****Polonya Tarım Bakanı istifa etti!
***Tarımsal Sulamada Kullanılan Elektrik Tüketim Bedelinin Desteklenmesinden Sonra, Şimdi Köy İçme Sularında Kullanılan Elektriğe %70 Destekleme Verilecek! Neden sadece 6 İlimiz?
****Bugün iki fıkra ile başlayalım.
***Temel dürbünle at yarışını izliyormuş. Kendi atı en gerideymiş.. Heyecanla bağırmış.. Aslanım benim, bütün atları kattı önüne kovalıyor.
***Seçim yaklaşıyormuş. Bakan seçim gezilerine başlamış. Bunu kimseye belli etmemeye çalışıyor ama çiftçiler bunu her seçimde yaşadıkları için durumu biliyorlarmış. Bakan havaalanından sektör toplantısına giderken yolda koyunlarını otlatan bir çocuğu görmüş. Arabasını durdurmuş. Çocuğa adını sormuş. İlkokul öğrencisi olduğunu öğrenince bir soru sorayım demiş. Kaç koyunun var? Çocuk 11 demiş. Peki demiş 11 koyundan biri çitten atlarsa geriye kaç koyun kalır? Çocuk hiç koyun kalmaz demiş. Bakan çocuğa, sen aritmetik bilmiyorsun diye çıkışınca, çocuk ta sende koyunları bilmiyorsun demiş..
****Ülkemizin tarımının durumu buna benziyor mu?
****Mart ayı enflasyon verileri açıklandı.
Mart ayında, tüketici fiyatları bir önceki aya göre %2,29 arttı. Yıllık genel enflasyon %50,51 oldu.
***Dünyada yıllık enflasyon nasıl?
Avrupa ülkelerinde enflasyon bizden çok düşüktür. Buna rağmen enflasyon krizi Avrupa ülkelerini gıda savaşına çekiyor. Bazı ülkeler temel kalemler üzerindeki vergileri düşürdü. Yaşam maliyeti krizi, hane halkı gelirlerini baskı altına aldı. Çekirdek enflasyon geçmiş yıllara göre hala önemli derecede çok yüksek kalmaya devam ediyor. İlgili otorite bu konuyu yakından takip etmelidir.
****Dünyada enflasyon oranı: Arjantin %102, Türkiye % 50,51, Rusya %11, Birleşik Krallık %10,4, İtalya %7,7, Almanya %7,4, Meksika %6,85, Hindistan % 6,44, ABD % 6, Brezilya % 5,6, Fransa % 5,6, Endonezya % 4,97, Hollanda %4,4, Japonya % 3,3, İspanya %3,3, İsviçre 2,9 % , Çin %1 (İstatistik Dünyası)..
**Ülkemizde gıda enflasyonu bu ay nerelerde?
Aylık bazda %3,84, yıllık bazda %67,89 oldu. Dünya Bankası'na göre gıda enflasyonu en yüksek 5. Ülkeyiz. İlk 5 ülke; 1- Lübnan (%139) 2- Zimbabve (%138) 3- Arjantin (%103) 4- İran (%73) 5- Türkiye
***Dünyada gıda fiyatları düşüyor. Ülkemizde gıda fiyatları yavaşta olsa yükselmeye devam ediyor. Bu neden oluyor?
***Tarımda büyümemiz oldukça düşüktür. Yaklaşık %1-2’dir. İstikrarda yoktur. Ancak nüfus artışına paralel olarak talep artıyor. Arz talebi karşılamazsa bu ithalat ve gıda fiyatlarının yükselmesi demektir.
***Yeterlilik derecemiz özellikle buğdayda çok düşüktür. Buğdayda %87,3’tür. Ekmeklik buğdayda ise durum daha kötü %79,9’dur. Kendi ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Ayrıca Mısırda %76,6, Arpada %66,8, Pirinçte %75,4, Ayçiçeğinde 59,6, Şekerde 95,4’tür. İthal etmek zorunda kalacağız.
****Bu rakamlar TÜİK’ten alınmıştır.
Böyle olunca insanlarımız ne yapacak?
Yem sanayimiz, hayvancılığımız nereye gidecek?
****Ayrıca döviz fiyatları çok yüksek olunca tarımda girdi fiyatlarının düşmesini bekleyemeyiz. Maliyet yüksek kalacak. Gıda fiyatları yavaş olsa yükselmeye devam edecektir. Tüketicimiz, halkımız ne yapacak?
****Sorunlar devam ediyor.
Ette, sütte sorun var.
Süt hayvanları azaldı.
Hayvancılık yapanların durumu çok zordur.
Çiftçi yaş ortalaması 58-60’ra gelmiş.
Gençler, babalarının para kazanamadığını gördüklerinden tarımla uğraşmak istemiyorlar. Kırsalda gençler artık yok.
Çiftçimiz, örneğin hayvancılıktan başka bir iş bilmediklerinden zararına olsa da hayvancılık yapmaya çalışıyorlar.
****Hem alaylı hem mektepli olmayanlar tarımı, eti ve sütü anlatıyor. Etleri ayırt edemiyor. Toplumumuzda damak değişmiş. Damağı koyun etine çevirmişiz.. Şu anda koyun eti dana etine göre çok ucuzmuş. Bizde kuzu eti olur değil mi? Kasaplarda koyun eti var mı? Koyun etini yemiyormuşuz. Kısıtlı bir durum varsa ithalatta yapılırmış.
****Bilimden uzaklaşılırsa,
Liyakate önem verilmezse,
Eti, hayvanı ve tarımı bilmeyen tarımı yönetir ve konuşursa tarımımızın hali bu olur.
Ülkemizde et, süt fiyatına kim karar veriyor? Çiftçinin, üreticinin vermediği görülüyor.
****Sanki enflasyonun, hayat pahalılığın nedeni çiftçi, üretici ve tüketici gibi hep onlar enkaz altında kalıyorlar. Onlar mı bu yanlış tarım politikalarının sorumlusu?
Hayvan ve kırmızı etin bu kadar ithalat yapması doğru mu?
***Hiç kimse tarım sektöründe doğru ve güvenilir analiz yapamıyor. Bunun nedeni doğru ve güvenilir veri yok. En son tarım sayımı 2001 yılında yapıldı… Yatırımcı bu durumda ne yapacak? Yatırım yapar mı?
Bu durumda üretim planlamamız gerçekçi olur mu?
****Tarım politikamız var mı? Var deniyor. Tarımın durumu bu ise bu politikalarda bir yanlışlık olduğunu söyleyebiliriz.
Akıllı tarımsal destekleme programı yok…
Çiftçimizin paraya ihtiyacı olduğu dönem cebine para girmelidir. Gübrenin ne zaman atılacağı ve ne zaman gübre alacağı bellidir. Bu nedenle tarımsal destek ödemelerinin zamanlaması çok iyi yapılmalıdır.
****Bize neden böyleyiz?
Fay hattına bina yapılmasına izin veririz.
Dere yataklarına yapılar yaparız.
Tarım alanlarını imara açarız.
Sonucunu beraber yaşıyoruz.
***Gıda fiyatları yükselirken, halkımız daha fazla yoksullaştığından bunun etkisini daha fazla yaşıyor.
Tarım ürünlerinde ithalat artıyor. Ayrıca ithalat ve ihracat arasında makas açılıyor.
**** Durumumuz budur. Öncelikle ekonominin mutlaka düzeltilmesi gerekmektedir. Düzeltecek birikimimiz, gücümüz ve potansiyelimiz vardır.
****Seçime giderken bazı sorular soralım.
Seçim sonrası ekonomi politikamız değişir mi devam mı eder?
Seçim sonrası tarım politikamız değişir mi devam eder mi?
Girdileri ithal ediyorsak, döviz fiyatları, maliyetleri etkilemeye devam eder mi?
Bilim ışığında yeni bir tarımsal destekleme modeline geçilir mi?
Gıdada fiyatlar yükselir mi düşer mi?
Seçim sonrası çiftçimiz ve tüketicimizin gelir düzeylerinin artması için yeni politikalar gerekli mi?
Bilim ışığında kısa sürede tarımda yapısal reformlar yapılmazsa ne değişir?
Devletimizin tarımda bir yol haritası olması gereklidir. Artık her gelen hükümet, bakan devrim, milat diyerek yeni bir yol haritası çizmemelidir.
****Tarımsal Sulamada Kullanılan Elektrik Tüketim Bedelinin Desteklenmesinden Sonra Şimdi Köy İçme Sularında Kullanılan Elektriğe %70 Destekleme Verilecek!
****Neden sadece aynı iller 6 yıldır destek alıyor?
****Tarımsal Sulamada Kullanılan Elektrik Tüketim Bedelinin Desteklenmesi 2018 yılında başlamıştı. Destekleme 5 yıl sürecekti. Destekleme oranları ise 2018 yılında %65 başlayıp her yıl 10 puan düşülerek verilmesi planlandı. Bu konuda destekleme 2023 yılı içinde uzatıldı.
Bu destekleme sadece Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt İllerini kapsıyordu.
Tarımsal Sulamada Kullanılan Elektrik Tüketim Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı 30/05/2018 tarihinde çıkmış.
****Köy içme sularında kullanılan elektriğe %70 destekleme verilecek..
Bu açıklamayı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal yaptı. Açıklama aşağıdadır;
Dicle Elektriğe 2018 ila 2022 yılları arasında tarımsal sulamada kullanılan elektrik desteği adı altında 5 milyar 823 milyon 569 bin lira para aktarıldığı söyledi.
10 Ocak 2023 tarihli 6665 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 30 Mayıs 2018 tarihli ve 2018/11844 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ek düzenlemelerle 2 yıl süre ile köy içme sularında kullanılan elektriğe %70 destekleme verilecek diyor.
Karar tarihi, 10 Ocak 2023 tarihinde olmasına rağmen destekleme zaman aralığı; 01 Ocak 2022 ila 31 Aralık 2023 tarihleri arasını kapsıyormuş.
Geçmişe dönük bir destekleme yaparak şirkete para aktarıyor ve
Madem böyle bir düzenleme yapılacaksa deprem bölgesi illeri de kapsamalıydı, demektedir.
Bu açıklama ile ilgili bizimde sorularımız var;
10 Ocak 2023 tarihli 6665 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de neden yayınlanmıyor?
Bu desteklemelerde amaç çiftçi mi yoksa şirket mi?
Bu desteklemeler, çiftçinin hesabına mı yoksa şirketin hesabına mı yatıyor? (Bütün tarımsal desteklemeler çiftçinin hesabına yatıyor.)
Eğer şirketin hesabına yatıyorsa çiftçiye sonradan ne kadar destek aldığını bildiriliyor mu?
Bu destekleme ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı, Cumhurbaşkanı Kararı hazırlanırken bu 6 ilimiz nasıl seçildi?
Bu 6 İlimizin sadece adı geçen şirketten elektrik aldığı bir tesadüf müdür?
Destekleme için elektrik faturalarını, yanlış olup olmadığını, doğruluğunu ve denetimini kim yapıyor? İl müdürlükleri kontrol ediyor mu? Kontrol yetkisi var mı?
Bakanlık, şirketin mi yoksa il müdürlüğünün evrakları üzerinden ödeme yapıyor?
Bu destekleme seçime girerken neden yapılıyor?
Bu desteklemenin etki analizi var mı?
Başta deprem illerinde olmak üzere tüm ülkemizde, “Tarımsal Sulamada Kullanılan Elektrik Tüketim Bedelinin Desteklenmesi” uygulaması 6 yıl geçmesine rağmen neden uygulanmıyor?
Başta deprem illerinde olmak üzere tüm ülkemizde, “Köy İçme Sularında Kullanılan Elektriğe %70 Destekleme” uygulaması neden uygulanmayacak?
Tüm ülkemizin çiftçisi daha fazla bütçe ile akıllı bir destekleme politikası ile desteklenmelidir.
****Politik Gücü, Kuvvetli Lobisi Olan Çiftçiler Kazandı!
***Polonya Tarım Politikası Bakanı Henryk Kowalczyk istifa etti.
Ukrayna Yeni Sezona Kadar Polonya'ya Tahıl ve Ayçiçeği İhraç Etmeyecek!
Polonya Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı, Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanından alıntı yaparak, Ukrayna'nın Polonya pazarındaki aşırı stok sorununu ve Polonyalı çiftçilerin protestolarını çözmek için yeni sezona kadar Polonya'ya tahıl ve ayçiçeği ihraç etmekten geçici olarak kaçınacağını bildirdi. Nicholas Solski.
"Bu durum için kimin suçlanacağını hepimiz anlıyoruz, ancak sorunu çözmeliyiz. Bu nedenle Ukrayna (yeni sezona kadar) Polonya'ya buğday, mısır, kolza tohumu ve ayçiçeği ihraç etmekten kaçınacak” dedi.
Daha önce, Polonya ve Romanya hükümetleri, Avrupa Komisyonu'ndan yerel çiftçilerin zararına fiyat düşürmeyi önlemeye yardımcı olacak mekanizmalar geliştirmesini isteme niyetlerini açıkladılar.
Polonyalı çiftçiler, Zelenski'nin Varşova ziyareti sırasında olayları bozmakla tehdit etti ve Polonya Tarım Politikası Bakanı Henryk Kowalczyk istifa etti.
****Ukrayna'dan Gelen Tahılda Toksik ve GDO Kontaminasyonu Tespit Edildi.
Macaristan Tarım Bakanlığı, 29 tondan fazla mısırın imha edildiğini söyledi. Bakanlık, Macar ailelerin sofralarında güvenli yiyecekler bulundurma taahhüdünü vurguladı.
Sadece işlenmemiş tahıl ürünlerinde değil, Macaristan'a gelen Ukrayna menşeli buğday unlarında da kalite kusurlarından şüphelenildiği için kontroller yapıldı.
Gümrüksüz Ukrayna tarım ürünleri, komşu ülkelerdeki çiftçileri pazarın dışına itiyor.
Yetkililer, Macar pazarına giren tüm tahıllar için tüm gıda zinciri güvenlik kurallarına uyulmasını ve sıkı bir şekilde izlenmesini sağlayacak. Ukrayna tahılını kullanan Macar işletmelerinin, yalnızca AB ve ulusal kurallara uygun tahıl kullanmakla doğrudan bir sorumluluğu olduğunu vurguladılar.
***Çin; Çin-Tayvan savaşının hazırlıklarını yapıyor. Bunun için, Rusya ve Ukrayna savaşını ayrıntılarıyla inceliyor. Çin'e göre, Rusya, Ukrayna'da başarılı değil. Çin her zaman olduğu gibi çok sabırlı görünüyor. Dolaylı Tutum Stratejisi izliyor. Bu strateji; düşmanın fizik ve psikolojik dengesinin bozularak savaşma kararlılık ve gücünün kırılmasına yönelik stratejik tutumlardır. Tayvan konusu yakından takip edilmelidir. Dünya ekonomisini çok zor durumda bırakabilir.
**Çin, komşu ülkelerin pazarını büyük ölçekli tahıl tedarikine açma umutlarını destekliyor. Böylece, geçtiğimiz günlerde, birkaç ay süren müzakerelerin ardından Kazakistan, tahıl vagonlarıyla Çin'e 50.000 ton buğday göndermeyi kabul etti.
Görüşme kapsamında, Alashankou serbest bölgesinde bulunan yeni bir tahıl terminaline tahıl taşıyıcılarında 50.000 tonluk tahıl yüklerinin tedariki için ilk sözleşmeler imzalandı.
***COVID'den Sonra Çin Şeker Kaçakçılığı Yükseliyor mu?
Çin'in COVID kısıtlamalarını kaldırmasının ardından kaçakçılık yeniden başladı. Vietnam şeker piyasası 500 bin ton fazlaya sahiptir. Çin, geçen yıl Aralık ayında COVID kontrollerini kaldırdı. 2023 yılının ilk ayında Vietnam'dan Çin'in Guangxi kentine 60 bin ton beyaz şekerin kaçak girdiği söylendi. Bunun tek nedeni daha fazla kâr etmek. 2023 yılında toplam tüketiminin üçte biri ithalata dayalı olan Çin'de yerel şeker fiyatları da güçlü küresel ham şeker piyasası sayesinde yükseldi.
Bugün, Guangxi fiyatı ton başına 878 dolar civarındayken, Vietnam beyaz şekerinin fiyatı ton başına 759 dolar. Fiyat farkı ton başına 119 dolara ulaştı. Neden Vietnam? Çünkü ülkede çok fazla şeker var. Yurt içi fiyatlar 2023'ten beri nispeten istikrarlıdır. 2022 yılında 1.156 milyon ton şeker ithal etti. Ayrıca, Kamboçya ve Laos'tan Vietnam'a yaklaşık 804 bin ton olduğunu tahmin edilen şeker kaçakçılığı yapılıyor. Bu nedenle, ülke yaklaşık 500 bin ton fazlaya sahip olabilir deniyor.
Genel olarak, Çin'e karadan kaçakçılık rotaları Vietnam, Kamboçya, Laos ve Myanmar'ı içerir. Ana şeker kaynağı Tayland'dır, ancak bazen Hindistan ve Pakistan'dır.
Sonuç olarak, Vietnam şeker stoklarının Çin'e kaçırıldığını edebilir. Ancak stok tükendikten sonra Tayland'dan komşu ülkelere yeni şeker ithal edilmesi gerekiyordu. Mevcut kâr muhtemelen 70 dolar civarındadır. Bunun kaçakçılığı teşvik etmek için yeterli olup olmadığını izlememiz gerekiyor.
****Ülkemiz tahıl anlaşmasını uzatmak isterken Rusya Batı'yı tehdit ediyor…
Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'dan yeni tehditler; "Eğer Batı, BM'nin anlaşmayla yapmaya çalıştığı konularda dürüst olmak istemezse, Ukrayna'nın ihracat için kara ve nehir yollarını kullanmak zorunda kalacağını söyledi.
BM koordinatörlüğünde Ukrayna tahıl ihracatı anlaşması Mayıs ayında sona eriyor. Ülkemiz uzatmaya kararlı olduğunu söylüyor.
Rusya, gübre ihracatının önündeki engellerin arttığını söylüyor. Rusya, tarımsal ihracatının önündeki engeller kaldırılmadığı takdirde BM aracılığındaki tahıl anlaşmasını tek taraflı kabul etmeme tehdidinde bulunurken, Türkiye'deki görüşmelerde engellerin kaldırılmasının anlaşmanın önümüzdeki aydan sonraya uzatılması için gerekli bir koşul olduğu konusunda anlaşmaya varıldı.
****Olacakları bilmenin ve tahmin etmenin tek yolu, gerçekleşmiş ve yaşanmış olanları daha iyi anlamaktır.
**Bayram için yola çıkacaklardan bir ricam var. Lütfen trafik kurallarına uyunuz. Bu yıl çok üzüldük. İçimiz çok yandı.
****Deprem Bölgemize her türlü yardımlarımızı sürdürelim. Onların en zor bayramı olduğunu unutmayalım.
Şimdiden “Ramazan Bayramınızı” kutlar, sağlıklı, huzurlu, mutlu ve barış yolu nice bayramlar dilerim.
Sevgili çocuklarımızın, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını” kutlarım. Çocuklar yurdun temeli ve ülkemizin geleceğidir. Onlara daha güzel, daha az sorunlu bir Türkiye bırakmak için daha çok çalışmalıyız.