Ülkede yanan ormanlarımız içinde kavrulan canlılar gibi bu ekonomik yangın içinde kavrulmaya devam ediyoruz.
26 Mayıs 2023 tarihli seçim haftasında ki döviz kurlarına bakınca Dolar 20,08 TL Euro 21,53 TL.
Bugün Dolar 26,95 TL Euro 30,23 TL.
2 aylık süre zarfında Dolar yaklaşık 7 TL Euro’da 8,70 TL artış göstermiş.
Tüm bu yaşananlar iğneden ipliğe %25 ile %35 zam olarak yansıdı. Devletin bazı kalemlerde yapmış olduğu zam oranları ise belirtiğim oranların yaklaşık 3-4 katı.
Ne diyordu bankacının biri, Ayşe teyzenin dolar ile ne işi olur!
Bakanın biri ne diyordu, öyle bir şahlanacağız ki seçimlerden sonra göreceksiniz!
Gördük!
06 Haziranda yapılan kabine toplantısının ardından da buğday ve arpa fiyatları açıklandı. Açıklamanın yapıldığı tarihten iki hafta önce hasada başlayan çiftçinin buğdayına 8 bin 250 arpasına ise 7 bin TL fiyat verdi hükümetimiz. Üstelik kayıtlı çiftçilere ton başına da buğday için 1000 TL arpa içinde 500 TL destekleme verileceği söylendi.
Açıklamanın üzerinden 15 gün geçtikten sonra verilen fiyatlar rafa kalkıp 2023 yılı üreticisi çiftçiye 5-6 TL’den 90 -120 gün vadeli alımlar teklif edilmeye başlandı.
Geçen yıl üretilen hububatı deposunda tutan çiftçi ise tam bir hüsran yaşadığı gibi 2023 yılının üretimi de piyasaya sunulunca mevcut alım rekoltesinde sapma yaşandı. Sonuç itibariyle şuan hububat alım konusunda isteksiz bir tüccar ve ürün almayan bir TMO var.
Veresiye aldığı ilacını gübresini ve mazotunu hasatta ödeyecek olan orta ölçekli çiftçi ise enflasyon yangını içinde yanıp kavruldu.
3 ay sonra ödemeye gidecek olan çiftçi güncel fiyat neyse ilacı, gübreyi ve mazotu ödeyecek. Ödemekle kalmayacak Ekim ayı gelmeden tarlasını yeni sezona hazırlayıp tekrar üretim yapmak için tarlasını hazırlayacak.
Gel de çık işin içinden çıkabilirsen!
45 dereceyi gören sıcaklarda, bu millet ekmeği 5 TL’ye yesin diye uğraşan çiftçi maalesef enflasyon canavarı karşında heba olurken ekmek 10 TL oldu.
Şimdi çiftçinin sesi olduğunu savunan kurum ve kuruluşlar klimalı odalarında ki koltuklarından ajanslara yayınlattıkları videolu haber ile mazotta ÖTV kaldırılsın diyor.
Yav kardeşim 2022 yılında ÇKS’ye kayıtlı 2 milyon 172 bin 974 çiftçi var.
EYT isteyen 2 milyon 250 bin kişi bu ülkenin cumhurbaşkanı, Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor. Demişti.
Sonuç ne oldu peki, EYT isteyenler öyle ya da böyle kazandılar.
Yaklaşık 2,5 milyon çiftçi var ama istediğimizi almaya gelince sesimizi duyuramıyoruz.
Belki de birileri sesimizi duyar diye organize bir şekilde sesimiz kısılmak isteniyor.
Biran önce bir eylem planı ile önümüzde ki yılların üretimini ve halkımızın sağlıklı ve ucuz gıdaya ulaşımın temellerinin biran önce atmak adına düğmeye basılmalı.
2024 yılı tablosunu bugünden görmek çok ama çok zor değil.
Önümüzde ki yıl kuraklık ve beklenen yağışların gecikmesi ile birlikte artan maliyetlerden kaynaklı ekim yapamayacak olan çiftçi için beka sorunu yaşanacak. Dünyada düşen gıda fiyatları ise ülkemizde tam tersine artış göstermeye devam ederken her yıl bir önceki yılı aratacak.
Böylelikle sıkıya gelemeyen ve planlama yetisinden yoksun yetkililer masaya ithalat kartını koymak suretiyle sıfırlanan onlarca gıda ürünü için ithalat kozunu oynayacak.
Bu ne sağlayacak derseniz, seçimi kaybetmemek uğruna nasıl EYT’liler için yelkenler nasıl suya indiyse günü kurtarmak için altta kalanın canı çıksın denmeye devam edecek.