Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından, Genel Müdür Mustafa Kayhan ile Bakan Başdanışmanı Mücahid Taylan’ın kamuoyundan ve sektörden gizlenen 10 günlük Güney Amerika seyahati ile ilgili manidar bir açıklama yapıldı.

Aslında bu zorunlu bir açıklama oldu!

Çünkü kamuoyundan ve sektörden gizlenen seyahat, bizim yazımızın ardından büyük bir tepkiyle karşılandı.

Öyle ki hayvancılık sektörünün tepkisi sadece Genel Müdürle sınırlı kalmayıp, Bakan Yumaklı’ya kadar ulaştı.

Sektörün tepkisi büyük olunca da ‘şeffaflık’ adına (!) bu seyahate ‘resmi temas’ kılıfı giydirilerek bir açıklama yapılmak zorunda kalındı.

‘Genel Müdürümüz Brezilya’da çeşitli temaslarda bulundu’ başlığı ile yapılan açıklamada, Mustafa Kayhan ve Mücahid Taylan’ın Brezilya Tarım Bakanlığının davetlisi olarak Güney Amerika’ya gittikleri, burada Brezilya Tarım Bakanlığı Ticaret ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Roberto Perosa ile Tarım Bakanlığı Tarımsal Savunma Sekreteri Carlos Goulart ve bakanlık mensupları ile düzenlenen toplantılarda Türkiye-Brezilya arasındaki tarım ve hayvancılık alanındaki iş birliği konularının görüşüldüğü belirtildi.

İnanın, insan bu açıklamayı okurken bile şaşırıp kalıyor! Madem gizlediğiniz seyahate bir kılıf bulacaksınız daha mantıklı bir gerekçe ortaya konulabilirdi. Örneğin Amazon ormanlarını ziyarete gittik deselerdi inanın daha inandırıcı olurdu.

Düşünün, ESK Genel Müdürü ve Bakan Başdanışmanı, Brezilya’nın Tarım Bakanlığındaki iki tane yetkisiz etkisiz Bakanlık personeli ile görüşmek için hiç erinmeden atlayıp 10 bin km yol yaparak Brezilya’ya gitmişler! Bırakın Brezilya Tarım Bakanını, Bakanlıktaki bir genel müdürün bile muhatap almadığı Genel Müdür ve Bakan Başdanışmanı, Brezilya’nın etkisiz ve yetkisiz bakanlık personeli ile Türkiye-Brezilya arasındaki tarım ve hayvancılık alanındaki iş birliği konularını görüşmüşler!

Aslında bu akla ziyan bir açıklama. Gizli seyahate gerekçe bulacağız derken, devletin itibarını yerle bir etmişler bunun bile farkında değiller.

Normal şartlarda böyle bir açıklama Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı’yı bile zora sokar. Çünkü kendi üreticinin sorunları dururken Türkiye-Brezilya arasındaki tarım ve hayvancılık alanındaki işbirliğini görüşmek Genel Müdür ile Bakan Başdanışmanına mı kaldı? diye adama sorarlar!

Ancak bir hesap sorulmadığına göre demek ki skandal seyahat Bakan Yumaklı’nın bilgisi dahilinde yapılmış.

Bu nokta da ise söyleyecek bir sözümüz kalmıyor!

‘Türkiye Yüzyılını’ çiftçinin yüzyılı, üretim yüzyılı yapacağız diye vadedenlerin gerçek niyetlerini de yavaş yavaş görmüş oluyoruz.