****Dünyada, gaz fiyatları % 80-90 oranında düşüyor. Gübre fiyatları düşmeye devam ediyor! Kimse gübre almak istemiyor! Daha ucuzlamasını bekliyorlar. Gübre fiyatları neden büyük baskı altında? Dünyada gıda fiyatları düşerken ülkemizde yükseliyor.

****Deprem bölgesinde sorunlar, çözümler ve yapılacaklar söyleniyor, yazılıyor. Şimdi artık eylem zamanıdır. Ayrıca şimdi deprem bölgemiz gübre sıkıntısı çekmesin…

Yerel yönetimler, deprem ve tarım konusunda toplantılar düzenliyorlar. Özellikle deprem bölgelerinde eğitim konularına çok önem vermek zorundayız. Ancak bilim ışığı ve kaliteli eğitim olduğu takdirde, depremle beraber yaşayabiliriz. 

Tarım ve deprem bölgesinde çiftçilerin sorunları sürerken,

Gıda Güvenliği, Su Güvenliği konusunda yapılacak çalışmalar çözüm beklerken,

Yeni Bir Gıda Jeopolitiği, Su Jeopolitiği konusu önemini korurken,

İlgili otorite ne yapıyor?

Başka sektörlerle ilgileniyor.

Selde kaybettiğimiz canlar içinde; “Sel, 15 canımızı aldı ancak toprak da suya doydu!” denir mi?

Bilimden, kaliteli eğitimden uzaklaşılırsa, liyakate önem verilmezse, zihniyet değişmezse, kurum hafızası yok olursa, yapısal reformlar yapılmazsa bu geleneksel yönetimle sorunlar çözülemez. Daha fazla sorun yaşamaya devam ederiz.

Üstelik dünyada gıda fiyatları düşerken, bizde yükseliyor.

Dünya Bankası Mart Ayı değerlendirmesine göre en yüksek gıda fiyat enflasyonuna bakalım;

1-   Zimbabve     % 264

2-   Venezuela    % 158

3-   Lübnan         % 143

4-   Arjantin         %  98

5-   Türkiye          %  70

Dünya’ da 5. sıradayız.

Bu enflasyonunda artmasına sebep olacaktır.

Bunun yanında, sürdürülebilir bir gıda zinciri nasıl oluşturabiliriz?

Artık tarım ve gıda endüstrisinde sahada veri keşfini ve veri paylaşımını kolaylaştırmaya yardımcı olacak yeni teknolojiler kullanmalıyız.

Gıda sistemimizin, açlık felaketine yol açabilecek iklim acil durumu ve insani kriz nedeniyle aşırı baskı altında olduğunu unutmamalıyız.

Gıda krizini; doğayı, iklimi ve geçim kaynaklarını koruyacak şekilde birlikte çözmeliyiz.

İklim krizi ve gıda güvenliği sorunlarıyla daha fazla mücadele etmek zorundayız.

****Tarım ve Orman Bakanını artık seçim gezilerinde, açılışlarda görüyoruz. Bu sorunların hepsi korkarım seçim sonuna öteleniyor.

****Çocuklarımıza, torunlarımıza ve ülkemiz geleceğine çok büyük bedel ödeyecekleri bir ülke bırakmaya hakkımız var mı?

***Dünya gübre pazarı büyük ölçüde arz fazlası olmaya devam ediyor. Bu da çoğu alıcıyı yalnızca ihtiyacı kadar almaya teşvik ediyor. Fiyat daha da düşerse, daha büyük pozisyonlar, alma fırsatı bırakıyor.

****Gübre fiyatları düşüyor. Çiftçiler ve tüccarlar yalnızca minimum olanı alıyor. Depolama tesisleri genellikle dolup taşıyor. Gaz fiyatları düştükçe arz artmaya devam ediyor. Analistler, piyasanın dengeli olmaktan uzak olduğunu söylüyorlar.

****Hindistan üre ihalesi, 330 USD/ton CFR Hindistan teslimat fiyatlarıyla sonuçlandı. Bu da Orta Doğu'daki ihracatçılar için yaklaşık 310 USD/ton fob anlamına geliyor.

****FOB fiyat hesaplanırken, satıcı yani ihracatçı firma, ürünün maliyet masraflarının üzerine kar payını ve alıcının yani ithalatçının malı teslim almak için talep ettiği adrese kadar oluşacak iç nakliye masrafını, liman masraflarını ve son olarak gümrük işlemleri için yapılacak masrafları ekler.

****Analistler, haftalık piyasa incelemelerinde, azotlu gübre fiyatlarının, zayıf talep ve daha fazla düşen gaz fiyatlarının ciddi baskısı altında olduğundan fiyatların düşmeye devam ettiğini söylüyorlar.

****Doğal gaz fiyatlarındaki keskin düşüşün, Avrupa üre üretiminin geçen yıla göre %80 artmasına neden olduğunu söyleniyor. Avrupa, dünya üre üretiminin yalnızca %5'ini oluşturuyor. Ancak bu hala 11,3 milyon ton üründür. Bunun fiyatlar üzerinde büyük etkisi var.

****Hindistan üre ihalesinin sonuçlanmasının ardından çoğu bölgede üre fiyatları ton başına 20 ila 30 ABD Doları daha düşmüştür. Fiyatlar düşük kaldı. Hindistan üre ihalesi, 330 ABD Doları/ton cfr'lik Hindistan teslimat fiyatlarıyla sonuçlandı. Bu da Orta Doğulu ihracatçılar için yaklaşık 310 ABD Doları/ton fob anlamına geliyor.

****Kuzey yarımkürede ilkbahar mevsimi, gübre tüccarları ve üreticileri için hayal kırıklığı yaratıyor. Kalan talebin çoğu daha uzun vadeli sözleşmelerle karşılanıyor. Bu da spot tüccarların satış yapma şansının çok düşük olduğu anlamına geliyor.

Piyasa dengeden uzak!

****Alman çiftçiler tarafından kullanılan en önemli azotlu gübre olan kalsiyum amonyum nitrat (KAS), şu anda sadece ton başına yaklaşık 385 385 Euro ya mal oluyor.

****ABD bahar mevsimi zaten tüm hızıyla devam ediyor. Kış boyunca teslim edilen tüm üre ithalatları artık Orta Batı'ya dağıtılıyor. Analistler, ABD'deki durumu çok yüksek stoklarla, Amerika’nın ek spot yükler için iştahı minimum düzeyde olacağını belirtiyorlar.

****Amonyum nitrat fiyatları hızla düşmeye devam ediyor. Tüccarlara göre Rus Amonyum Nitrat gübresi, geçen hafta 250 USD/ton fob Baltık limanlarının %10 daha altına düştü. Bu Brezilya gibi Rus yaptırımlarına duyarlı olmayan alıcıların ve belki de bazı Afrikalı alıcıların ilgisini çekecek. Bu kesinlikle amonyak üretimine entegre olmayan Amonyum Nitrat  üreticilerinin rekabet edemeyeceği bir fiyat seviyesidir.

****Gübre analistleri, Asya'nın amonyak talebinin neredeyse hiç olmaması nedeniyle Orta Doğu fiyatının yaklaşık 70$/ton düşmesiyle amonyak fiyatları da düşüş eğilimini sürdürdü. Düşük fiyatlar bir miktar alım faaliyetine yol açmış olsa da, amonyak sektörü arz fazlası olmaya devam ediyor. Arz ve talep dengelenene kadar fiyatların düşmeye devam edeceği belirtildi.

****Analistler, diğer bir büyük alıcı olan Brezilya'da da bol miktarda üre olduğunu ve yerel alıcıların traderlara Hindistan ihalesinin neden olduğu son fiyat düşüşlerini dengelemeleri için baskı yaptığını söylüyor.

****Trader nedir? Borsada birtakım finansal işlemler yapan ve al sat emirleri verebilen kişileri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Hisse senedi, kâğıt ve tahvil alarak mesleki faaliyetlerini sürdüren borsa simsarları, bu şekilde adlandırılır.

****Dünyada gübre fiyatları düşerken, depoları doluyken ve stok fazlalığı varken, ülkemizde gübre piyasasında neler oluyor?