---Halkın sağlığı çok önemlidir. Gerekli tüm önlemler alınmasına rağmen bu durumlar yaşanıyor.

Burada yapılacak ilk iş şeffaf olunmalı, saklanmamalıdır.

Gerekli işlemler anında yapılmalıdır. 

Tüketicilerin haklarını savunan hukuk bürolarının devreye girmelidir.

Bu işlemlerin ciddi bir şekilde yapılması bu konuda herkesin çok daha dikkatli olmasını sağlayacaktır.

****Oy kaygısı, koltuk sevdası, saltanat sürme merakı halkın sağlığından önemli olmamalıdır.

****Trufresh'in kavunu Kasım Ayında Salmonella riski nedeniyle geri çağrılmıştı.

Trufresh adı altında faaliyet gösteren, Nogales, Arizona'dan Sofia Products, LLC, "Malichita" etiketiyle etiketlenmiş karton kaplarda paketlenmiş her boyuttaki taze kavunu geri çağırdılar. Kavunlar, 16 Ekim ile 23 Ekim 2023 tarihleri ​​arasında satılmıştı. Salmonella ile kontamine olma potansiyeli taşıyordu.

Blue Book Services, kavunların nereye dağıtıldığı hemen bildirmişti. Kavunlar Amerika Birleşik Devletleri'nde doğrudan şu eyaletlere dağıtıldı: Arizona, California, Maryland, New Jersey, Tennessee, Illinois, Michigan, Wisconsin, Texas, Florida ve Kanada. Kavunlar tüketicilere yukarıda listelenenlerin dışındaki eyaletlerde bulunabilecek perakende ürün pazarları aracılığıyla ulaşmış olabilirdi.

---Salmonella enfeksiyonu (Salmonelloz), bağırsak yolunu etkileyen yaygın bir bakteriyel hastalıktır. Salmonella bakterileri tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı (dışkı) yoluyla atılır. İnsanlara en sık kontamine su veya yiyecekler yoluyla bulaşır. Genellikle ateş, kusma ve ishal belirtileriyle seyreder. Salmonella cinsi bakteriler gastroenterit ve tifonun da aralarında yer aldığı pek çok hastalığın etkenidirler. Salmonella bakterisi, vücuda alındıktan sonra genellikle 12-36 saat sonra belirtiler ortaya çıkar ve 2 ila 7 gün arasında devam eder.

---Salmonella daha çok şu kişileri tehdit eder:

*Yüksek riskli hayvanlarla çalışan veya yaşayan kişiler (tavuk, ördek gibi)

*Bazı antiasit tedavisi ilaçları ve antibiyotik tedavisi gören kişiler (bağışıklığı Salmonella’ya karşı düşürebilir)

*İnflamatuar bağırsak hastalığı olanlar

*5 yaşın altındaki çocuklar

---Salmonella bakterisinin en çok risk yarattığı grup ise şunlardır:

*65 yaşın üzerindeki yetişkinler ve 1 yaşın altındaki bebekler

*Bağışıklık sistemi düşük olan kişiler (HIV taşıyan, kemoterapi alan ya da farklı hastalıklarda bağışıklık düşürücü ilaç tedavisi görenler)

*Orak hücre hastalığı olanlar

---Salmonella küçük çocuklarda, zayıf veya yaşlı kişilerde ve bağışıklık sistemi zayıf olan diğer kişilerde ciddi ve bazen ölümcül enfeksiyonlara neden olabilir.

---Geri çağrılan ürünler nasıl tanınır?

Geri çağrılan meyveler, “Malichita” etiketini taşıyan karton kaplarda paketleniyor. Her kavunun üzerine ayrı bir PLU etiketi yapıştırılıyor. PLU etiketinin üst yarısı beyazdır ve siyah harflerle "Malichita" kelimesi yazılıdır.

PLU etiketinin alt kısmı siyahtır. Beyaz harflerle belirgin bir şekilde "4050" numarası ve "Meksika Ürünü/produit du Mexique" kelimeleri yer almaktadır. Bu etiket, tüketiciler tarafından satın alınan bireysel Malichita kavunlarını tanımlıyor.

Trufresh bu geri çağırma işlemini, Kanada Gıda Denetleme Kurumu'nun, Fruits et Légumes Gaétan Bono'ya satılan kavunlarda olası salmonella kontaminasyonu nedeniyle aynı Malichita etiketiyle paketlenmiş ve aynı PLU'yu taşıyan kavunların benzer şekilde geri çağrıldığını duyurmasının ardından gerçekleştiriyor. 

---Tüketicilerin aşağıdaki önlemleri alması isteniyor.

Ürünleri geri çağırıp çağırmadığımızı kontrol edin..

Geri çağrılan ürünleri tüketmeyin, servis etmeyin, kullanmayın, satmayın veya dağıtmayın

Geri çağrılan ürünler atılmalı veya satın alındığı yere iade edilmelidir.

Geri çağrılan ürünü satın alıp almadıklarından emin olmayan tüketicilerin perakendecileri ile iletişime geçmeleri tavsiye edilir.

Geri çağrılan bir ürünü tükettiğiniz için hastalandığınızı düşünüyorsanız sağlık uzmanınızla iletişime geçmeleri istenir.

---Alıcılar için bilgi veriliyor:

Trufresh, geri çağırma konusunda bilgi vermek için yukarıdaki siparişler kapsamındaki alıcıların her biriyle iletişime geçiyor. Belirlenen satış siparişi numaralarıyla ilişkili alıcılarla Trufresh henüz iletişime geçmediyse verilen numaradan Trufresh ile iletişime geçmeli deniyor.

Yukarıdaki satış siparişi numaralarıyla ilişkili alıcılar, kalan ürünleri satış envanterlerinden kaldırmalıdır.

Alıcılar daha sonra ürünü imha etmeli ve imha kayıtlarını saklamalıdır.

Sipariş Numaraları veriliyor: 0128556, 0128624…..

Geri çağrılan ürünleri satın alan tüketiciler için telefon numaraları veriliyor. Bilgi verecek temsilcilerin isimleri de duyuruluyor.

---Ölümcül kavun Salmonella salgınına dava açıldı!

Burada devreye zarar gören tüketicileri temsil eden büyük hukuk firmaları giriyor.

Bunlarda Pritzker Hageman’ın gıda güvenliği avukatları, Malichita ve Rudy markaları altında satılan Trufresh kavununa bağlı ölümcül Salmonella salgınıyla ilgili ilk davayı açmış.

Hukuk ekibi, meyve tabağındaki bozuk kavunu yedikten sonra ciddi bir enfeksiyona yakalanan bir yaşındaki bir çocuğun ailesini temsil ediyor. Çocuk, zayıflatıcı ve ağrılı semptomlarla birkaç gün hastanede kaldı.

17 Ekim ile 14 Kasım arasında 34 eyaletten 117 kişi hastalanmış, 61 kişi hastaneye kaldırılmış. Salgının başlangıcından bu yana en az iki kişi, bu kontamine kavunları yemekten dolayı kaptıkları Salmonella Sundsvall enfeksiyonlarından ölmüş.

Bunun yanında; anne ve babaların çocukları için satın aldıkları yiyeceklerin güvenli olup olmadığı konusunda asla endişelenmelerine için yoğun bir çalışma var.

İnsanları hasta etmeyecek güvenli gıda üreten gıda şirketlerine güvenmeleri isteniyor.

Pritzker Hageman'ın avukatı ise, "Bir gıda şirketinin temel gıda güvenliği prosedürlerini takip edememesi nedeniyle çocuklarının hastanede acı çektiğini görmek bir ebeveynin en kötü kabusudur" demektedir.

****Denetleme ve düzenleme görevlerini tam yerine getiremeyen, oy kaygısı, koltuk sevdası, saltanat merakı olan, halkın sağlığına sözde değer veren, merdivenaltı yani üretim izni olmadan üretimin yapıldığı ülkelerde en çok sevinen “Salmonellalar” oluyordur.