Ekonomik verilerin hane halkını yakından ilgilendirdiği şu günlerde üretimin canlandırılmasına yönelik çıkmaz maalesef devam ediyor.

Son aylarda Türkiye'nin ihtisas fuarlarına bizzat katıldım, üreticisinden çiftçisine kadar herkes ile muhabbet etmeye çalıştım.

Anadolu'da ürün alırken pazarlıklarda kullanılan bir deyim vardır ''Alan Satandan Umar'' diye.

Gelin görün ki ne üreticinin piyasalardan bir umudu kalmış ne de sarı çizmeli Mehmet Ağa'nın.

Şimdi bu kadar karamsar bir tablo çizmenin ne anlamı var diye düşüne bilirsin ancak piyasanın reel verilerini sahada doğru okuduğunuz zaman gerçekleri yazmaktan çekinmiyorsunuz.

Son zamanlarda döviz kurunda belli bir düşüş olmasından dolayı iğneden ipliğe yapılan zamlar neden geri alınmıyor gibi bir serzeniş var.

Evet, prensip olarak haklı bir serzeniş bu ancak burada temel sıkıntı tarım sektörünün iğneden ipliğe ithal ürünlerle kuşatılmış olmasından dolayı firmalar yıl sonu ya da yıl içinde döviz kurunun kaç TL olacağı konusunda bir öngörü ortaya koyamadıkları için ürkek davranıyor ve kur düşmemişçesine fiyatlandırma yaparak kendilerini garanti altına almaya çalışıyor.

Serbest piyasa ekonomisinde Türkiye gibi savruk ekonomilerde böyle davranmaları da normal.

İşin diğer tarafında katma değer yaratan yani üreten çiftçide ise işler serbest piyasa ekonomisinden ziyade üreteni koruması gereken devletçilik ilkesinin yanlış yorumlanmasıyla çiftçinin zararına çalışıyor.

Örneğin fındık üreticisi borçlarını daha fazla faiz ödemeden kapatmak için ürününü toplar toplamaz sattı, devlet baba ne yaptı çiftçi fındığını sattıktan sonra fındık rakamlarını açıkladı.

Tüccara çalışan bir yapıya hizmet eden bu gelişme üreticiyi derinden yaraladığı gibi tam anlamıyla devlet eliyle emek hırsızlığı yapılmasına sebep oldu.

Bugün devlet baba ne diyor?

Cari açığın artması riskine rağmen ucuz et için ithalatın önü daha fazla açılacak.

Prensipte ucuz et yiyeceğiz diye sevineceğiz derken getirilen ithal etlerin dağıtım noktalarına baktığımızda halkın geneline yansımadığını gözlemlemekteyiz.

Amacının dışına çıkan ithal ürün getirme sevdamız ile yerli hayvancılığın devlet eliyle baltalandığını görüyoruz.

Yapılması gereken oldukça basit Üretimin önünde ki engelleri kaldırın ve köylüyü onun bunun kucağına itene yanlış politikalarınıza son verin.