Rekabet Kurumu, et fiyatları ile ilgili öyle bir zamanda öyle bir inceleme başlattı ki, Tarım Bakanı Vahit Kirişçi ve çalışma arkadaşlarının elini müthiş derecede rahatlatmış oldu.

Bakan Kirişçi’yi hiçbir hamle bu kadar mutlu edemezdi!  

Yanlış anlaşılmasın, Rekabet Kurumu, et fiyatları ile ilgili incelemeyi sırf Bakan Kirişçi’nin elini rahatlatmak için başlattığını söylemiyorum. Rekabet Kurumu, incelemeyi, tamamen kurumsal görevini yerine getirmek için olaylardan bağımsız bir şekilde başlatmıştır.

Ancak zamanlama açısından bu inceleme Bakan Kirişçi için büyük önem taşıyor. Bunu vurgulamam gerekiyor.

Neden diyeceksiniz?

Sektörü takip eden bir gazeteci olarak şunu çok rahatlıkla söyleyebilir ki; Bakan Kirişçi ve çalışma arkadaşları et fiyatlarından dolayı deyim yerinde ise tamamen köşeye sıkışmışlardı! Sürekli kalelerine gol yiyorlardı. Rekabet Kurumu’nun başlattığı bu inceleme ile en azından şimdilik topu taca atmış oldular!

Canlı hayvan ve et ithalatı bile Bakan Kirişçi’nin elini bu kadar rahatlatmamıştı.

Daha açık söyleyeyim; Rekabet Kurumu’nun et fiyatlarına yönelik arz kısıtlaması bulunup bulanmadığına yönelik başlattığı inceleme, Bakanlığın öngörüsüz politikalarını bir sonucu yaşanan et krizinde bütün oklar, suni bir tarafa yönlendirilmiş olacak.   

Hele ki Rekabet Kurumu’nun bu incelemesi bir soruşturmaya dönüştürülür, bir de birkaç besiciye, üreticiye de ceza kesilirse işte o zaman Bakan Kirişçi ve bürokratların değmeyin keyfine!

İşte o zaman, öngörüsüz politikaların bütün faturası birkaç üretici ve işletme sahibine kesilerek, gerçek sorunun üstü tamamen örtülmüş olacak. Bakan ve bürokratlar da aklanmış olacak.

Denilecek ki; 'ülkede aslında hayvan varlığında bir sorun yokmuş ama bu spekülatörler var ya işte o hainler bilerek bu fiyatları yükseltmişler!'

Hatta bununla da yetinilmeyecek, soğanda olduğu gibi 'Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı iktidardan indirmek için yapılmış haince bir plan' olarak sunacaklar!

Zaten Rekabet Kurumu’nun açıklaması ile birlikte şimdiden bir suçlu aranmaya başlanması bizim bu iddialarımızdaki haklılığımızı gösteriyor.

Bakalım et fiyatlarında seçim öncesinde bir suçlu bulunabilecek mi, bekleyip göreceğiz! 

Aslında Rekabet Kurumu, Bakan Kirişçi’ye bilerek ya da bilmeyerek en büyük iyiliği (!) 14 Şubat’ta aldığı bir kararla yapmıştı.

Malumunuz gübre fiyatları ile ilgili olarak 2021 yılında aralarında çiftçinin iştiraki olan GÜBRETAŞ’ın da bulunduğu 7 gübre firmasının kartelleşmeye neden oldukları gerekçesiyle büyük bir soruşturma başlatılmıştı. Bu soruşturmanın son aşamasına gelinmişti. 14 Mart’ta firmalardan son sözlü savunmaları alınacak ve 15 gün içinde soruşturma sonuçlandırılacaktı. Ancak yaşanan Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketinden dolayı 14 Şubat’ta alınan bir kararla sözlü savunma toplantısı ileri bir tarihe ertelenmişti.

Aradan iki ay geçmesine rağmen 7 gübre firmasından alınacak son sözlü savunma toplantısının tarihi ile ilgili bir açıklamanın yapılmaması soru işaretlerine neden olurken, bu durum Bakan Kirişçi ile Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı’nın bir hayli elini rahatlatmış durumda.

Çünkü kartelleşme soruşturmasının yapıldığı dönemde Tarım Bakanı Vahit Kirişçi Gübretaş’ta yönetim kurulu üyesi, Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı ise Gübretaş’ın genel müdürü idi.

Rekabet Kurumu, yaptığı soruşturmanın sonucunda 7 gübre firmasına kartelleşmeden dolayı ağır bir ceza keserse Vahit Kirişçi ile İbrahim Yumaklı’nın üst düzey yöneticilik yaptığı dönemde GÜBRETAŞ’ın çiftçiye gübreyi daha pahalı satmak için diğer firmalarla koordineli bir şekilde hareket ettikleri de tescillenmiş olacak.

Vahameti görebiliyorsunuz değil mi! Bakanlığın iflas etmiş politikalarının bir sonucu yaşanan et krizinde Bakanlığın dışında bir suçlu aranmaya çalışılırken, gübrede çiftçiye ait bir şirket gübre fiyatlarında kartelleşmeden dolayı soruşturma geçiriyor ve yöneticileri de bugün Tarım Bakanlığını yönetiyor!

İşte bundan dolayı Rekabet Kurumu’nun 7 gübre firmasına yönelik başlattığı soruşturma sonuçlarını seçim öncesinde açıklayıp açıklamayacağı büyük önem taşıyor.

Rekabet Kurumu’nun, yaşanan deprem felaketinden dolayı 14 Şubat’ta aldığı karar anlaşılabilir ancak gelinen noktada firmalardan son sözlü savunma toplantısına yönelik tarihin hala açıklanmaması, gübre firmaları ile ilgili kararın seçim sonrasına bırakıldığını gösteriyor.

Düşünsenize Gübretaş’a ceza kesildiğini ve kararın seçim öncesi açıklandığını! Kirişçi ve Yumaklı için yer yerinden oynar! Kirişçi, hangi yüzle gidip çiftçiden oy isteyebilecek, Yumaklı ise hangi yüzle Bakanlık çalışmalarına katılabilecek?

İşte bu karar Kirişçi ve Yumaklı'nın olduğu kadar çiftçi için de hayati önem taşıyor.

İnşallah bu karar seçim sonrasına bırakılmaz. Yoksa Rekabet Kurumu’nun güvenirliliği de ciddi anlamda sorgulanmaya başlanacak.