****Bahçenize bir meyve fidanı diktiğinizde ziraat mühendisi olamazsınız.

Bir tane balık tuttuğunuzda su ürünleri mühendisi olamazsınız.

Evde 3-4 litre süt ile yoğurt yaptığınızda süt teknoloğu olamazsınız.

Evinizin küçük bahçesinde maydanoz, biber, patlıcan ve domates yetiştiriyorsanız çiftçide olmazsınız.

Adınızın önüne danışman, proje uzmanı yazarsanız tarım danışmanı da olmazsınız.

 ****Ülkemizin en önemli temel sorunlarından biri bilim ve kaliteli eğitimden uzaklaşmasıdır. Bunun sonucunda ahlak, terbiye, disiplin, liyakat, uzlaşı kültürü, saygı, adalet ve güven konularında erozyonun hızı giderek artmasıdır.

Bu nedenlerden enflasyon düşmüyor, pahalılık artıyor, döviz yükseliyor. Tarımda sorunlar çözülemiyor.

****Sonuç, yoksulluk ve yolsuzluk olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca ülkemizde ruhsal bir sorunda yaratıyor.

****Tarımda da başarısızlık bir yönetim sorunudur.

Tarım ve gıdada enflasyonun nedeni çiftçi ve halk değildir. Bunun iki nedeni vardır.

1-   Yanlış ekonomi politikaları,

2-   Yanlış tarım politikaları.

Çözümü de çok kolaydır. Doğru ekonomi ve tarım politikaları uygulamak ve beklentileri olumlu hale getirmektir.

****Tarım ve Orman Bakanlığında, STK’da ve üniversitelerde “Multidisipliner Yaklaşım (Bir Arada), İnterdisipliner Yaklaşım (Birlikte)” çalışma sevilmez. Bunun tek nedeni var. Sayıları gittikçe azalan tecrübeli ve işi bilen personelin ön plana çıkması istenmez. Ön plana çıkarlarsa yönetim kademesine atananların bilgisizliği ortaya çıkar. Herkes, her işin uzmanı olunca ve saygıda ortadan kalkınca yönetim sorunu başlar.

****Tarımda eleştirel düşünce ve düşünceyi geliştirme yöntemleri yoktur. Okuyan, araştıran, düşünen ve paylaşanlar da sevilmezler. Bunları sevmeyenlerin ortak özellikler var. Bunlar beyinlerini kullanamazlar. Emir almaya ve emret efendim demeye alışmışlardır. Sadece ne yapmaları gerektiğinin söylenmesini beklerler. Talimatla geldiklerinden dolayı talimatla iş yaparlar.

****Yerel seçim sonrası dönemde, ekonomi politikaları en zor sınavı verecek. Zaten acı reçetelerin etkileri gecikmeli geliyor. Seçim sonrası dönemde daha fazla hissedeceğiz. Esas tehlike bu acı reçete istenen sonucu vermezse görülecektir. Bununda olmasını istemeyiz.

****Tarımda, bir hayvanda enfeksiyon bütün vücuda yayıldığında antibiyotik dozunu artırırsak yetmeyebilir.

Zeytin sineği tüm zeytinliğe zararını verdiğinde, ilacın dozunu artırırsak bile istenen sonuç alamayız.

****Önemli olan korunmadır. İşin içine tedavi girdiğinde verim düşer. İstenilen amaca ulaşılamaz.

Ekonomide faizi artırıyorsunuz ekonomi yavaşlıyor. Faizi artırmayınca enflasyon yükseliyor.

****Tarım ürünlerinde, pazar gelişimi, temel zorlukları, lojistiği, finansmanı ve tarım sektörünün toparlanması konusu tartışılmalıdır.

Gıda zincirinde işbirliği için üreticileri, işleyicileri, tüccarları, ihracatçıları, finans ve lojistik sektörleri bir araya gelmelidir.

Dünya pazarında örneğin, dünya tahıl ve yağ bitkileri pazarında durum nasıldır?

Lojistik rekabet gücünün ana faktörüdür. Lojistik ve ticaretteki belirsizlikler ve zorluklar nelerdir?

****Bir ülkenin tarım politikası olmazsa geleceğin tarım politikasını belirleyemez… Üretim planlaması yapamaz.

****Tarımda bürokrasiyi mutlaka azaltmak gereklidir. Tarım ve Orman Bakanlığında yaşanan kötü bir örneği paylaşayım. Bürokrasiyi azaltmak için merkez teşkilatında “Şube Müdürlüğünü” kaldırdılar. Daire Başkanı işleri yönetemedi. Yasal dayanağı olmayan “Çalışma Grupları Kuruldu” ve “Çalışma Grup Sorumlusu” diye unvan verildi. Çalışma grupları ile ilgili Cumhurbaşkanı Kararında anlatılmak istenen de bu değildi. Resmi yazılarda paraflar unvana göre atılır. Çalışma Grup Sorumlusu diye 657 Sayılı devlet Memurları Kanununda bir kadro yoktur. Bir mühendise veya bir veteriner hekime nasıl “Çalışma Grup Sorumlusu” olarak paraf attırılır mı? Yasal Şube Müdürü parafı gitti yasal olmayan çalışma grubu sorumlusu parafı geldi. Ne değişti? Bürokrasi azaldımı????

Bürokrasiyi azaltmak için öneriler;

Bakanlıkta, STK’da ve üniversitelerde yapısal reformlar yapılmalı,

Tarımda daha az bürokratik çaba ve daha basit süreçler olmalı,

Düzenlemelerdeki eksiklikler planlanan dönüşüm tedbirleri geciktirmemeli,

Daha adil tarım politikaları olmalı,

Siyasetin kayıpları telafi etmeye istekli olması gereklidir,

Tüm tarımsal desteklemelerin tek bir birimden yapılmalı,

Çiftçilere nasıl yardım edilebilir sorusunun tüm paydaşlar ile tartışılması gereklidir.

****Ayrıca, artık çiftçileri uzay hava durumu da ilgilendirmektedir. Yarının GPS kesintisi için bugün planlamaya başlamak gerekmektedir. Uzaydaki hava olayları, yakın gelecekte GPS ve diğer uydu tabanlı yönlendirme sinyallerini bozma potansiyeline sahiptir. Bu konuda hazırlıklı olunmalıdır.

****Türkiye'nin Şubat ayı kuraklık haritası açıklandı. Yurdun büyük bir kısmı kahverengi yani şiddetli kuraklığı gösteriyor. Bununla ilgili çiftçiye yol gösterecek kimse yok.  Risk planlarını kim hazırlayacak?

Kuraklık-2

***Gıda ve ekonomik kriz derinleşirse neler olur?

Nijerya’da gıda ve ekonomik kriz derinleşirken gıda yağmalama dalgasıyla ülke sarsıldı.

Buna neden gıda enflasyonun %35 olmasıdır.

Böyle bir krize 30 yıldır rastlanmadı.

Nijeryalılar geçen ay Abuja'da gıda fiyatları enflasyonu %35'in üzerine çıkarken artan yaşam maliyeti nedeniyle protesto düzenlediler.

Nijerya’da depoların yağmalanması, tahıl satışında yaşanan izdiham, ekonomik ve güvenlik krizi derinleşirken, Afrika'nın en kalabalık ülkesinde yaygın açlık nedeniyle kanun ve düzenin bozulacağı korkusunu artırıyor.

Gıda konusu şiddetli bir huzursuzluk dalgasıyla sarsıldı. Hayat pahalılığının 1990'ların ortasından bu yana görülmeyen seviyelere ulaşması ve gıda enflasyon oranının yılın başında yüzde 35'in üzerine çıkmasının ardından son haftalarda ülke çapında tahıl depolarına saldırılar bildirildi.

Hükümet, bu ay başkentin dış bölgelerinden gelen ve öfkeli bir kalabalığın şehirdeki bir depolama tesisine saldırıp içindeki tahılı boşalttığı ve binaya ağır hasar verdiği olaydan sonra Abuja'daki depolara güvenlik güçlerini görevlendirmek zorunda kaldı.

Yağma, polisin düzeni sağlamasına kadar iki saatten fazla sürdü. Saldırı, geçen ay Nijerya gümrük idaresinin Lagos bölge merkezinde, kaçakçılardan el konulan pirinç çuvallarını piyasa fiyatının dörtte birine satması nedeniyle yaşanan izdihamın ardından geldi.

Kaos, yedi kişinin ölümüne neden oldu.

IMF, Nijerya'nın yaklaşık 200 milyonluk nüfusunun yüzde 8'inin gıda güvencesinden yoksun olduğunu tahmin ediyor. Bu ay hükümete bu konuyu "acil bir politika önceliği" olarak ele alması çağrısında bulundu.

Afrika Kalkınma Bankası geçen ayki Afrika Makroekonomik Performans raporunda, artan gıda maliyetlerinin karşılanmamasının toplumsal huzursuzluğu tehdit ettiği konusunda uyardı.

İnsanlar, devlet ile toplum arasındaki sosyal sözleşmede algılanan bir kopuşa karşı isyan ediyor.

Dikkatli bir şekilde yönetilmezse bu durum kontrolsüz kaosa dönüşebilir.

Dünya Bankası geçen ay bu durum için "sürekli güvensizlik ve silahlı çatışmayı" suçladı ve durumun bu yıl kuzey Nijerya'daki yedi eyaleti "kriz gıda güvenliği seviyelerinde" bırakacağını söyledi.

Nijerya'da uzun süredir devam eden yapısal sorunlar, geçtiğimiz on yılın büyük bölümünde gıda maliyetlerini yüksek tuttu.

Tarımda genellikle çiftçiler kendi geçimlerini sağlayacak kadar üretim yaparlar. Bu nedenle üretkenlik düşüktür. Ancak ülkenin kuzeyindeki güvensizliğin üretim ve fiyatlar üzerinde ciddi bir etkisi oldu.

****Geçen hafta, Ukrayna, Nijerya'nın Kuzey Doğusuna 25.000 Ton Tahıl Bağışladı Sevkiyat, Birleşik Krallık, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Lüksemburg, Norveç, Kore Cumhuriyeti ve İsveç'in ortak çabasıyla mümkün oldu.

***Tarımı gelişmiş ülkelerde “Akıllı Tarım Haftası” kutlanmaya başlandı.

Akıllı Tarım Haftası, tarımda inovasyona her yıl bir hafta boyunca vurgu yapmaktadır. Amaç çiftçilerin daha akıllı çiftçilik yapmalarına yardımcı olacak teknolojiyi, araçları ve uygulamaları keşfetmeye ve bunlara öncelik vermeye teşvik etmektir. Bugünün inovasyonu verimli, üretken ve sürdürülebilir bir yarın sağlar.

Tarım sektöründe herkes veri kelimesini kullanıyor. Çok büyük yanlışlık yapıldığının farkında değiller. İşin doğrusu doğru ve güvenilir verinin tarımın hangi alanından toplanması gerektiğini bilmek çok önemlidir.

Bu konuya zaman zaman değineceğim.

***ABD, “ABD Ürünü” et etiketi için daha yüksek standardı belirledi…

Geçtiğimiz Mart ayında önerilen kural, yurtdışında hayvan yetiştiren ve onları yalnızca ABD'de kesen veya işleyen şirketlerin gönüllü etiketini kullanmasının yanıltıcı olduğunu ve yerli üreticilere dezavantaj sağladığı kabul edildi. Bunu yıllarca savunan ABD'li çiftçiler için bir zafer oldu. İthal hayvan getiren, ithal hayvan satanlar buna karşı çıkıyorlardı. Herkes üreticisini korumaya çalışıyor.

 ***Cuma günkü buğday piyasaları düştü, diğer tahıllar ve yağlı tohumlar ise bir miktar değer kazandı.

Avrupa Birliği'nin, bazı üye devletlerin itirazları üzerine Rusya'dan tarım ürünleri ithalatını kısıtlamaya yönelik bir teklif hazırladığı bildiriliyor.

Amonyak ve Üre fiyatları baskı altında kalmayı sürdürüyor.

Haziran ayından itibaren Çin ihracatı nedeniyle işlenmiş fosfat fiyatlarının düşmesi bekleniyor.

Brezilya'da potasyum fiyatları yükselişte ancak küresel fiyatlar baskı altındadır.

 ****Tarıma bütüncül bakmalı, ülkemizde, dünyada ekonomi ve tarımla ilgili sorunları belirtirken, önlemleri bu konular ile önerileri de söylemek çok önemlidir. Kısaca çözüme odaklı olmak zorundayız.

İlgili otoritenin yani Tarım ve Orman Bakanlığının uygulamalarını takip etmeye seçimden sonrada devam edeceğiz. Şimdi tek öncelikleri var. Yerel seçimler.. Oy için harcanan bütçe, zaman kaybının tarım ve çiftçimiz için kullanılması gerekirdi. Seçimlerde, deprem, salgın, savaş gibi gelip geçiyor. Ancak iklim değişikliği, tarım, açlık, su gibi sorunlar artarak önümüze gelmeye devam ediyor.

****Artık yerel yönetimler yani belediyelerde tarıma ve kırsal kesime başarılı bir şekilde hizmet götürüyor.

****Yerel yönetimleri de uyarmak istiyorum. Çiftçimize hizmet götürürken, bugüne kadar çiftçimizin yanındaymış gibi görünen, sadece koltuklarını ve saltanatlarını düşünen bazı çiftçi sivil toplum kuruluşlarına dikkat ediniz. Şu konuları önceden araştırınız. Bugüne kadar çiftçi için hangi eylemleri yapmışlar? Çiftçimizin zor günlerinde hangisi sahada mücadele vermiştir? Sadece düşündükleri belediyelerin kaynakları ve kendi çıkarları mı? 

 ****Ben yerel seçimlerde, çiftçiye ve kırsal kesime en fazla yardımcı olan, seçimden sonra kendisine oy vermeyeni ayırt etmeyen, particilik yapmayan, dürüst, güvenilir ve şeffaf olan adaya oyumu vereceğim.

****Ülkemiz tarımı ıssız bir adada yaşamaktadır.

****Çiftçimiz, bu çalkantılı ve bulanık sularda yön bulma konusunda güvenilir paydaşlarda bulamıyor.

****Şimdi bir fırsat var. Geleceğin tarımı için güvenilir, Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlarını seçme zamanı….