Cumhurbaşkanlığı tarafından her bakanlığa 4’er olmak üzere 17 Bakanlığa 68 Bakan Yardımcısının ataması gerçekleştirildi.

Takip ettiğimiz alan itibariyle Tarım ve Orman Bakanlığına yapılan atamalar bizi yakından ilgilendiriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nda Ebubekir Gizligider ile Veysel Tiryaki aynı göreve yeniden atanırken, yeni Bakan Yardımcıları Ahmet Bağcı ile Ahmet Gümen oldu.

Peki, bu atamalar çiftçi, bakanlık bürokrasisi ve sektör için ne anlam ifade ediyor? 

Ebubekir Gizligider, Veysel Tiryaki ve Ahmet Bağcı ile ilgili bir değerlendirme yapmadan önce Ahmet Gümen ismine özellikle dikkat çekmek istiyorum.

Ataması yapılacak Bakan Yardımcıları arasında Ahmet Bağcı’nın ismi geçiyordu. Bunu zaten kulis bilgisi olarak önceden yazmıştık. Ancak Ahmet Gümen ismi hem Bakanlık bürokrasisi hem de sektör için tamamen sürpriz oldu.

Ahmet Gümen ile ilgili kısa bir araştırma yaptığımda benim ilk planda gördüğüm, hayvancılıkta yaşanan kötü gidişata karşı artık ‘devletin’ bir çözüm aramaya başlandığını gösteriyor.

İnşallah yanılmam. Atamalarda siyasi tarafgirlik hep ön planda tutulurken, Ahmet Gümen’in atamasında sanki siyasi görüşünden ziyade liyakati daha etkili olmuş gibi görünüyor.

Ak Parti hükümetleri döneminde pek alışık olmadığımız bir durum olsa da bu açıdan baktığımızda Ahmet Gümen’in ataması gerçekten herkese sürpriz oldu.

Ahmet Gümen, Burdur’un Düğer köyünden, bir çiftçi ailenin çocuğu. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinden mezun, doktorasını ABD’de yapmış, 2012 yılında da Profesör unvanını almış. Bir süre Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcılığı da yapan Ahmet Gümen, Doğum ve Jinekoloji Anabilim dalında öğretim görevlisi iken Tarım ve Orman Bakanlığına Bakan Yardımcısı olarak ataması yapıldı.

Ahmet Gümen hakkında yaptığımız kısa araştırmada, öncelikle hayvancılıkta sahayı bilen bir bilim insanı olarak karşımıza çıkıyor.

Biyoteknoloji, embriyo, suni tohumlama ve doğum konularında ihtisas sahibi bir isim.

Bilim insanı özelliğinin yanında hayvancılıkta sahayı iyi bilen bir ismin Bakan Yardımcısı olarak atanması, hükümetin büyük bir çıkmazın içine sürüklediği hayvancılıkta artık bir çözüm aramaya başladığını gösteriyor. Bu açıdan bu atamayı önemsememiz gerekiyor.

Ahmet Gümen, saha bilgisini Bakanlıkta uygulamaya nasıl geçirecek, bunu zamanla göreceğiz, inşallah hayırlı hizmetlere imza atar. Çünkü ülke hayvancılığı hiç iyiye gitmiyor.

Diğer yandan Ebubekir Gizligider, Veysel Tiryaki ve Ahmet Bağcı açısından atamaları değerlendirecek olursak, Bakan Yumaklı’nın Bakan Yardımcılığı döneminde birlikte çalıştığı Gizligider ve Tiryaki ile devam etmek istediği görülüyor.

Sektör dışından iki ismin yeni dönemde de Bakan Yardımcısı olarak devam edecek olması Yumaklı açısından büyük bir handikap oluşturuyor.   

Ahmet Bağcı ise Tarım Kredi Kooperatiflerinde hukuksuz Genel Müdür Fahrettin Poyraz döneminde yaklaşık 4 yıl Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdür Yardımcılığı yapmıştı. Hüseyin Aydın’ın Tarım Kredi’ye Genel Müdür olmasıyla birlikte, Aydın ile anlaşamamış bu görevinden kendi isteğiyle ayrılmıştı.

Buradan da Türkiye Brüksel temsilciliğine Çevre ve Şehircilik müşaviri olarak atanmıştı.

Fahrettin Poyraz döneminde Tarım Kredi Kooperatiflerindeki birçok yolsuzluğa şahit olan Bağcı’nın, Bakan Yardımcılığı görevinde tarıma nasıl bir katkı sunacağını zaman gösterecek. Ancak Bağcı’nın da hem sektör dışından bir isim olması hem de Tarım Kredi Kooperatiflerinde birlikte görev yaptığı Fahrettin Poyraz döneminin çiftçi ve ülke tarımı açısından iyi anılmaması, yeni dönem için de bir soru işareti oluşturuyor.

Bakan yardımcılarının atanmasında işin en acı tarafını söyleyeyim size. Tarım ve orman, Türkiye’nin en köklü teşkilatların başında geliyor. Böylesine güçlü iki teşkilatın içinden bir tane bile Bakan Yardımcısının atanmamış olması, gerçekten düşündürücü.

Bu açıdan Resmi Gazete’de bugün yayımlanan atama kararnamesi tarım bürokrasisi için tam bir yıkım oldu. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum.   

Bakanlık teşkilatının içinden bir isim olarak Nihat Pakdil’in de üzerinin çizilmesi Hükümet tarafından tarım ve orman teşkilatının resmen cezalandırıldığını gösteriyor.

Ahmet Gümen’in liyakatinden dolayı atanması kötü giden ülke hayvancılığı için bizi umutlandırsa da tarım bürokrasisini cezalandırırcasına küstürmek de tarımın geleceği açısından doğru bir adım olmamıştır.