Ucuz et kapsamında Ramazan ayında uygulamaya konulan ve 2500 lira ‘Et Piyasası Düzenleme Desteği’nin süresi yıl sonuna kadar uzatıldı. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararı bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre besilik hayvanlarını ESK’da kestiren yetiştiricilere kestirdikleri hayvan başına 2500 lira destek verilecek. 

2500 LİRA BESİ DESTEĞİ YIL SONUNA KADAR DEVAM EDECEK

Ramazan ayını kapsayan 2 Nisan-1 Mayıs dönemine yönelik destekleme uygulamasında değişikliğe gidildi ve düzenlemedeki "2022 yılı Ramazan ayı için" ibaresi kaldırıldı. Böylece, 2 Nisan'dan itibaren geçerli düzenlemeyle destekleme uygulaması yıl sonuna kadar devam edecek.

Peki 2500 lira besi desteği ile birlikte ESK’nın karkas kesim fiyatları kaç lira olacak? Yetiştiriciler sığırlarını ESK’ya kestirecek mi? 2500 lira besi desteğinin süresi neden uzatıldı? Ramazan ayında besi desteği kapsamında ESK’da kaç hayvan kestirilmişti? Bu soruların cevabı hayvancılıkla uğraşan bütün besicileri yakından ilgilendiriyor. 

ESK'NIN KESİM FİYATLARI PİYASADAN UCUZ KALDIĞI İÇİN HAYVAN KESEMİYOR!

Öncelikle Et ve Süt Kurumu’nun karkas kesim fiyatları, piyasa fiyatlarının altında bulunuyor. Karkas kesim fiyatları piyasada 95 ile 100 lira arasında bulunurken, Et ve Süt Kurumu, 1’inci kalite 57 randıman tosunun karkas kesim fiyatı 82 lira. ESK’nın kesim fiyatları piyasa fiyatlarının altında olduğu için hayvan sahipleri hayvanlarını ESK’ya kestirmiyor. Bunun için hayvan sahiplerinin hayvanlarını ESK’ya kestirmesi için ilave 2500 lira destek verilecek. 

RAMAZAN AYINDA SADECE 641 HAYVAN KESEBİLDİ

Ancak bu uygulama Ramazan ayında hayvan sahiplerinden pek bir ilgi görmemişti. Verilen 2500 lira desteğe rağmen karkas kesim fiyatlarının piyasa fiyatlarının altında kaldığı için sadece 641 hayvan kestirilebilmişti.

DESTEĞE RAĞMEN ESK'NIN KESİM FİYATLARI YİNE PİYASANIN ALTINDA KALIYOR!

Yetiştiriciler tarafından ilgi gösterilmeyen 2500 lira desteğin yıl sonuna kadar neden uzatıldığı merak edilirken, mevcut durumda da verilen desteğe rağmen ESK’nın karkas kesim fiyatları yine piyasa fiyatlarının altında kalıyor. 2500 lira ilave desteğin, karkas kesim fiyatlarını 8 ile 10 lira artıracağı düşünülürse, ESK’nın karkas kesim fiyatları ortalama 90 liraya gelecek. Piyasada kesim fiyatları 95 ile 100 lira arasında olduğu düşünülürse verilen desteğin bir cazibesi görünmüyor.