Artan yem maliyetleri ve içeride yeterli hayvanın bulunmamasından dolayı karkas kesim fiyatları 100 lira bandını geçerken, Et ve Süt Kurumu dikkat çeken bir kamuoyu açıklaması yaptı. Açıklamada, arz kısıtlaması yaparak piyasada et fiyatlarının yükselişi beklentisi oluşturulmaya çalışıldığına dikkat çekilerek, “Kurumumuz kırmızı ette arz güvenliğini ve fiyat istikrarını sağlamak için gerekli araçları kullanacaktır” denildi.

ET İTHALATINA ZEMİN Mİ HAZIRLANIYOR?

Açıklamadaki ‘gerekli araçlar kullanılacaktır’ ifadesi dikkat çekerken, bu ifade kasaplık ve et ithalatına başlanılacağı şeklinde yorumlandı.

KARKAS KESİM FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR? 

Hayvancılıkta uygulanan yanlış politikalardan dolayı karkas kesim fiyatları aylardır düşük fiyatta seyrederken, besiciler de bu süre içinde büyük zararlar etti. Zararına üretimden dolayı bir çok besici üretimden çekilirken, işletmelerde hayvan sayısı da ciddi oranda düştü. Azalan hayvan sayısıyla birlikte yem fiyatlarının da artması, geçen yıl 40 lira civarındaki karkas kesim fiyatlarının da kısa sürede 80 lira bandına çıkmasına neden oldu. Ramazan öncesinde 80-85 lira bandına kadar çıkan karkas kesim fiyatları kısa bir süre bu fiyatlarda kaldı. Ancak Ramazan Bayramı sonrasında yeniden yükselmeye başlayarak 100 liraya kadar çıktı. 

KARKAS KESİM FİYATLARI 100 LİRANIN DA ÜSTÜNE ÇIKACAK!

Karkas kesim fiyatlarının yakın bir zamanda 110 ile 130 lira bandına kadar çıkması beklenirken, bu durum yaklaşan Kurban Bayramı ve turizm sektörünün harektlenmesiyle birlikte kırmızı ette yaşanacak sıkıntıyı şimdiden gözler önüne seriyor. 

3 YILDIR UYGULANAN YANLIŞ POLİTİKALAR HAYVANCILIĞA BÜYÜK BİR DARBE VURDU!

Kırmızı ette yaşanan fiyat artışları spekülatif hareketlere bağlansa da temelinde uygulanan yanlış politikalar yatıyor. Özellikle besiciler son 2 yıldır zararına üretim yaparken, Et ve Süt Kurumu da düşük karkas kesim fiyatları belirleyerek üreticinin zarar etmesine göz yumdu.

ET İTHALATI İÇİN BAZI FİRMALAR FİYAT ARAŞTIRMASI YAPMAYA BAŞLADI!

Et fiyatlarında yaşanacak sorun yine ithalatla çözülmeye çalışılacak. Sektör yetkililerinden alınan bilgilere göre bazı firmaların yurt dışında fiyat araştırması yaptıklarına yönelik iddialar da ithalat hazırlığına başlanıldığını gösteriyor.

KASAPLIK VE ET İTHALATI YERLİ ÜRETİME BÜYÜK DARBE VURUR!

Besilik hayvan ithalatı kaçınılmaz görünürken, artan et fiyatlarına çözüm olarak kasaplık ve et ithalatına başvurulması, yapılan yanlışlara bir yenisinin daha eklenmesi anlamına geliyor. Çünkü doğrudan kasaplık ve et ithalatı, yerli üretimi tamamen bitirmek anlamına geliyor.