos'a kadar bir bütün olarak yasakladı. Ayrıca 30 Haziran'a kadar eski SSCB'nin komşu ülkelerine buğday, çavdar, arpa ve mısır ihracatını yasakladı. Bu gönderiler, vergisiz ve kotasız bir serbest ticaret rejimi altında yapıldı.

**Sırbistan Cumhuriyeti, iç pazarını istikrara kavuşturmak için buğday, un, mısır ile ayçiçeği ve türevlerinin ihracatına ambargo uyguladı.

**Cezayir'de ithal edilen tüm ürünler (şeker, makarna, yağ, irmik, buğday ürünleri) yeniden ihraç edilemez.

**Ukrayna ise ana tarım ürünlerinin (tahıllar, yağlı tohumlar, et, şeker, hayvancılık) ihracatına kotalar yoluyla kısıtlamalar getirdi ve gübre ihracatını yasakladı.

***Rusya-Ukrayna: tarım-gıda pazarları için sonuçlar

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın tarım ve tarım-gıda pazarları için sonuçları var. Tahıllar, hayvan yemi, alüminyum, nakliye özellikle endişe vericidir. 

***Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle buğday ve yağlı tohum temininde yaşanan belirsizlik, küresel piyasayı her zaman takip eden ülkelerin tahıl fiyatlarında büyük dalgalanmalara neden oldu.

Buğday fiyatları, daha uygun hava koşulları ve Karadeniz koridoru ile ilgili tartışmalar nedeniyle Mayıs ayından bu yana düşüş eğilimindeler 

***Buğdayın yükseliş faktörleri nelerdir?

-    Karadeniz koridoru belirsizliği

-    Hasat sırasında kuzey yarımkürede hava

-    Kuzey yarımkürede verim ve kalite

***Rusya 40-45 milyon ton buğday ihraç edebilir mi?

***Piyasa, arz riskine odaklanarak çok dar bir bakış açısına sahip, çünkü fiyatların yükselmesinin bir nedeni talebi tayin etmektir.

Dünyadaki hayvancılık işletmeleri en azından önümüzdeki birkaç ay için daha düşük üretim yapacaklar. Bu  %10-15 daha düşük yem talebi anlamına gelir. Buda yem sektörünü krizle karşı karşıya bırakabilir.

***Savaş öncesi, yağlı tohumlu kolza fiyatları 650€/ton seviyesindeydi ve sezonun en yüksek seviyesi olan 880€/ton'a yükseldi, ardından yaklaşık 691.75€/ton'a düştü.

Rusya ve Ukrayna, büyük yağ ve yağlı tohum ihracatçılarıdır (küresel ihracatın %80'ini oluşturmaktadır)

Çatışma başladığından beri, kırıcılar kolza tohumu gibi alternatifler arıyor ve bu da fiyat artışına neden oldu.

Bu, Endonezya'nın Nisan ayında kısa süreli palm yağı ihracat yasağıyla daha da kötüleşti, bu da ülkenin çok fazla stoka sahip olmasına ve ihracatın artmasına neden oldu, bu da OSR'nin o zamandan beri en yüksek fiyat artışının yaklaşık %80'ini kaybettiği anlamına geliyor.

Bu yılki düşüş faktörleri arasında önemli ölçüde daha yüksek arz, daha düşük biyoyakıt zorunlulukları ve daha düşük enerji fiyatları yer alıyor.

Kanada geçen yıl bir kanola felaketi yaşadı. Ancak bu yıl 5-6 milyon ton daha fazla üreteceği tahmin ediliyor ve Avustralya ve AB de daha yüksek arz bekliyor, bu nedenle bu yıl tedarikte sorun olmayacak gibi görünüyor.

Almanya ve İngiltere daha düşük bir biyoyakıt zorunluluğu önerdi. Avrupa'da yaklaşık 8 milyon hektar biyoyakıt için üretim vardır. Bu nedenle gıda krizi nedeniyle, biyoyakıt mahsullerini azaltmak ve onun yerine yem mahsulleri ile değiştirmek öneriliyor.

Bu kağıt üzerinde iyi bir fikir, ancak AB buna tamamen karşı ve bu haftanın başında bana enerji kıtlığı nedeniyle kesinlikle gündem dışı olduğunu doğruladı.

****Hızlı bir çözüm olmadan, gıda güvenliği riskleri 2023-24'e yayılacak.

**Fiyat düşüşüne rağmen buğday arzı hala baskı altında…

Olumlu hava koşulları ve hafifleyen talep fiyatların düşmesine katkıda bulunurken, uzmanlar küresel arzın sıkı olmaya devam edeceğini söylüyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra buğday fiyatının on yılın zirvesine çıktığı ateşli aylar dizisinin ardından, tahıl son zamanlarda vadeli fiyatlarda keskin bir düşüş gördü.

**ABD buğday vadeli işlemlerinin Şubat ayından bu yana en düşük noktasına düştüğünü bildiriliyor.

***Makro küresel ekonomik ortam nedir? Rusya’nın ilerlemelerinden cesaret alan Çin, Tayvan üzerinde kontrol sağlamak için hamle yapabilir mi? 

***ABD ekonomisi, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında veya bir resesyona girme açısından nasıl bir yol izleyecek?

***Arap yarımadasında yiyeceklerinin bittiği düşünüyor. Bu nedenle dünyanın bu bölgesinde çatışmalarda bir artış olur mu?

***Dünya buğday stoklarının 6 yılın en düşük seviyesine düşmesi bekleniyor.

***USDA’nın önümüzdeki büyüme sezonu için ilk küresel tahminlerine göre, 2022-23 için dünya buğday stoklarının 267 milyon mt ile altı yılın en düşük seviyesine düşmesi bekleniyor. Ajans, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesini ve kilit bölgelerdeki büyüme koşullarını engelleyen aşırı hava koşullarını temel faktörler olarak gösterdi.

***Küresel olarak, resim çok daha iyi değil. Dünyanın en büyük üreticisi olan Çin,  özellikle yağışlı geçen bir sonbaharın ardından kışlık buğday mahsulünde düşüş görebilir. Dünyanın en büyük sekizinci tedarikçisi olan Hindistan,  aşırı sıcak dalgasının ekinleri yok etmesi nedeniyle hafta sonu buğday ihracat kısıtlamalarını açıkladı.

Bakalım küresel dünyada tarım ile ilgili sorunlar hangi ülkelerden teğet gececek?

***Tarımda akıllı ve kaliteli liglerde oynamalıyız. Bu akıllı ve kaliteli yöneticilerin, akıllı ve kaliteli oyuncularla kuracağı, akıllı ve kaliteli takımlarla olur.