Metaverse ekin gerçek dünyada hasat edin!

Metaverse Tarım Dünyasına Hangi Yeni Gelişmeleri Getirecek?

Neden tarım sektöründe intihar riski daha fazla?

*****ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’na (NASA) ait Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) adlı uzay aracı dünyadan yaklaşık 11 milyon kilometre uzaktaki asteroide planlandığı şekilde başarılı bir çarpma gerçekleştirdi. DART, çift asteroidin Dimorphos isimli parçasına tam zamanında ve saatte 23 bin km hızla çarptığı bildirildi. 

Çarpma, Hubble, Webb ve Lucy teleskopları tarafından da kayda alındı. 45 saniye gecikmeli olarak seyredildi. 2021 yılının kasım ayında uzaya fırlatılan DART, dünyanın potansiyel asteroit veya kuyruklu yıldız tehlikelerine karşı savunma teknolojisini test etmek için fırlatılmıştı. Yani Dimorphos’un mevcut yörüngesinin değişip değişmediği test edildi. Bir taraftan ilk pratik gezegen savunma deneyinin bir parçası olarak nitelendirildi.

****Mars’a insansız bir uzay aracı Perseverance gönderildi. Mars’a indi. Ertesi gün bir kapak açıldı. Bir küçük helikopter çıktı. Mars’ ta gezdi. Dünya’ya internet vasıtasıyla bilgiler gönderdi. Çalışmalarını sürdürüyor. Büyük yatırımlar yapılıyor.

Teknoloji hızla ilerliyor.

****Bu çalışmalar yapılırken tarım unutulmuyor. Mars’a da gitsen, uzaya da gitsen, en önemli konu açlık.. Karnını nasıl doyurabileceksin..

Ülkemizde bazı bilim insanları, tarıma yatırım yerine sanayi sektörü derler. Onlara her zaman verdiğim cevap; Karnınız betonla, çimento ile veya demirle doyar mı?

***Avrupalılar bu kış soğuktan ne yapacaklarını araştırıyor ve çözüm bulmaya çalışıyorlar. Ruslar savaşla uğraşıyorlar. Ukraynalılar savaş sorunları ile şaşırmış durumdalar. Pakistan sellerle boğuşuyor. Afganistan’da terör bitmiyor.. Afrikalılarda açlık ve sağlık sorunları almış başını gitmiş.. Zenginlerin durumu her zaman iyi eğimli? Ticaretle köşe olmaya devam ediyorlar. Tatillerini yapıyorlar. Bilim ışığında kaliteli eğitim almaya çalışıyorlar.

****Enflasyon, pahalılık, geçim sıkıntısı, huzursuzluk, gıdanın adaletsiz dağıtımı, terör, savaş ve işsizlikten dolayı ülkelerini terk edenler..

Bunlar iyi okunmalı, iyi anlaşılmalı ve iyi yönetilmelidir.

****Yine aynı yere geldik.

****Bilim ve bilim ışığında kaliteli eğitim…

*****Bugün yeni bir konu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Metaverse, çiftçiliği sonsuza dek değiştirmek üzere!

>>>>Metaverse tam olarak nedir?

****Büyük firmalar ve işletmeler, gelecekte paylarını garanti altına almak için bu teknolojiye şimdiden yatırım yapmaya başladılar.

****Buna hazır mıyız?

>>>>Metaverse, sosyal bağlantılara odaklanan bir 3B sanal dünyalar ağıdır. Basit bir deyişle, meta veri deposu sanal, artırılmış ve fiziksel gerçekliğin bir birleşimidir. Çevrimiçi etkileşimleri gerçek yaşam deneyimlerine yakın hale getirir

****Metaverse Nedir?

****Metaverse kelimesi, “ meta “ (öte) ve “universe” (evren) sözcüklerinin anlamlarının karışımından türetilen yeni bir sözcüktür.

Metaverse, tüm sanal dünyaların, artırılmış gerçeklik ve internetin toplamı da dahil olmak üzere, neredeyse geliştirilmiş fiziksel gerçeklik ve fiziksel olarak kalıcı sanal alanın yakınsaması ile oluşturulan kolektif bir sanal paylaşılan alandır.

****Metaverse, terimi ilk defa bilim kurgu yazarı Neal Stephenson tarafından 1992 tarihli “Snow Crash” adlı romanında ortaya çıkmıştır. “Snow Crash”te Metaverse, arttırılmış gerçeklik teknolojisiyle donatılmış kullanıcılar tarafından deneyimlenen devasa popüler bir sanal dünyadır.

Gerçeğe yakın sanal dünya, insanların dijital avatarlarla temsil edildiği paylaşılan bir sanal alandır. Sanal dünya, içindeki toplumun karar ve eylemlerine bağlı şekilde sürekli olarak büyür ve gelişir. İnsanlar tamamen sanal olarak (yani sanal gerçeklikle) metaverseye girebilecek veya artırılmış ve karma gerçeklik yardımıyla fiziksel alanlarında onun bölümleriyle etkileşime girebilecekler.

****Metaverse Neden Önemli?

Metaverse, bilim kurgu yazarlarının yakaladığı fantastik vizyonların gerisinde kalsa bile yeni bir bilgi işlem platformu veya içerik ortamı olarak trilyonlarca değer üretmesi muhtemeldir. Ancak tam anlamıyla Metaverse, çoğu dijital deneyime açılan kapı, tüm fiziksel deneyimlerin önemli bir bileşeni ve bir sonraki harika iş platformu haline geliyor. Böyle bir sistemin katılımcısı olmanın değeri de oldukça büyüktür. Bugün “internet”in bir sahibi yoktur, ancak dünyadaki en değerli halka açık şirketlere baktığımızda üst sıralarda önde gelen internet şirketlerini görüyoruz. Eğer Metaverse gerçekten internetin yerine geçecekse ekonomik açıdan da büyük bir yükseliş gösterebilir. Metaverse, internette gördüklerimizden daha fazla sayıda ve çeşitlilikte fırsat üretebilir. Ödeme işlemleri, kimlik doğrulama, işe alımlar, reklamlar, içerik oluşturma, güvenlik ve benzeri her şeyi yönetmek için yeni şirketler, ürünler ve hizmetler ortaya çıkacaktır. Bu da günümüzdeki birçok çalışanın işlerinin son bulacağını ve dönüşeceği anlamına gelir.

Metaverse Nasıl Kurulacak?

Metaversenin çalışması için sayısız yeni teknoloji, protokol, şirket, yenilik ve keşif gerekecek ve “Metaverse öncesi”, “Metaverse sonrası” gibi doğrudan var olmayacak. Bunun yerine, farklı ürünler, hizmetler ve yetenekler bütünleşip kaynaştıkça zaman içinde yavaş yavaş ortaya çıkacaktır, ancak yerine getirilmesi gereken birkaç temel unsuru düşünmek faydalı olacaktır.

Metaverse için şu anda var olmayan bir altyapı gerekiyor. Çünkü internet bu deneyime yakın bir şey için tasarlanmamıştı. Dosyaları bir bilgisayardan diğerine paylaşmak için tasarlanmıştı.

Metaverse için video konferans ve video oyunların sunduğu olanaklardan daha fazlası ve yüksek düzeyde eş zamanlılığa sahip bir altyapı gereklidir. Çoğu görüntülü sohbet programı en fazla birkaç düzine kişinin karşılıklı görüşmesine imkan tanır. Yüzlerce kişiye ulaşan bir durum varsa, iki yönlü paylaşım yerine izleyicilere birkaç kişinin canlı yayın görüntüsü ulaştırılır.

Sanal Gerçeklik adı verilen yeni, heyecan verici ve büyüleyici bir teknoloji ile etrafımızdaki her şey yeniden keşfediliyor. En yaygın olarak video oyunlarında kullanılır, kullanıcıya alternatif bir gerçeklik dünyasında olduğunu hissettiren sürükleyici bir teknolojidir. 

Sanal Gerçeklik (VR) Nedir?

Sanal gerçeklik, etrafınızda yapay bir ortam yaratır. Görsel ve işitsel duyuları kullanır ve dış dünyayla bağlantı kurma duygumuzu engeller. Ardından, beynimizin gerçek olarak algıladığı, bilgisayar tarafından oluşturulan bir ortam olan sanal dünyaya girmemizi sağlar. Bu sanallık dünyasına girmek için özel bir tür başlık takmanız gerekiyor.

Artırılmış gerçeklik (AR) nedir?

Şimdi, VR’nin temelleri sizin için net olduğuna göre, VR’den ortaya çıkan diğer gerçekliği tartışalım. Artırılmış gerçeklik, yalnızca yapay bir ortam yaratmakla kalmaz, aynı zamanda bireylerin sanal olarak iletişim kurmasına da olanak tanır.

Metaverse kavramı, bu teknolojileri diğer birçok teknolojiyle birlikte kullanır ve kullanıcılar etkileşim kurmaktan çok daha fazlasını yapabilir. 

***Metaverse tarım dünyasını nasıl etkileyecek….

****İç mekan tarımı için Metaverse olabilir mi?…

Eğitim, öğrenme ve bir ortamın herhangi bir zamanda herhangi bir yere taşınması, sektörler için son derece çekici evrim fırsatlarıdır.

****Güney Kore Tarım Bakanlığı, yaygın olarak popüler olan “Minecraft” oyununa dayalı metaverse içeriği oluşturdu. Dijital tarım uygulamaları, bin yıllık ve Z kuşaklarının katılabilmesi için onu büyüleme umuduyla akıllı çiftlikler ve tarım müzeleri biçiminde metaverse üzerinden çoktan başladı. 

Dünya çapında popüler bir “Minecraft” oyununa dayanan metaverse içeriği yayınladı. Metaverse tabanlı oyun, sanal tarım müzeleri, akıllı çiftlikler ve devlet tesisleri turları aracılığıyla çeşitli deneyimler sunuyorlar.

****2020 itibariyle aylık yaklaşık 126 milyon kullanıcısı olan Minecraft, PC ve konsollar için açık dünya keşif oyunudur. Dünya çapında 200 milyondan fazla kopya satıldı. Devlet Başkanı Moon Jae-in, Minecraft aracılığıyla Çocuk Gününü kutlamak için ilkokul öğrencilerini başkanlık ofisinin sanal versiyonuna davet etti. Öğrenciler, sanal dünyada başkanla birlikte ana binayı dolaşabildiler.

Meta veri deposu, kullanıcıların herhangi bir fiziksel kısıtlama olmaksızın avatarları kullanarak çeşitli etkinliklere katılabilecekleri simüle edilmiş bir sanal dünya platformudur. Bir akıllı telefon, PC veya sanal gerçeklik kulaklığı aracılığıyla erişilebilir. Metaverse platformu, Güney Kore’nin eğitim sektörlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Böylece öğrenciler, Google’ın Chrome tarayıcısı aracılığıyla sanal bir bilim sergi salonunu keşfetmek gibi ilk elden deneyimler kazanabilirler.

Tarım, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Güney Kore’nin Tarım Bakanlığı ofisi, akıllı çiftlikler de dahil olmak üzere tarım tesislerinde sanal bir tur sunmak için “Wook-Craft” adlı metaverse tabanlı bir oyunun piyasaya sürüldüğünü söylediler.

Akıllı çiftlik, Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi aracılığıyla sıcaklığı, nemi ve güneş ışığı miktarını otomatik olarak analiz edebilen otomatik bir kapalı çiftliği ifade eder. Çiftlikleri mobil cihazlar aracılığıyla uzaktan yönetmek mümkün olduğundan, çiftçilerin hava koşulları hakkında endişelenmesine gerek yok.

Tarım Bakanlığı sözcüsü Kim Ki-hoon, “Tarımın değerini bin yıllık ve Z kuşaklarına tanıtmak için metaverse platformunun kullanımını hızlandıracağız” dedi. Daha fazla kullanıcı kazanmak için tarım bakanlığı ayrıca özel çekiliş etkinlikleri düzenleyecek ve kullanıcıların sanal dünyada kendi tarım alanlarını oluşturmalarına izin verecek.

****Bir NFT platformu olan Plato Farm, oyuncuların ekin yetiştirmek ve hayvan yetiştirmekle görevlendirildiği sürükleyici bir tarım metaversi başlattı. 

Kapalı tarım teknolojisi pazarı 2026 yılına kadar 24,8 milyar ABD Doları değerinde bir pazara ulaşacak. Kapalı alan çiftçileri, tohumdan tüketime kadar kapalı alanda yetiştirmenin tüm süreçlerini basitleştirmek ve optimize etmek ve aynı zamanda sürdürülebilirliği iyileştirmek için teknolojiye yatırım yapıyor.

****Öğrenme ve eğitimin yükselmesi, metaversin sunabileceği zorlayıcı bir faydadır.

Metaverse ile yeniden tasarlanan ve yaygın olan iç mekan çiftçiliği eğitimi!

İç mekan çiftçileri, bitki biyolojisini, ilerlemesini ve verilerini dijitalleştirmek ve izlemek için halihazırda AR (artırılmış gerçeklik) teknolojilerini kullanıyor.  Gerçek zamanlı olarak mikro öğrenme bilgileri sunan artırılmış gerçeklik, eğitim süresini kısaltır ve çiftçilerin hareket halindeyken öğrenmelerini sağlar.

İç mekan çiftçileri, dünyanın her yerinden daha sürükleyici, etkileşimli ve net bir şekilde eğitilebilir ve öğretilebilir. Eğitim, dile, çevreye ve diğer birçok şekilde uyarlanabilir ve özelleştirilebilir.

Metaverse tarafından sunulan teknoloji, çiftçilerin çiftçilik alımlarının işleyişini, ihtiyaçlarını ve işlevlerini erkenden anlamalarını sağlayabilir. Maliyetleri, alanı ve depolamayı ve ihtiyaç duyulan ekipmanı gerçek zamanlı olarak takip ederken çiftliğinizi tasarlayın ve geliştirin. Daha sonra, nerede bulunurlarsa bulunsunlar, çok ihtiyaç duyulan bitki bilimcilerinin yetiştirilmesine yardımcı olabilir.

Ticaret fuarları, konferanslar ve topluluklar!

Ticari fuarlar ve konferanslar, topluluk oluşturma ve öğrenme işlevlerini potansiyel olarak Metaverse çevirebilir. Metaverse içinde ticari fuarlar, konferanslar ve canlı paneller barındırmak, onları daha erişilebilir ve daha erişilebilir hale getirir. Yatırımcılar ve yeni gelenler, gerçekleştikten sonra bile bu ticari fuarlardan yararlanabilir ve dünyanın her yerinden bunları deneyimleyebilir. 

13 Trilyon Dolar: Sanal Çiftçiliğin Gerçekliği! 

Metaverse tarımın dünyasını nasıl değiştirecek?

Basit bir ifadeyle, metaverse temelde gerçek dünyamızın dijital ikizi olan sanal bir dünya olacaktır. 

Metaverse, bizi birbirimize daha da yaklaştıracak kaçınılmaz bir sonraki adım!

Dijital evrenin büyük sahipleri, böyle bir anı, gerçekleşmesi için bolca teşvikle sunmak için iş başındalar.

2026’da iç mekan tarım teknolojisinin piyasa değeri 24,8 milyar dolara ulaşacak. Bu segment zaten, mahsul fizyolojisini, büyüme süreçlerini ve ilgili verileri dijitalleştirmek ve izlemek için artırılmış gerçeklik kullanıyor. Eğitimden izlenebilirliğe ve müşteri deneyimine kadar her şey, iç mekanlarda üretilen büyüyen gıda pazarına sarılacak.

****Faydalar gerçek ve anında olabilir. Örneğin, çiftçiler satın almadan önce yeni tarım ekipmanlarının verimliliği nasıl artıracağını görebilirler. Yeni bir yüksek hızlı ekici mi düşünüyorsunuz? 

Avatarınızı, metaversede önce alana götürün. 

Metaverse, tarıma şehirdeki akrabalarınızla bağlantı kurmanın ve yiyeceğimizin nereden geldiğinin hikâyesini daha iyi anlatabilmenin bir yolunu da verebilir. 

Endüstrinin meta veriyi nasıl benimsediği, teknolojinin gerçek etkisini belirleyecektir.

Metaverse: Ekipman İmalatında Bir Sonraki Büyük Şey mi?

****Tarım uygulamaları!!!!

Metaverse, daha fazla çiftçiyi akıllı tarım uygulamalarını benimsemeye teşvik ederek çiftlikte ek faydalar ve iyileştirmeler sağlayabilir.  

Metaverse, çiftçiliği sonsuza dek değiştirmek üzere: Buna hazır mısınız?

Birbirlerinden öğrenen küresel bir çiftçi topluluğu….

Metaverse, 2023’de gıda endüstrisi ve izlenmesi gereken diğer mega trendler için neden önemli olacak?

Metaverse için herhangi bir planın var mı? 

Metaverse Tarım Dünyasına Hangi Yeni Gelişmeleri Getirecek?

Metaverse Projeleri Nelerdir?

Haftaya devam edeceğim…

****Dünyada, çiftlik gençliğinin ruh sağlığı, kaygı ve depresyonla mücadele, çiftçi çocuklarına ve ailelerine kaynak sağlamak için yapılan çalışmalardan ve vakıflardan bahsedeceğim…. Ülkemizde bu konuya çok önem verilmiyor.

Çiftçilerin ve tarımla uğraşan diğer kişilerin ruh sağlığı daha fazla ön plana çıkmalıdır.

***Tarım benzersiz bir şekilde stresli bir endüstridir. Bireysel üreticiler tamamen kontrollerinin dışında olan koşullarla hesaplaşmaya zorlanır.. Bütün bu benzersiz stres etkenlerinin zihinsel sağlık koşullarının belirtileriyle ilişkili olduğunu artık biliniyor.

Çok önemli bir konu var. İntihar riski, tarımda çalışanlar arasında nüfusun geri kalanından daha yüksek, bununda farkında değiliz. Bu konudaki kaynakları da haftaya paylaşacağım..