Sudan, dabangasudan.org haberine göre, Sudan'ın Kuzey Eyaleti Valisi, yerel olarak üretilen buğdayın eyalet dışına transferini yasaklayan bir acil durum emri çıkardı. Sudan, Ukrayna'daki savaş nedeniyle ithalat yapamıyor. Bir yandan buğday fiyatları atarken bir yandan da kıtlık endişesi var.

Yetkililer, bu emrin ihlalinin 10 yıla kadar hapis cezası ve en az 100.000 SDG para cezası gerektirdiği konusunda uyarıyor. Emri ihlal edenin buğdayına Kuzey Eyaleti hükümeti el koyacak. Ayrıca yasadışı taşıma için kullanılan herhangi bir araca el konulmasına da izin veriyor. Zaten ülkede bir ekonomik kriz vardı. Sorunlar nedeniyle gıda krizi söz konusudur.

Sudan’ da Eylül 2022'ye kadar akut açlıkla karşı karşıya kalan insan sayısı 18 milyonu aşacak. Son aylarda Darfur ve Kordofan'ın bazı bölgelerinde çatışmalar nedeniyle yerinden edilen insan sayısında artış oldu. Bu güvensizlik geçim kaynaklarını aşındırdı, çiftliklere zarar verdi ve yaygın işsizliği tetikledi.

Artan gıda ve ulaşım maliyetlerine ek olarak Sudan Lirası Lirası’ nın (SDG) değer kaybetmesi, ailelerin masaya yemek koymasını zorlaştırıyor.  Sudan, Karadeniz bölgesinden buğday ithalatına bağımlı olduğundan, Ukrayna'daki çatışma gıda maliyetlerinde daha fazla artışa neden oldu. Bu durum milyonlar için korkunç görünüyor. Sudan'a tahıl akışının kesintiye uğraması fiyatları artıracak ve buğday ithalatını zorlaştıracaktır. Hâlihazırda yerel buğday fiyatları ton başına 550 doların üzerindedir.

Bu 2021'deki aynı döneme göre % 180'lik bir artış demektir. Halk besleyici gıda alamıyor. Pahalılık, enflasyon, kıtlık ve açlık… 

Bu nedenle tarıma ve çiftçiye gerekli önemi vermek gerekiyor.