Dünya, neden başka bir küresel finansal krize gidiyor gibi hissediliyor?

Tarım Terörü nedir?

Dünyada gübrede sorunlar büyüyor?

Gübrede satın alınabilirlik krizinden bulunabilirlik krizine mi gidiyor?

Tek Millet, Bir Gübre!!!

****Tüm dünyada, ters giden bazı olaylar oluyor. Para birimleri kavgalı, borsalar düşüyor. Enflasyon yükseklerde dolaşıyor. Gelirler geri geri gidiyor.

Ekonomi dünyası karışık görüntü veriyor. Bir finansal kriz mi geliyor? Dünyamız siyasi, sosyal ve ekolojik krizlerle kuşatılmış görülüyor. Finansal krize katkıda mı bulunuyorlar?

Tedavi hastalıktan daha mı kötü? 

Bunları mutlaka doğru anlamalıyız.

Dünya tedirgin!!!!

****Dünyanın önde gelen ekonomi uzmanları küresel bir durgunluğun geldiğini düşünüyor. Bazıları da zaten burada olduğunu söylüyorlar.

Önümüzdeki durgunluk? 

Soğuk kara kış geliyor!

Merkez bankaları, son aylarda yüksek enflasyonu yavaşlatmak için agresif bir şekilde faiz oranlarını artırdı. Bu politikalar ekonomiyi soğutmayı amaçlarken, resesyon riskini de artırıyor.  

İşe alımlar yavaşladı. Durduranlar var. Çıkarmalar mı geliyor?

ABD, 2022'de art arda iki çeyrek negatif GSYİH büyümesi yaşadı ve bazı insanlar bunu bir durgunluk olarak görüyor. 

Bir durgunluk için "kendinizi hazırlasanız iyi olur" diye uyarılar yapılıyor.

Rusya'nın, Ukrayna'yı işgali devam eder mi? Fed daha sıkı para politikası izler mi?

Fırtına, kasırgaya mı dönüşüyor?

Enflasyon korkunç bir şey mi? Tedavi edilebilir mi?

En kötüsü gelmedi deniyor ama en kötüsü daha ne olabilir?

Parti, eğlence bitiyor mu?

2022 yılında artan enflasyonla ilgili sorunları, Roma İmparatorluğu'nun çöküşüyle ​​bile karşılaştıranlar var…

ABD’ de bir durgunluk öngörülüyor, bunun “şiddetli, uzun ve kötü olacağını” söylüyorlar.

Amerikalılar resesyona 2022 yılının sonunda girmeyi bekliyor mu? 2023'ün tamamı boyunca sürme potansiyeli var mı?

Enflasyonu kontrol altına almaya çalışıyorlar. Buradaki başarı büyüme ve toparlanma için iyi bir başlangıç olabilir, deniyor.

Küresel durgunluğu ne tetikliyor? Yükselen faiz oranları, enflasyon ve yavaşlayan büyümemi? Bunlar bir fırtına etkisine sebep olabilir mi?

 DTÖ Genel Müdürü Ngozi Okonjo-Iweala, göstergelerin iyi görünmediğini ve küresel bir durgunluktan bahsediyor.

 Artan gıda ve enerji fiyatları ile Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının devam eden etkileri, dünya çapında ülkeleri ekonomik gerileme ile tehdit ediyor. 

**** Dünyada tarımda teknoloji ilerledikçe karmaşıklık derecesi artıyor!

Tarım Teknolojileri, çiftçilerin karşılaştığı zorlukların rekabet avantajını artıran inovasyon fırsatlarını yaratır.

Gıda güvenliği, olumsuz ortamlar, jeopolitik zorluklar ve dijital ikizler gibi teknolojilerin sağladığı endişeler tarafından yönlendirilen tarım teknolojisi inovasyonunda adım adım bir değişiklik görünüyor. Birçok gelişmiş çiftlik işletmesi, hayvan sağlığından toprak nem içeriğine kadar her şeyi izlemek için internet özellikli sensörler kullanıyor ve eyleme dönüştürülebilir içgörüler sağlamak için çıktıyı modellemenin daha iyi yollarını arıyorlar. 

Tarımı anlamak çok önemlidir. Tarım sistemlerini dijitalleştirmenin yeni yolları aranmaktadır.

Çeşitli çiftçi ve araştırma üyeleri dijital ikizlerin potansiyelini araştırıyorlar. Gerçek dünya sistemlerinin sanal modelleri diyebiliriz. Bu modellerin sebze yetiştiricileri ve hayvancılık üreticileri tarafından dikey çiftliklerde ve hatta bağcılık gibi açık alan sistemleri için geliştirildiği görülüyor. Bunlar endüstriyi değiştiren gelişmelerdir.

****Tarımsal Terörizm ve Gıda Tedarik Zinciri!

Bu Farklı Bir Dünya!

Artık bir hükümetin, başarısız olmasını sağlamak veya istifa ettirmek istiyorsanız gıda arzını kesintiye uğratmak yetiyor. 

Tarım kritik bir altyapıdır.

Tarımsal kredi kuruluşlarına yönelik internette bir saldırı olabilir mi? Bu gıda ve tarım tedarik zincirinde kör bir nokta mı? Dışarıdaki tehditlerin ve olabilecek etkilerinin farkında mıyız? Sadece üreticiler ve işlemciler değil, tüm kritik altyapıya ve nüfusumuzu besleme yeteneğimizde sorun yaratabilir mi?

Tarım dünyası olarak bunlara ne kadar hazırlıklıyız? Bu tehditlerle ilgili neler yapıyoruz?

****Tarım Terörü nedir?

Agro-terörizm veya bir hastalık etkeninin çiftlik hayvanlarına veya gıda zincirine kasıtlı olarak sokulması, tipik olarak ya kitlesel sosyo-ekonomik bozulmaya neden olur yada neden olmak için doğrudan insan saldırganlığının bir biçimi olarak kullanılabilen bir taktiktir. 

***Kendinizi ve Çiftliğinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

Tehdit aktörlerine kimler olabilir? Ulusötesi terörist gruplar, yerel teröristler, kurumsal casusluk ve aktivistler dahil olmak üzere tehdit aktörler olabilir. Tehditlerden ve hareketlerden haberdar olmak için yurtdışında olduğu gibi “Hayvan Tarımı İttifakı” ve “Hasatı Koru” gibi kuruluşlar olması gerekir. Onlarla iletişime geçilir. Konu ile bilgi sahibi olunur.

Sosyal medyada kendimizi neden korumak gereklidir? Sosyal medya sadece gerçek bir tehdit değil, devam eden bir tehdittir.. Bu konuda da bilgi sahibi olmak gereklidir. Yanlışlıkla bir tamam dememiz, bilgilerimizin ve uygulamalarımızın ele geçirilmesine neden olunur. 

Pasif içeriden gelen tehditlere karşı neden dikkatli olalım? Pasif içeriden tehditlere karşı dikkatli olmayanlar, değişime direnen ve sosyal mühendisliğin kurbanı olan kişilerdir. Bazen, belirli kimlik avı alıştırmaları yapmaları veya hesapları için çok faktörlü kimlik doğrulamayı tamamlamaları söylenir ve bunu görmezden gelirler. 

Böyle durumlarda neler yapabiliriz? Nereye müracaat edebiliriz?

Dünya asla eskisi gibi olmayacak. O günler geride kaldı. Geri gelmeyecek. Dünya bugün olduğu gibi ve yarın nasıl olacağı konusunda gerçekçi olmamız gerekiyor. 

Ne yaptığımızdan emin ve farkında olalım. Şüpheli olmakta yarar var. Burası farklı bir dünya, bunu unutmayalım.

****Enerji krizinin bu yıl Avrupa'da ne kadar kötüleşebileceğini anlatılıyor!

Dünyada benzeri görülmemiş bir enerji krizi yaşanıyor.

Rusya'nın bu yılın Şubat ayında Ukrayna'yı işgali, küresel piyasalarda bir dalgalanma etkisi yarattı. Bir zamanlar dünyanın en büyük ikinci doğal gaz üreticisi ve üçüncü en büyük petrol üreticisi olan Rusya'dan gelen enerji kaynaklarına güvenen Batılı ülkeler, Rus enerjisini satın almayı reddederek işgali kınadı ya da Putin tarafından kesildi.

Ancak şimdi, Rus arzının sınırlı olması nedeniyle, Avrupa'daki doğal gazın referans fiyatı geçen yıl iki katından fazla arttı ve hem tüketiciler hem de şirketler ciddi şekilde darbe alıyor.

Elektrik faturaları birçok yerde şimdiden üçe katlandı . Bazı kafeler ve restoranlar, bir yıl önce 2.000 € olan aylık faturaların şimdi 7.000 €'ya yükseldiğini gördü ve büyük endüstriler yüksek elektrik faturaları nedeniyle işçileri izne çıkarmaya ve masrafları kısmaya başladı. Durum o kadar vahim ki, daha önce fosil yakıtları ve nükleer enerjiyi reddeden hükümetler, kapatılan kömür santrallerini ve nükleer tesisleri umutsuzca yeniden açıyor ve onları iflastan kurtarmak için kamu hizmeti şirketlerini kamulaştırıyor.

Ancak şu an ne kadar kötü olsa da, bunlar hala Avrupa için iyi günler olabilir. Kış mevsimi ve artan gaz talebiyle birlikte uzmanlar Avrupa'nın enerji piyasasının hiç bu kadar kırılgan olmadığını söylüyorlar. Dünyanın herhangi bir yerindeki enerji talebindeki en ufak bir artış bile, Avrupa'nın imalat sanayisinin tüm sektörlerini tamamen kapanmaya zorlayabilir. Avrupa ekonomilerini bir işsizlik dalgası, yüksek fiyatlar ve büyük olasılıkla kamu huzursuzluğu ve Avrupa ülkeleri arasındaki bölünmeler ile mahvedebilir endişesi var.

Fiyatlar, tarihsel olarak rekor seviyelerde ve daha önce hiç böyle bir şey görülmedi. Bu oldukça acı verici olacak.

Krize hazırlanmaya çalıştılar. Ukrayna'da savaş başlar başlamaz, Avrupa ülkeleri enerji sistemlerini Rusya'dan gelen doğalgaz arzındaki kesintilere karşı güvence altına almak için çabaladılar. İki seçenekleri vardı. Kıtaya gelen gaz arzını artırmak veya talebi azaltmak….

Şimdi bir tek yol kaldı. Talebi azaltma çabaları… Ancak şu anda iyi bir senaryoları yok.

Avrupa imalat sanayilerinin kapanır, camcılar ve çelik şirketleri zor durumda kalır.

**Artan elektrik faturaları bir işsizlik dalgası ve ekonomik gerileme ile birleşirse, kriz sokaklara taşabilir.

****Gübre sorunu kriz halini aldı!

****Hollanda DEP kooperatifi gübre için fazladan ödeme yapacak!

DEP kooperatifi, gübre satış oranını elektrik fiyatına bağladı.

Gübre satış kooperatifi DEP, oranları düşürdü ve bunları elektrik fiyatına bağladı. Oranlar 1 Ekim'de yürürlüğe girdi. DEP'e henüz üye olmayan ve 2030 yılı da dahil olmak üzere gübre tedarik etmek isteyen kanatlı çiftçileri de yeni oranlardan faydalanabilecek.

Enerji fiyatlarındaki keskin artış, kümes hayvanı çiftçilerinin operasyonel yönetimini de etkiliyor. Coöperatie DEP ve BMC Moerdijk, bu nedenle, Coöperatie DEP üyeleri için oranları düşürmeye ve bunları elektrik fiyatına bağlamaya ortaklaşa karar verdiler. BMC Moerdijk'in genel müdürü Gerd-Jan de Leeuw: Coöperatie DEP üyeleri tarafından sağlanan tüm gübrelerden sürdürülebilir elektrik üretiyoruz. Toplamda, bu, tedarik eden tüm kümes hayvanı çiftçilerine kendi elektrik tüketimlerini ve 40.000 haneyi sağlamaya yeterli elektriktir. Bu nedenle şimdi anlaştık: Elektrik fiyatı ne kadar yüksek olursa, Coöperatie DEP üyesi gübre için o kadar fazla para alır. Bu şekilde kümes hayvanı çiftçileri için yüksek enerji fiyatlarının etkisini sınırlandırıyoruz.

****Yara: Avrupa Rusya'ya bağımlılığını azaltmalı!

Gübre devi Yara, Avrupa Birliği'nin gübre ve gıda için Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmak için acil ve kararlı adımlar atması gerektiğini söyledi.

Norveç merkezli şirket, Avrupa Parlamentosu ve diğer paydaşlardan gelen bir AB gübre stratejisi çağrılarını destekledi.

Yara, bunun “Avrupa'nın gıda ve tarımda stratejik özerkliğini güvence altına alma yolunda önemli bir adım” olacağını söyledi.

Yara, Avrupa gübre endüstrisi için bir çözüm paketinin, gübre üretiminde kilit bir bileşen olan doğal gaza sürekli erişimi güvence altına alacak önlemleri içermesi gerektiğini önerdi.

****Gaz ayrıca modern dizel araçların ve makinelerin büyük çoğunluğunda kullanılan AdBlue'yu yapmak için de kullanılır.

Ağustos ayında Yara, Avrupa'daki rekor yüksek gaz fiyatlarının bir sonucu olarak daha fazla amonyak üretim kesintisi uygulayacağını doğruladı.

Şirket, Avrupa'da üretimin azalmasının dünya çapındaki gübre mevcudiyetini azalttığını ve küresel gıda sistemi ve küresel gıda güvenliği için doğrudan, olumsuz sonuçları olduğunu söyledi.

****Gübrede kriz!

****BM, gelecekteki krizi önlemek için küresel gübre fiyatının düşürülmesini istiyor.

Gübre için yeni bir sorun mu? Gelecekte bir bulunabilirlik krizi geliyor mu?

Bunu önlemek için gübre fiyatları mutlaka düşürülmelidir.

Rusya'nın Ukrayna’ yı işgali küresel bir gıda krizini ve artan gübre fiyatlarını uçurdu.

Rusya ve Ukrayna önemli küresel tahıl ihracatçılarıyken, Rusya aynı zamanda en büyük gübre ihracatçılarından biridir.

Gübre fiyatları düşmezse ne olur?

Bugün yaşadığımız satın alınabilirlik krizi yarın bir bulunabilirlik krizi olacaktır.

 Rusya, dünyanın en büyük potasyum, fosfat ve azotlu gübre tedarikçilerinden biridir. Temel ürün ve toprak besinlerde küresel toplamın %13'ünü üretmektedir. Rusya'dan yapılan gübre ihracatı 2022'nin ilk yarısında %7 düştü.

Rusya'nın gıda ve gübre ihracatını kolaylaştırmak, 22 Temmuz'da BM ve Türkiye'nin arabuluculuğunda yapılan ve Ukrayna'nın Karadeniz'deki tahıl ve gübre sevkiyatlarını da yeniden başlatan bir paket anlaşmasının temel unsurlarından biridir. Rusya, ihracatının hala engellendiğinden şikayet ederek anlaşmayı eleştirdi.

Anlaşma, nitratlı gübrede önemli bir bileşen olan amonyak içeriyordu. Rusya'nın Volga bölgesinden Ukrayna'nın Karadeniz limanı Pivdennyi'ye (Yuzhny) amonyak taşıyan boru hattı, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesiyle kapatıldı.

****Kuzey Amerika gübre kıtlığı, daha yüksek gıda fiyatları korkusuna yol açıyor!!!

Çiftçiler azot alımlarını erteledikçe, “gübrenizi şimdi alın” uyarısı, ekim mevsiminden önce arza acele etme tehdidini artırıyor.

Küresel bir azotlu gübre kıtlığı, fiyatları rekor seviyelere çıkararak, Kuzey Amerika'daki çiftçilerin alımları ertelemesine ve ekim mevsiminden önce mahsul besinini uygulamak için bir bahar mücadelesi riskini artırmasına neden oluyor.

Çiftçiler mısır, kanola ve buğday verimini artırmak için azot uygular ve daha yüksek gübre maliyetleri daha yüksek et ve ekmek fiyatlarına dönüşebilir.

****Çatışma malzemesi; gübre!!!

Tarım sanayicileri, sanayiyi ve arz güvenliğini tehlikede görüyor. Çiftçi dernekleri çözüm konusunda anlaşamıyor

****Dünya çapında gübre kıtlığı Peru'yu kuş gübresine çevirmeye teşvik ediyor!!!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Güney Amerika ülkesinin kuş gübresi yataklarını daha değerli hale getirdi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle dünyanın dört bir yanındaki ülkeler ithal gübre sıkıntısıyla boğuşurken, Peru denenmiş ve test edilmiş bir alternatife yöneldi: kuş gübresi.

****Enerji krizi: Gübre tükeniyor

AB ülkelerinde tarlalar her baharda gübrelenir, ancak bu gelecek yıl pahalı olabilir.

Enerji krizi çiftçilere çoktan ulaştı: Yüksek elektrik fiyatları nedeniyle gübre üreticileri üretimlerini azaltmak zorunda. Bu çiftçiler ve gıda fiyatları için çok kötü haber..

Kriz çoktan beri bölgedeki çiftçilere tedarik sağlayan yerel depolara ulaştı.

Mevcut fiyatlar neredeyse ütopik.

****Ekim 2022'den itibaren Tek Millet, Bir Gübre!!!

Hindistan, 2 Ekim'den itibaren “Tek Millet-Bir Gübre” ( ONOF ) uygulamasına geçti. Hükümet , “Pradhan Mantri Bhartiya Jan Gübre Projesi” (PMBJP ) adlı gübre sübvansiyon programı kapsamında “Gübreler ve Logolar için Tek Marka”yı tanıtıyor.

Üre, di-amonyum fosfat (DAP) veya potasyum muriate (MOP) gibi mahsul besinleri, Pradhanmantri Bharatiya'nın bir parçası olarak, üretim şirketlerine bakılmaksızın girişimin bir parçası olarak “Bharat” tek marka adı altında satılacaktır.

Kimyasallar ve gübre bakanlığı, tüm işletmelere hükümet bildirimi uyarınca yeni “Bharat” marka adını kullanma talimatı verdi. 

****Almanya'da gübre azalıyor! Çiftçilere kim yardım edecek?

Gübre eksikliği, daha düşük verim ve düşük üretim ile sonuçlanır. Bu sadece Almanya ve Avrupa'daki arzı tehlikeye atmakla kalmıyor, aynı zamanda küresel gıda krizini daha da körüklüyor. Hızlı çözümler görünmüyor.

Almanya'da gübre kıt hale geliyor. Bunun tarımsal üretim ve nüfusun arzı için büyük sonuçları vardır.

****Dünya, gübre için tarımsal destekleme veriyor!

****Gübre endüstrisi alarm veriyor!  Daha fazla fabrika kapanıyor..

****USDA, Gübre Üretimini Genişletme Programı Kapsamında Hibe Başvurularına Davet Ediyor!

****Biden-Harris Yönetimi Yenilikçi Amerikan Yapımı Gübre Üretimini Artırmak için 500 Milyon Dolar Sağladı…

****Almanya; Tarım için ilk yardım programı ödemeleri başladı!

Ukrayna savaşının sonuçları: Özellikle etkilenen çiftliklere toplam 180 milyon avroluk yardım veriliyor.

Tarım işletmelerine yönelik ilk hedefli ve bürokratik olmayan yardım paketi için başlanıyor.

Çiftliklere ayrıca yaklaşık 135 milyon avro geliyor. Çiftçilerin işini olabildiğince kolaylaştırmışlar. Parayı bürokrasi olmadan, yorucu evrak işleri veya başvuru prosedürleri olmadan alıyorlar. 

****Dünyada durumu özetledim.

****Bizi etkiler mi yoksa “Bize bir şey olmaz mı?”.

****Nasıl önlemler almalıyız?

Ancak gerçek şu; çok hızlı hareket etmek zorundayız.

****Tarlaya mantari hastalık girdimi, o bölgeyi kurtarma şansımız yoktur…