2022 YILI TRAKTÖR SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ

TÜİK verilerine göre 2022 yılı plaka tescili yapılmış toplam traktör satış rakamları belli oldu. 

Tüm yokluğa rağmen hareketli bir dönem yaşayan sektörde üretim maliyetinden kaynaklı arka arkaya yapılan zamlar belirleyici olsa da enflasyon kaygısından dolayı çiftçi traktörünü yenilemeye devam etti.

Buna gör 2022 satışları şöyle gerçekleşti.

Not: Diğer kısmı TÜİK verisinde marka/model ismini belirtmek istemeyen markaların toplamını kapsamakta.

Bir önce ki yıl 66.053 adet satış gerçekleştiren sektör yaklaşık  % 3,5 artış ile 2022 yılını 68.389 adet ile kapattı.

2022 yılı satışlarını genel anlamda incelediğimizde 2021 yılı model satışların haziran ayına kadar devam ettiğini görmekteyiz. Bunun temel sebebi de traktör üretiminde 167 normlarında yapılan mevzuat değişikliğiydi. Ancak bakanlığın esneklik göstermesi ile 2022 model üretime geçilebildi.

Fiyatların neredeyse ayda iki defa değiştiği ya da teslim sürecinde güncel fiyat listesinden satışların yapılması özellikle bayilerin fiyat istikrarı açısından hareket edemediği bir dönem oldu.

Bu durum maliyetler açısından ele alındığında ise traktör üreticileri içinde belirleyici bir gerçeklikti.

Tüm bu yük ve sorumluluklar altında üretip, satış ağı ile ürettiğini nihai müşteri ile buluşturan sektör dünyanın en büyük dördüncü traktör pazarı olan Türkiye’de satış trendini büyüyerek sürdürmeyi başardı.

2023 yılı sektör için 2022 Kasım-Aralık ayından itibaren Avrupa’da yaşanan enflasyon yansımaları ve asgari ücret artışları ile maliyetler açısından zorluklarla başlasa da 2023 yılı kuraklık ve Ziraat bankasının sübvansiyonlu kredi güncellemesi ile bambaşka bir şekilde geçeceğe benziyor.