****Bugüne kadar yazılarımda sizlere;

*Akıllı Tarım

*Tarım 4.0                                                        

*Dijital Tarım

*Yapay Zekâ ve Tarım

*Metaverse ve Tarım

*Sanayi 4.0

*Toplum 5.0

 Konularında bilgiler verdim.

****Bugün “İthal Tarım” ile bilgi vereceğim.

Önce;

****İthal bitkisel üretim;

*İthal tohum

*İthal soya fasulyesi

*İthal mısır

*İthal buğday

*İthal arpa

*İthal ham ayçiçeği

*İthal kahve

*İthal mercimek

****İthal hayvansal üretim;

*İthal hayvan

*İthal et

****İthal girdiler   

*İthal gübre

*İthal tarım işçisi

*İthal çoban

*İthal mazot

*İthal zirai ilaç

****Diğerleri

*İthal gıdalar

*İthal düzenlemeler

*İthal ithalat düzenlemeleri

*İthal destekleme politikaları

*İthal tarım politikaları

*İthal üretim planlamaları

*İthal dışa bağımlılık

**** Sonra

*İthal Sivil Toplum Kuruluşları

*İthal akademisyenler

*İthal bürokratlar

*İthal çiftçiler

*İthal sosyal medya

****İthal Sonuç; Akıllı ve kaliteli ithal yöneticiler, akıllı ve kaliteli ithal takım oyuncuları ile akıllı ve kaliteli ithal takımlar kurar, akıllı ve kaliteli ithal tarım liglerinde oynarlar. İthal lobilerinin, ülkeler içinde işbirlikçileri de bulunmaktadır. Bunlar içinde ithal işbirlikçiler de denebilir. Kısaca, “İthal Tarımı” anlatmaya çalıştım.

****Acaba ithal bakan da olabilir mi?

****Acaba ithal tarım hangi ülkelerde uygulanmaktadır?

****İthal Tarım Politikaları uygulanamayan ülkelerin ortak özellikleri nedir? Gelir ve eğitim düzeyleri yüksektir. Alaylı ve mektepli, okuyan, araştıran, ülke sevdalıları olan tarımcılar sahada daha fazla yer almaktadır. Başta küçük çiftçi olmak üzere çiftçiler her zaman korunuyor ve destekleniyor.

****Biz tarımda; bu tarım federasyonu ve bu merkez tarım hakem kurulu ile ne yapabiliriz? Futbolda olduğu gibi şike, ithalat, hemşericilik, torpil, particilik, kayırmacılık ne zaman son bulur? Ayrıca tarımda yıllardır sorunlar neden devam ediyor?

*Herkes durumundan şikâyet ediyor.

*Çok güzel işler yapılmış gibi ithal hayvanlarla resimler çektiriyorlar. İthal tarımla ilgili programlar yapıyorlar. Bunlar çözüm değildir. Sürekliliği olmayan sadece günü kurtarma üzerine kurulmuş politikalardır. Seçimden sonra ucuzluk olacak, yoksulluk bitecek, et ucuzlayacak, ekmek kuyrukları bitecek mi? Beklentimiz ne olmalıdır?

*Tarıma önem verilmeden, sorunlar çözülmeden, yapısal reformlar yapılmadan ekonomide sorunlar çözülmez. Sıkıntılar katlanarak artar. Artıyor da…

*Tarımda, iklim değişikliğine yeterince önem vermiyoruz. Ayrıca bu güvensizlik ikliminden de neden kurtulamıyoruz? Verilen sözler tutulursa, eylemde göz ile görülür işler yapılırsa, çiftçimizin cebine para girerse ve çiftçimiz, tüketicimiz mutlu olursa güvensizlik ikliminden ancak kurtuluruz.

*Seçim nedeniyle tarımda sorunlar unutuldu. Herkes oy peşinde… Tarım üstü açık fabrikadır. Tarımda zaman çok önemlidir. Bugünün işi yarına bırakılmaz. Bunu da unuttuk.

****İthalat tarımı, ithal tarım politikalarını gündemimizden düşürmeliyiz. Kesinlikle, “Tarım 4.0” dünyasında yerimizi almak zorundayız. O nedenle inadına tarım değil, “İnadına Akıllı Tarım” hedefimiz olmalıdır.