Resmi ziyaret kapsamında Azerbaycan'a gelen Pakdemirli, işgalden kurtarılan Karabağ'da önce Fuzuli'de Ermenilerin yakıp yıktıkları yerleşim yerlerinde incelemelerde bulundu, ardından da Zengilan ve Cebrayil'de meyve fidanı dikip toprağa korunga yem bitkisi tohumu ekti. Azerbaycan Tarım ve Orman Bakanı İnam Kerimov ile birlikte ayrı ayrı traktörlere binen Bakan Pakdemirli, Cebrayil bölgesinde ilk tarım faaliyetini başlatarak korunga yem bitkisinin tohumunu toprakla buluşturdu. Ardından Zengilan bölgesine geçen Bakan Pakdemirli, Kardeşlik Bağı alanında 5 hektarda Türkiye'den getirilen meyve fidanlarını dikti.
“YENİ SAVAŞ BAŞLIYOR, BU SAVAŞIN ADI EKONOMİK SAVAŞ"
Bölgenin henüz askeri mühimmatlardan ve diğer tehlikeli unsurlardan arındırılmadığını belirten Bakan Pakdemirli, "Bölgenin imara açılmasıyla beraber bölgede de ciddi bir tarım ve hayvancılık faaliyeti sürdürülebilecek gibi görünüyor. Azerbaycan'ın büyük bir zaferi var burada. Tüm Azerbaycanlı kardeşlerimizi kutluyoruz. Zaferin ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın emir ve talimatları ile ben bölgeye geldim. Burada savaş bitti ama yeni savaş başlıyor, bu savaşın adı ekonomik savaş. Bölgede tarım ve hayvancılığın yapılması, ekonomik anlamda bölgenin tekrardan Azerbaycan ekonomisine kazandırılması bir o kadar önemli. Hem tarım hayvancılık hem su planlaması hem tekrar imar edilmesi, bunların hepsinde Azerbaycan'ın çok büyük bir avantajı var. Çünkü bugün boş, toprakların önemli bir kısmı devletin toprakları, bunların hepsinin planlanma şansı var. Biz dost ve kardeş ülke Azerbaycan'ın yanındayız. Bulunduğumuz Zengilan bölgesinde 2 bin 620 fidan dikimini başlattık. Bu sembolik, bunun çok daha fazlası gelecek. Buranın tarım ve hayvancılık açısından planlanması, eğimli arazilerin ağaçlandırılması, düz arazilerde tarım yapılması konusunda çalışmalarımız sürüyor. Bir nevi dostluğumuzun nişanesi olarak buradan başlamış olalım istedik" ifadelerini kullandı.
TARIMDANHABER
Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2021, 22:57
Sayın bakanımızın bu ziyaret ve faliyeti yerinde ve güzel olmuş tebrikler.. bakanımızı türkiyede patetes sogan ve elma depolarında da görüp çözum uretmesini bekleriz... her hangibir besi yada süt işletmesine gidip üreticinin ne durumda oldugunu görmesini isteriz. Tarlasıni ekecek olan çifçinin gübreyi tohumu ilacı mozotu sulamayı ìşçiligi nasıl karşılayıp ürünün maliyetini kaça satıldıgını bilmesini isteriz..