Ziraat Bankası, sübvansiyonlu traktör kredilerinde değişikliğe gitti. Sübvansiyonlu traktör kredilerinde normalde 1 yıl şartı 4 yıla çıkarıldı. Buna göre çiftçi kredi ile aldığı traktörü 1 yıl sonra satarak yeni bir kredi kullanamayacak. Borcunu kapatmış olsa bile 2 yıl yeniden kredi kullanamayacak ancak 4 yıl sonra yüzde 75’i oranında kredi kullanabilecek.

1 Temmuz 2023 tarihine kadar 2.el otomobillerde stokçuluğa karşı altı ay, altı bin km uygulaması başlatılmıştı. Buna benzer bir önlemde Ziraat Bankası traktör kredilerinde uygulanmaya başlandı.

Buna göre çiftçi; Traktör kredisi kullanmış, 2 yıl dolmadan kredisini kapatıyorsa ziraat bankası tekrar kredi vermeyecek.

2 yılı doldurmuş ancak 4 yıl olmadan kredisini kapatan yeni traktör kredisi kullanmak istediğinde Ziraat Bankası proforma faturanın %50’si oranında kullandırdım yapacak.

4 yılı doldurmuş krediyi kapatmak şartıyla Ziraat Bankası proforma faturanın %75’i kadar kredi kullandıracak.

Ziraat Bankası kredi kullanım koşullarında yapmış olduğu bu uygulama ile sübvansiyonlu traktör ve 2.el traktör kredilerinde bilinçli kredi kullanım imkanını çiftçilere sunmak istiyor.

Eski uygulamada 1 yıl şartı olsa da %75 kredilendirme imkanı olduğu için traktör kredilerindeki işlem oldukça fazlaydı.

Artık çiftçi traktör alırken marka değerlendirmesini daha sağlıklı ve tutarlı yapacak.