Çiftçiye kötü haber! Seçimler öncesi açıklanması dört gözle beklenen hububat fiyatları rafa kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hububat alım fiyatlarını seçimlerden önce açıklamaktan vazgeçti. 

Peki, ne oldu da çiftçinin büyük bir umutla beklediği hububat alım fiyatları seçim öncesi açıklanması iptal edildi?

Çay fiyatları!

Çay fiyatının, buğday alım fiyatının açıklanmaması ile ne alakası var diyeceksiniz!

Anlatayım…

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rize mitinginde 2023 yılı yaş çay taban fiyatını 11 lira 30 kuruş olarak açıklamıştı. Ardından Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise açıklanan çay alım fiyatını sert bir dille eleştirerek, kendisinin seçilmesi durumunda 15 Mayıs’ta göreve gelir gelmez çay fiyatını refah payıyla beraber en az 15 TL yapacağını açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çay alım fiyatını bir müjde olarak açıklarken, rakibi Kılıçdaroğlu’nun bu rakamı yerden yere vurarak, şunları kaydetmişti: “Erdoğan, çayın anavatanı Rize'de, çayın taban fiyatına müjde verir gibi sadaka zammı açıkladı. Bu zamla yaş çay taban fiyatı 11,30 TL oldu. Maliyetleri bilmiyor mu? Biliyor elbette. 1 kilogram yaş çay yaprağının maliyeti 11,32 TL’yi buluyor”

Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamaları, çay üreticisi karşısında hükümeti zor durumda bırakırken, benzer bir durumun hububat alım fiyatlarında da yaşanacağı kaygısı ile Erdoğan’ın buğday alım fiyatlarını açıklamaktan vazgeçtiği kaydediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün Ankara/Sincan’da gerçekleştirdiği miting sırasında kendisine hububat alım fiyatlarının hatırlatıldığı ancak kendisinin, ‘gündemlerinde böyle bir konunun olmadığını’ belirttiği de gelen kulis bilgileri arasında.  

Aslında Toprak Mahsulleri Ofisi, farklı senaryolar üzerinden kapsamlı bir fiyat çalışması yapmıştı. Bu çalışma da Erdoğan’a sunulmuştu. Ancak çay fiyatında olduğu gibi ‘muhalefetin eline koz vermemek’ kaygısı ile hububat alım fiyatlarının açıklanması iptal edilmiş oldu.

Seçim öncesi toplumun her kesimine yönelik ‘müjde verilirken’ ‘muhalefetin eline koz vermemek’ kaygısı ile çiftçinin yok sayılmasının takdiri de çiftçiye kalıyor.

Diğer taraftan muhalefet tarafında da benzer bir kaygı gözleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan fiyat açıklamadığı için Kılıçdaroğlu da buğday alım fiyatını şimdiye kadar açıklamadı. Kılıçdaroğlu’nun konuyla ilgili bir twit atabileceği belirtiliyor. 

Ancak iki taraflı stratejide olan çiftçiye olacak gibi görünüyor.

Çünkü hububat fiyatlarının seçim sonrasına bırakılması, 10 bin lira fiyat beklentisini de suya düşürmüş oldu. Kimse dünya piyasalarında buğday fiyatları düşerken, seçim sonrası buğdayda 10-11 lira fiyat beklemesin.

Seçimleri muhalefetin kazanması durumunda nasıl bir politika izleyeceğini kestiremiyoruz ancak iktidarın kazanması durumunda kuvvetle ihtimal hiçbir fiyat artışına dahi gidilmeyerek geçtiğimiz yılki fiyatlar üzerinden bir alım fiyatı bile belirlenebilir.