***Tarımda olduğu gibi zeytincilikte de kadınların önemi büyüktür.

Tarımda, kadın çiftçiler anlatılır. Kadın çiftçiler ile ilgili projelerden bahsedilir. 

***Sadece tarımda değil, ülkemizde kadının adı var mı?

Kadınlar tarımda çok çeşitli rollerde çalışmaktadır; Çiftlik yöneticisi, Anne, Vasıfsız işçi, Çoban, Girişimci…

Kırsalda kadınların sorunları çok ancak bu sorunların çözümü için sosyal projeler yok denecek kadar az…

Acaba kentte yaşayan kadınlarımızın sorunları yok mu?

Kentte yaşayan kadınlarımızda aynı sorunları yaşıyorlar.

Tarım sektöründe, kadınlar ve kızlar genellikle en son yemek yiyenlerdir. Dünyada yiyecek kıtlığı yayıldıkça öğünleri ilk kaçıranlar onlar oluyor.

Yeni mahsul zeytin yetiştirme sezonu başladı.

****UNESCO tarafından üç yıl önce ilan edilen Dünya Zeytin Günü her yıl Kasım 26'in Dünya Zeytin Günü olarak kutlanıyor.

***Bu yıl Dünya Zeytin Gününün ana teması kadınlardır. Zeytinyağının büyüleyici dünyasında kadınların hayati rolüne odaklanılıyor. Dünya çapında sektöre yaptığı çok büyük katkı, ebedi olduğu kadar değerlidir.

Kadının hayati rolüne ve yeri doldurulamaz katkısına dikkat çekilmeye çalışılıyor.

Bu yıl zeytinciliğin ve zeytinyağı üretim sektörünün gelişmesine ve Akdeniz Diyeti, sağlık alanında zeytin ve zeytinyağının değerinin desteklenmesine önemli katkılarda bulunan kadınlarımız onurlandırılıyor.

zeytin_kadın

Bu yılki resim, ünlü İtalyan illüstratör ve karikatürist Valerio Marini tarafından fedakar bir şekilde tasarlanmıştır. Bu güzel sanat eseri, kadınların zeytinyağı sektörüne yaptığı önemli katkıyı bir zeytinde romantik bir şekilde yansıtıyor. Kadınları, bu antik ağaçların isimsiz kahramanları ve onların ömür boyu bakıcıları olarak tasvir ediyor.

****Ülkemizde ve uluslararası alanda sadece zeytinyağını değil sofralık zeytini de çok kritik bir kavşakta bulunuyor. Dünya üretiminde büyük düşüş, arz ve talep arasında güçlü bir dengesizlik yaratıyor. Bunun ilk görünür sonucu, üretici fiyatlarında ve
dolayısıyla tüketici fiyatlarında benzeri görülmemiş bir artış oldu.

Ancak hiçbir fiyat artışı, üreticinin üretimin azalması nedeniyle kaybettiği geliri telafi edemezken, kaçınılmaz olarak tüketimin azalmasına ve diğer bitkisel yağların ikamesine yol açmaktadır.

Zeytinyağı üreticilerinin gelirlerindeki ve tüketim düzeyindeki kayıpları en aza indirmek amacıyla tarım ve gıda zincirinde yer alan herkese, aralarındaki işbirliğini korumaları yönünde adımlar atılmalıdır. Medyanın bu benzeri görülmemiş ve son derece karmaşık gerçeği objektif ve sakin bir şekilde sunması da önemlidir.

Zeytinyağı üreten ülkeler aralarındaki işbirliğinin güçlendirmeleri gereklidir.

Zeytinyağı, dünya katı ve sıvı yağ üretiminin %1,5'inden azını oluşturmaktadır. Bu, onu uluslararası pazarda üreten ve pazarlayanlar arasındaki birlik ve işbirliği için güçlü bir belgedir.

Bilim camiasının bu iki yönde, özellikle iklim değişikliğine karşı savunma ve zeytinyağı ile sofralık zeytinin sağlıklı besleyici özellikleri gibi güncel konularda sunabileceği çok şey bulunmaktadır.

****Zeytin ağacı;

İnsanlar arasında evrensel barış ve uyum bir sembolüdür.

Doğa ile barış içinde insan faaliyetinin bir sembolüdür.

Bu kadim bitkinin korunması gerekir. Var olan değerinin kıymeti bilinmelidir.

Zeytin dalı çelengi sadece Birleşmiş Milletler bayrağı üzerinde değil, aynı zamanda diğer örgütlerin ve devletlerin bayraklarında da yer alır.

Bugün zeytin ağacı altı kıtada yetişiyor. Birçok ülkenin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmasına ve doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunuyor.

Zeytin ağacı ortak bir sanatsal temadır. Çağlar boyunca şairlere, yazarlara ve sanatçılara ilham kaynağı olmuştur.

Zeytin ağacı 6.000 yıllık tarihe sahiptir.

Zeytin ağacı yetiştiriciliği Akdeniz'de yapılırken şimdi 56 ülkede yetiştirilmektedir.

Milyonlarca kadın ve erkeği istihdam eder.

Beslenme ve sağlık yönünden değerlidir.

Zeytin ağacı çevresel koruma rolü bulunmaktadır. Çölleşmeyi önler, erozyona karşı korur ve topraktaki atmosferik karbondioksit oranını düzeltme potansiyeline sahiptir.

****Bende, “Dünya Zeytin Gününün Ana Teması olan kadınlarımıza çok teşekkür ediyorum. Emeğinize sağlık…

Ayrıca yeni mahsul zeytin yetiştirme sezonunda üreticilerimize bol kazançlı günler diliyorum.