Ekonomi Bakanlığı bir çalışma yaparak ürünlerin üzerine “yerli üretim” logosu koyma uygulamasını getirdi.

Açıklamada “Tüketicinin yerli ürünler hakkında bilgi sahibi olması, yerli ürün tüketiminin özendirilmesi, teşvik edilmesi ve farkındalık oluşturulması amaçlandı. Bakanlığımız bu konudaki tüketici mağduriyetlerini önlemek için gerekli tedbirleri alıyor.” denildi.

Bu açıklamadan yola çıkarak baktığımızda maksat ile uygulama arasında tam bir tutarlılık olması gerekirken, maalesef bizim toprağa mahsus şark kurnazlığını görüyoruz.

Bir süreden beri toplumda yükselen ithal ürünlere, hegomonik güçlerin ürünlerine ve özellikle İsrail/ABD ürünlerine karşı bir tavrın geliştiğini ve bunun pratikte karşılık bulduğunu hepimiz biliyoruz. Bununla ilgili vatandaşta kanaat markalar üzerinden oluşuyor.

Yani vatandaş ürünün nereden ithal edildiğine değil, nerede üretildiğine değil, sermayesinin/markasının karakterine bakarak bu tavrı geliştiriyor.

Bizim ilgili bakanlığımız ve yetkililerimiz tam bu noktada elinde “yerli üretim” logosu ile vatandaşın yoluna çıkarak vatandaşın üst bilinçle geliştirdiği tavra “Durun!..” diyor.

Bu durum bize aslında yerli ürün/üreticinin değil, küresel sermayenin korunmasının hedeflendiğini açık bir şekilde gösteriyor.

Özellikle de Sayın Cumhurbaşkanının hem Türkiye'de ABD'li sermayedara hem de ABD'de iş çevrelerine “kendinizi ülkenizde gibi hissedin” mesajını düşününce, küresel sermayeye ait marka ve ürünleri raflarda “yerli üretim” logosu ile halkın karşısına çıkarmak kadar “evinde hissettirmek” olamaz.

Bu uygulamanın iş bilmezlik, beceriksizlik, acelecilik eseri olarak bu şekilde çıkarıldığını düşünmek yanlış olacaktır. Bu uygulama tamamen sonuçları hesaplanarak ortaya konulmuş, tüketici motivasyonunu etkilemeye yönelik bir çabanın eseridir.

Burada temel öncelik büyük/etkili/küresel sermayenin ülkede ürettiği ürünlerini/markasını koruma çabasıdır. Bunun içinde yapılan uygulama ile hedeflenen halkta mevcut yerli ürün bilincinin manipüle edilmesidir. Kullanılan ifadenin yerli ürün vurgusundan uzak, alanı ve tanımı muallak“ yerli üretim” olarak seçilmesi bunu göstermektedir.

Coca Cola yerli ürün öyle mi? Cargill yerli üretici öyle mi? Hammaddesi, yarı mamülü yurtdışından getirilip paketlenen mallar yerli üretim öyle mi?

Siz milletle dalga mı geçiyorsunuz…

Hadi ordan…

İlgili bakanlık halkı, yerli ürünü ve üreticiyi korumak istiyorsa adam gibi bir iş yapmalı ve yerli malların arasında sermayesi, markası, hammaddesi, yarı mamul hali yabancı olan malları saklamaya çalışma şark kurnazlığından dönülmelidir. Vatandaşı küresel sermaye lehine manipüle etme çabasından vazgeçilmeli ve raflarda yerli malını öne çıkaran/gösteren işaret ve etiketlemeler yapılmalıdır. Birçok konuda örnek aldığımız Avrupa ülkelerinde olduğu gibi.

Eğer “yerli ve milli” söylemi “laf ola, beri gele” değilse…