Et ve Süt Kurumu'ndan beklenen hamle! Yaptığımız çağrıya cevap veremeyen ESK yöneticileri, yaptıkları kamuoyu duyurusunu da kurumun ana sayfasından kaldırdılar. 

Hatırlayacaksınız, ' ESK'dan kesim fiyatına göstermelik artış! Besiciler 30 bin lira cezayı ödeyerek sözleşmeli besicilik projesinden çıktı!' başlıklı bir haber yapmıştık.

Bu haberimizin ardından ESK, kamuoyuna açıklama yaparak, sözleşmeli besicilik projesi kapsamında ESK ile sözleşmesini iptal eden hiçbir üreticiye cezai müeyyide uygulanmadığı belirtilmişti. 

Biz de üreticilerin, sözleşmeli besicilik projesinden neden çıktıklarına yönelik hiçbir bilginin verilmediği kamuoyu açıklaması üzerine bir yazı kaleme alarak ESK yönetiminden şu soruların cevaplandırılmasını istemiştik.

- Buradan ESK yönetimine çağrımdır. Cesaretiniz varsa kamuoyuna şu soruların cevabını da açıklayın da gerçekten üreticinin yanında olup olmadığınızı görelim…  

- Vahit Kirişçi tarafından bir yıl önce hayvancılıkta yerli ve milli üretim için önemli bir açılım olacağı belirtilen 'Sözleşmeli Besicilik Projesi' neden uygulanmadan rafa kaldırıldı? 

-ESK ile sözleşme yapan üreticiler, 30 bin liraya kadar yatırdıkları sözleşme bedelinin bile yanmasını göze alarak, bu projeden neden çıkıyorlar? 

-Kamuoyuna her ay açıklanması vadedilen maliyet hesabı neden bir yıldır açıklanmadı?

-Üreticiye el altından duyurulan 215 lira maliyet hesabı neye göre belirlendi? 

-Ulusal Süt Konseyi, aylık çiğ süt üretim maliyetlerinde temel kriterleri açıklarken, Et ve Süt Kurumu maliyet hesaplarındaki temel kriterleri kamuoyu ile neden paylaşılmıyor?”

Bu soruların cevabını sadece biz değil, bu işin kahrını çeken binlerce besici kardeşlerimiz de bilmek istiyordu.

Ancak gel gör ki, ESK yöneticileri bu soruların cevabını vermekten imtina etmiş olmalılar ki, açıklama yapmak yerine bizim haberimize karşı yapılan kamuoyu açıklamasını ana sayfadan kaldırarak bu konunun gündemde kalmasını istememişler.

Buradan tekrar sormak istiyorum, hayvancılıkta yerli ve milli üretim için önemli bir açılım olacak vadedilen sözleşmeli besicilik projesi ile ilgili veriler, basından, besicilerden ve kamuoyundan neden gizleniyor? 

Bu soruların cevabını vermek zor olmasa gerek. 

Ancak ortada ciddi bir 'başarısızlık' varsa bu soruların cevabı verilemez. 

Sessiz kaldıklarına göre demek ki bu 'başarısızlıklarının' ortaya çıkmasını istemiyorlar!

Ancak bu başarısızlıklarının bir bedeli olması gerek miyor mu?

Hesap soran olmadığı için başarısızlıklarına rağmen bu yöneticiler koltuklarında oturmaya devam ederken, bunun faturasını da üreticiler ve tüketiciler olarak bizler ödüyoruz.