Bilim ışığında teknolojiden hiçbir zaman uzak kalmamak gereklidir. Akıllı teknolojiye akıllı bütçe ayırmak çok önemlidir. Bu konularda üretici olarak yerimizi almamız gereklidir. Uzay gemisini biz yapalım ve bir kişi için 55 Milyon doları biz alalım. Ayrıca tarım, sanayi gibi tüm sektörlere bütüncül bakmak zorundayız.

****Önceliğimiz; halkımızın gelir düzeyinin ve refahını yükseltmek ve tarım, sanayi gibi tüm sektörlerde dünyanın ilk sıraları yakalamak olmalıdır. 

****Tarımın önemini hala anlamayanlar bir kez daha anlatalım. 

Uzaya gidenlerin en önemli sorunu nedir?

Karınlarını doyurmaktır. Uzayda bir gezegene inseler ve orada kalsalar ilk düşünecekleri konu, karınlarını yine doyurmak olacaktır. Bunun için çözümler arayacaklar. Tarımla karınlarını doyurmaya çalışacaklar.

****Mars’ta neden mısır yetiştirmek?

Araştırmacılar, tarım biliminde devrim yaratma ve iklime daha dayanıklı mahsuller geliştirme arayışlarında çok daha ilerilere bakıyorlar.

Veri toplayan ve aracın engellerden kaçmasına yardımcı olan sensörlerle donatılmış Esnek Robot veya Flex-Ro yapılmış.

****Bilim insanları uzay, politika, tarım, iklim ve çevre konusunda çalışıyorlar. Büyük vizyon ne olabilir? Mars topraklarında bir dönüm mısır yetiştirmek olabilir mi?

Uzayda çiftçilik yapmak çok uzak bir fikir gibi görünse de araştırmacılar, çalışmalarının tarım bilimlerinin geleceğinde devrim yaratabileceğine inanıyor.

En büyük sorun olan doğru ve güvenilir veri toplamaya çalışıyorlar.

****Uzayda gıda yetiştirmeye yönelik araştırmalar neden önemlidir?

Öncelikle astronotların, uluslararası uzay istasyonu da dahil olmak üzere seyahat ederken desteklenmesi gereklidir.

Ayrıca Dünya dışındaki yaşamı destekleyecek yapı taşlarını bir araya getirmenin de değeri var.

Bunun ötesinde, uzayın tarımda yeni deneyler ve “keşif bilimini” ilerletmek için mükemmel bir ortam olduğunu düşünülüyor.

Bazı sorulara cevap aranıyor.

Düşük yerçekimi veya yüksek sıcaklık gibi değişkenlerin bitkiler üzerinde ne gibi etkileri olacak?

****Bugünün araştırmaları yarının buluşları olacaktır.

Kentsel tarım, dikey tarım, iç mekanda gerçekleşen herhangi bir yetiştirme sistemi, bunların hepsi NASA’nın onlarca yıl öncesine dayanan yapay aydınlatma çalışmalarından gelen LED teknolojisine dayanıyor. Artık bu araştırma için birçok uygulama var.

Dünya dışı toprak koşullarının iyileştirilmesine yönelik devam eden araştırmalar, gelecekte benzer atılımların sağlanması açısından özellikle umut verici görünüyor. Mars’ın toprağı ağır metaller açısından zengindir ve iklim değişikliği bitki sağlığını etkilediğinden tarımı daha dayanıklı hale getirme konusunda fikir verebilir.

Dünya’da tuzlanma daha büyük bir sorun haline geliyor. Ay ve Mars toprağında nasıl? Bunlar öğrenilmeye çalışılıyor. Böylece hangi teknolojinin kullanılacağına belirlenecek.

****Cesur bir gelecek için çalışmak gereklidir.

Tarımsal üretimdeki rolü olan bölgelerde bulunan bazı üniversitelerde uzay tarımı araştırmalarının önünü açmak gereklidir.

Üniversitelerde, bitki genetiği, biyokimya ve robot bilimindeki önceden oluşturulmuş araştırma temellerinin disiplinler arası atılımları olması çok önemlidir.

Çiftçilik önde gelen bir endüstri olmalıdır. Dünyadaki uzmanlıklar uzayda da değerli olacaktır.

Daha öncede ay yüzeyinde soya fasulyesi yetiştirilmesi ve bağımsız olarak ekim ve ekim yapabilen otonom bir robot olan Flex-Ro’nun inşa edilmesi yer almıştı.

Bu araştırmalar, mevcut yıldızlararası araştırma öncelikleri arasındaki kaygı verici boşluğu dolduracaktır.

****NASA’nın şu anda öncelikli odağı daha iyi roketler üretmektir. Ama, “YEMEK” temeldir.

****Dünyada traktör şirketleri, 2024 yılında tarım ekipmanlarına olan talebin düşmesini bekliyor. Ancak dijital çözümler önümüzdeki yıl büyüyen bir sektör olabilir. Bu nedenle tarım teknolojisine odaklanacaklar.

Bir yıl süren güçlü talebin ardından CNH, Deere ve diğer imalat devleri, çiftçilerin hassas tarım aletleri talep etmesiyle yön değiştiriyor.

Tarım piyasası, 2023 yılına göre 2024 yılı daha zorlu olacak. Taleplerin düşeceği bekleniyor.

Üreticiler düşük satışların gerçekleriyle boğuşurken bazıları, fiziksel varlıklarındaki öngörülen olumsuz görünümü telafi etmek için yenilikçi teknolojilerine odaklanarak daha karlı bir yol buluyor.

Bu ara 2. El piyasası daha hareketli olması bekleniyor.

****Çiftçilere yönelik yüksek üretim maliyetlerinin 2024 yılında devam etmesi ve düşük emtia fiyatlarının sektörü daha da sıkıntıya sokması bekleniyor. 

USDA, buğday üretmenin 2020 yılına göre %30 daha maliyetli olacağı, pamuk, pirinç ve mısır girdi maliyetlerinin ise %26 daha yüksek olacağı belirtti.

Çiftçilerin yeni ekipman satın almaktan çekinmesi nedeniyle üreticiler dikkatlerini mevcut makinelere eklenebilecek teknoloji tekliflerini geliştirmeye odaklıyor.

Çiftçiler maliyetleri düşürmeye çalışırken, daha fazla kişi verimliliği ve üretimi artırmak için teknolojiye yöneliyor. Hassas püskürtme ve otomatik ürün püskürtme, üreticilerin portföylerindeki kilit sektörler olarak öne sürdüğü teknolojilerin yanı sıra çiftçilerin, ürün çeşitlerinin performansını ve kendi spesifik alanlarındaki üretimi etkileyen kalıpları tanımasına yardımcı olacak yapay zeka arasında yer alıyor.

Çiftçiler verim potansiyelini optimize etmek istiyor. Bu teknolojiler onlara bunu yapmalarında yardımcı oluyor. Dolayısıyla kârlılıklarına katkıda bulunabilecek girdileri en üst düzeye çıkarmak mantıklı oluyor.

2023 tarihli bir Deloitte raporu , daha fazla dijital teknolojinin çiftçilerin beğenisini kazanacağı konusunda iyimser olup, tarımsal teknoloji gelirinin 2024 yılında küresel olarak 18 milyar dolara ulaşacağını öne sürüyor. CNH (CNH Industrial N.V), teknoloji ürünlerine daha fazla talep görmeye başladı. Ufuktaki yeni inovasyonlarla, inovasyonu iki katına çıkarıyor. Bu yıl, teknolojik inovasyona yapılan yatırımların enerjisi ve ivmesi, özerklik ve otomasyona doğru devam eden yolculuğun önemli ilerlemelerle birlikte özellikle görünür olacak.

****Yine de bazı çiftçiler dijitali benimsemeyi riskli bir öneri olarak görüyor. Çiftlik yönetim sistemlerini benimsemedeki ana zorluklar olarak yüksek maliyetleri ve belirsiz yatırım getirisini öne sürüyorlar. Ancak çevre politikaları ve kârlılıktaki gerginlik, çiftçileri tarım teknolojisi çözümleri için yaygara koparmaya teşvik edebilir.

John Deere ve SpaceX'in Starlink'i, traktörleri uydu internetiyle donatmak için iş birliği yapıyor. Elon Musk'un "çiftçiler için harika" dediği bir anlaşma var.

Starlink ve John Deere, tarım ekipmanlarına yüksek hızlı uydu interneti sağlamak için bir anlaşma yaptı.

Elon Musk, anlaşmanın henüz Deere'ın dijital teknolojilerini kullanamayan "çiftçiler için harika" olacağını söyledi.

Bu, gezegenin kırsal bölgelerine yüksek hızlı internet getirmeyi amaçlayan Starlink için çok büyük bir adımdır.

Elon Musk ve SpaceX, binlerce Starlink uydusunu kullanarak dünyayı yüksek hızlı internetle kaplamaya koyuldu. John Deere artık kırsal kesimdeki müşterilerini ağa dahil etmek istiyor.

The Wall Street Journal'ın haberine göre, traktör devi ve uydu devi, traktörleri ve diğer tarım ekipmanlarını internete bağlamak için bir anlaşma imzaladı.

Şirketler bu yılın sonlarında ABD ve Brezilya'daki yeni ve mevcut Deere makinelerine Starlink'i eklemeye başlamayı planlıyor.

****The Wall Street Journal'ın raporuna göre ABD'de ekili alanların yaklaşık yüzde 30'u ve Brezilya'da yaklaşık yüzde 70'inde yeterli internet bağlantısı bulunmuyor.

Bu, John Deere'in geliştirmekte olduğu, çiftçilerin ekipmanlarını uzaktan izlemesine ve sorunlarını gidermesine ve mahsulleri ve toprakları hakkında kesin veriler toplamasına olanak tanıyan dijital tarım teknolojilerini tam olarak benimseyemeyecekleri anlamına geliyor.

Starlink hizmetinin çiftçilere ne kadara mal olacağı henüz belli değil.

SpaceX, aynı anda yaklaşık 60 Starlink uydusunu toplu olarak taşımak için Falcon 9 roketlerini kullanıyor. 

The Wall Street Journal'ın raporuna göre John Deere yaklaşık sekiz ay boyunca farklı uydu seçeneklerini test etti.

Hizmeti iki biçerdöverinde test eden Nebraskalı işletme sahibi JC Schemper, The Wall Street Journal'a Starlink ile "gittiğimiz bölgelerde hiçbir sorun yaşamadık" dedi. "Uydu sayesinde ister bir tepenin dibinde, ister tepesinde, ister 50 mil uzakta olun, her zaman bağlantıdasınız."

The Wall Street Journal'ın haberine göre çiftçiler, engebeli ve tozlu araziler için tasarlanacak Starlink antenlerini araç kabinlerinin üstüne kurmak zorunda kalacak.

Uydu şirketi X'te "Starlink kırsal yerler için idealdir" diye yazdı.

Gerçekten de gezegenin kırsal bölgelerini internete bağlamak, şirketin üstlendiği dünyayı değiştiren misyondur. Kısmen bu amaca yönelik olarak şirket, Ukrayna birliklerine ve doğal afetlerden kurtulan topluluklara bağlantı sağladı.

John Deere gibi büyük ilk müşteriler, Starlink'in ölçeğini büyütmesi için çok önemli olacak. Şirketin şu ana kadar yörüngede yaklaşık 5.300 uydusu var. 

 John Deere ve SpaceX, traktörlere uydu interneti bağlayacak!

Anlaşma, yeterli internet hizmetinin bulunmadığı bölgelerdeki traktörlere, tohum ekme makinelerine, ilaçlama makinelerine ve diğer ekipmanlara uydu bağlantısı sağlayarak Deere'in dijital ürünlerini kullanmalarına olanak tanıyacak.

Bu hareket, uzak konumlarda ekim ve hasadın otomatikleştirilmesine yardımcı olacak.

 “Örneğin, çiftçilerin yıl boyunca görevlerini son derece kısa zaman aralıklarında tamamlaması gerekiyor. Bu, makineler arasında koordinasyon sağlarken ve makine performansını yönetirken inanılmaz derecede hassas üretim adımlarının yürütülmesini gerektirir. Bu alanların her biri bağlantı yoluyla geliştirilerek tüm operasyonu daha verimli, etkili ve karlı hale getireceğini belirtiyorlar.

****Kırsal alanlarda tarım teknolojilerinden yararlanmak!

John Deere, planlanan bu SATCOM sisteminin, kırsal bağlantı sorunlarıyla karşı karşıya kalan çiftçilerin tarım teknolojilerinden yararlanmalarına ve faaliyetlerinde daha üretken ve sürdürülebilir olmalarına yardımcı olacağını ileri sürüyor. 

Her iki şirket arasındaki anlaşmanın ardından SATCOM sistemi, SpaceX'in Starlink uydu internet takımyıldızını kullanacak ve John Deere teknoloji yığınının kilidini açacak. Amaç, çiftçilere mevcut tarım teknolojilerini ve uygulamaya konulacak yeni çözümleri kullanabilecekleri, bugün ve gelecekte yardımcı olacak bir çözüm yaratmaktır. 

Bu çözümün "şu anda makinelerinde bulunan ancak bağlantıya sahip olmadıkları için kullanamadıkları teknoloji tekliflerinin kilidini açmalarına olanak tanıyacağını ve eşit hale gelmek için teknolojinin bir sonraki yinelemesi girişmelerine olanak tanıyacağını belirtiyorlar.

Bu sistemi etkinleştirmek için John Deere bayileri, uyumlu makinelere sağlamlaştırılmış bir Starlink terminali ve makineyi John Deere Operasyon Merkezine bağlamak için bir 4G LTE JDLink modem kuracak. Bu, özerklik, gerçek zamanlı veri paylaşımı, uzaktan teşhis, gelişmiş kendi kendine onarım çözümleri ve makineler arası iletişim gibi teknolojileri mümkün kılacaktır.

John Deere, bir basın bülteninde SATCOM çözümünün ilk olarak 2024'ün ikinci yarısından itibaren ABD ve Brezilya'da sınırlı bir sürümle kullanıma sunulacağını duyurdu.

Bunlar bizim içinde önemli gelişmelerdir. Gördüğümüz gibi teknoloji çok hızla gelişiyor. Ancak karmaşıklık derecesi de artıyor. Alt yapı (internet hızı, genişbant..) çok önemlidir.

Tüm bunların amacı, girdilerdeki maliyeti azaltmak, daha fazla kaliteli ve standart ürün elde etmek, pazara kolay girmek ve pastadan büyük payı almaktır.

Yüksek fiyatlı, kalitesiz, standart olmayan ürünümü yoksa düşük fiyatlı, kaliteli, standart olan ürünümü tercih edersiniz..

Tarım ve Orman Bakanlığı, üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız kısaca tarımda tüm paydaşlar bu konulara gerekli önemi vermeli ve kısa sürede sahada bizde varız demelidir.

Bütüncül bakmayı öğrenmeliyiz. Örneğin; bir tarımsal ürünü dünyada elmayı en fazla biz üretiyormuyuz? Bu ürünün dünyaya en fazla biz ihraç ediyormuyuz? Dünyada bu üründen en fazla ekonomiye katkı sağlayan ülkemiyiz? Dünyada bu ürünü üreten üreticimiz en fazla kazanıyormu? Bunları doğru ve güvenilir verilerle gösterdiğimizde sorun çözümlenmiş olur.

Tarımda ithalat, ülkeleri uçuruma götürür. Çiftçilerin tarımsal üretimi bırakmasına neden olur. Halkı yoksullaştır.

Çok hızlı gelişen teknoloji yakalamak için sanayi sektörü de desteklenmelidir.

Tarım sektörünü desteklemek için acil ek önlemler alınmalıdır.

Akıllı teknolojinin tarıma dâhil edilmesi daha fazla desteklenmelidir.

Yatırım teşvik paketleri, “Modern Tarımı ve Endüstride Rekabetin Artırılmasını” teşvik etmelidir.

Bilgi teknolojilerini tarım endüstrisi üretiminde kullananlar, bilişim teknolojisini kullanan çiftçiler ve çiftliklerini modernize edenler teşviklerden daha fazla yararlansınlar.

Uluslararası kalite standartlarını elde etmek için üretim yöntemlerini ve ürün kalitesini yükselten çiftçilere ek teşvikler verilmelidir.

Teknoloji, makine ve otomatik ekipman yatırımları için vergi teşvikleri getirilmelidir.

Geleneksel çiftlik sektöründe modernize olmasına yardımcı olmak için teknoloji kullanan işletmeler, beş yıllık bir kurumlar vergisi muafiyet kazanmalıdır. 

Akıllı olmayan sistem, gelecekte ülkeyi besleyemez.