Çiftçinin en önemli kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerinde öyle büyük hatalar yapılıyor ki, tamamen çiftçinin öz sermayesi ile kurulmuş olan 160 yıllık köklü kuruluş göz göre göre bataklığa sürükleniyor!

Şimdiden biz uyarımızı yapalım, yoksa bu hatadan dönülmezse ‘talimatla indirilen gıda fiyatlarının’ faturasını millet olarak çok ağır ödeyeceğiz!

Tarım Kredi Kooperatiflerine atanan eski Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Tarım Kredi Kooperatiflerinin kuruluş amacı ve misyonunu tam olarak bilmiyor olabilir ancak Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Tarım Kredi Kooperatiflerinin kuruluş amacı ve misyonunu çok iyi biliyor.

Onun için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Tarım Kredi Marketlerde’ fiyatları düşürün talimatının aslında millete iyilikten ziyade kötülük yapıldığını en iyi bilenlerin başında sayın Kirişçi geliyor.

Ama gelin görün ki, meselenin özünü bilenler bile, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sağlıklı bir şekilde bilgilendirerek, ‘talimatla gıda fiyatlarının’ düşürülemeyeceğini anlatmıyor!

Zaten Tarım Kredi Kooperatiflerine, atadıkları hukuksuz genel müdür Fahrettin Poyraz eliyle son 4 yıl içinde büyük bir darbe vurulmuştu! Çiftçi kuruluşu büyük bir çöküşün içine girmişti! Bütün bunlar yetmiyormuş gibi şimdi de çiftçinin öz sermayesi üzerinden talimatla gıda fiyatları düşürülmeye çalışılıyor!

Sayın Cumhurbaşkanı, ekonomide yaşanan krizle birlikte artan gıda fiyatlarını Tarım Kredi Marketlere verilecek bir ‘talimatla’ düşürüleceğini zannediyor.

Ama çok yanılıyor!

2019 yerel seçimler öncesinde patates, soğandaki fiyat artışları kurulan tanzim çadırlarla çözülmeye çalışılmıştı ancak tanzim çadırların kimseye bir faydası olmadığı gibi şimdi de Tarım Kredi Marketlerde ‘talimatla’ düşürülecek gıda fiyatlarının da kimseye bir faydası olmayacak ama Tarım Kredi Kooperatiflerinin tasfiye sürecini hızlandıracak!

Şunu iyi bilmemiz gerekiyor; Tarım Kredi Marketlerde, talimatla düşürülen her bir fiyat çiftçinin hanesine zarar olacak yazılacaktır! Yani Tarım Kredi Marketlerin yaptığı zarar, TMO veya ESK gibi hazine tarafından karşılanmayacak, tamamen çiftçinin kendisine ait olan öz sermayesinden karşılanacaktır.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin asli görevi, öz sermayesi ile çiftçi ortakların girdi maliyetlerini düşürerek, ucuza üretim yapmasını sağlamaktır. Ancak çitçinin üretim aşamasında kullanacağı öz sermayeyi, Tarım Kredi Marketler eliyle zayıflatırsanız bu çiftçiye ve ülkeye yapılacak en büyük ihanet olacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a buradan şunu sormamız gerekiyor; gerçekten gıda fiyatlarını düşürmek isteniyorsa neden son 8 ay içinde 6-7 kat artan gübre fiyatlarına bir çözüm bulunmamıştır? Hem de Tarım Kredi Kooperatiflerinin GÜBRETAŞ gibi bir gübre fabrikası olduğu halde! GÜBRETAŞ’ın İran’da yarı yarıya ortağı olduğu RAZİ gibi bir yatırımı bulunmasına rağmen çiftçi neden fahiş gübre fiyatları ile baş başa bırakılmıştır?

Dahası çiftçiye ait olan GÜBRETAŞ’ın bile çiftçiyi nasıl sömürdüğünü, ithal ettiği gübreyi iki katı karla nasıl sattığını belgeleri ile ortaya koymamıza rağmen neden çiftçiyi sömüren bu sisteme karşı hiçbir işlem yapılmamıştır?

Ve çiftçinin asıl merak ettiği soruyu soralım; ‘Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün gıda fiyatları konusunda ortaya koyduğu duruşu, neden gübre fiyatları ve GÜBRETAŞ konusunda da göstermemiştir?’

Sonuç olarak, çiftçinin girdi maliyetleri konusunda ete dişe dokunur bir indirim yapmadan, talimatla gıda fiyatlarının düşürülemeyeceğini hepimiz göreceğiz. Ama Tarım Kredi Marketlerde talimatla yapılacak indirim, çiftçi kuruluşu Tarım Kredi’yi hızla iflasın eşiğine sürükleyecektir.

Elbette bir vatandaş olarak Tarım Kredi Marketlerde, fiyatların düşürülmesi benim de sizlerin de işine gelecektir. Ancak verilen ‘talimatla’ eti, pirinci, bulguru, makarnayı belki 3-5 lira daha düşük fiyata alacağız ama indirimli yaptığımız her bir kuruşluk alışveriş, çiftçinin öz sermayesini bitirerek, çiftçiyi üretimden uzaklaştıracaktır, bunu da bilmiş olalım.

Onun için lütfen felaketin farkında olalım...  

Tarım Kredi Marketlerden ‘talimatla indirilen gıda ürünlerini’ alacak olan vatandaşlarımız da bu gerçeği bilerek alış veriş yapsın.

Sayın Cumhurbaşkanı Tarım Kredi Kooperatiflerinin misyon ve vizyonunu bilmiyor olabilir.

Pekala felaketin farkında olan sayın Tarım Bakanı Vahit Kirişçi’nin asli görevi nedir? Bu felakete karşı Cumhurbaşkanını bilgilendirmek değil midir?

Maalesef sistem artık öyle işlemiyor!

Görev sahipleri bile görevlerini hakkıyla yapmadığı için ülkeyi kendi elimizle felakete sürüklüyoruz!