Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım Kredi Marketlerin Suriyeli tüccara kaptırılan 4 milyon lirası Meclis gündemine taşındı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına soru önergesi verildi. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu tarafından verilen soru önergesinde; “Tarım Kredi Kooperatiflerinin, dolayısıyla çiftçimizin uğradığı zarar söz konusu kişiden tanzim edilecek midir?” denildi.

SURİYELİ TÜCCARA 4 MİLYON LİRA KAPTIRDI

Bilindiği üzere 2018’de yapılan seçimlerde Ak Parti’den Ankara Milletvekili adayı olan ancak milletvekili seçilemeyen Enes Şişman, Tarım Kredi Kooperatiflerinin Ankara Bölge Müdürlüğüne kapsam dışı uzman olarak işe alındı, daha sonra Tarım Kredi Marketlerin ürün tedarik işini yapan Tarım Kredi Birlik AŞ’ye Dış Ticaret Koordinatörü olarak görevlendirildi. Suriye’den zeytin alım işine bakan Şişman’ın, ürünü teslim almadan Suriyeli tüccara 4 milyon lira ödeme yaptığı, ancak Suriyeli tüccarın ürünü teslim etmeden kayıplara karıştığı ortaya çıkmıştı. Bu durum, Tarım Kredi’de krize dönerken, Suriyeli tüccara kaptırılan 4 milyon liranın ise nasıl tahsil edileceği bilinmiyor.

Tarım Kredi Marketlerin 4 milyon lira zarara uğramasına neden olan skandalı TBMM Başkanlığına bir soru önergesi vererek, Meclis gündemine taşıyan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, konuyla ilgili olarak Bakan Pakdemirli’den şu soruların cevaplandırılmasını istedi:

1) Söz konusu kişi hangi eğitim ve çalışmalarından dolayı uzman olarak işe alınmıştır? Enes Şişman’ın eğitim durumu nedir?

2) Ürünü almadan ödeme yapmak gibi bir uygulamanız başka alınlarda da uygulanmakta mıdır?

3) Söz konusu kişi hakkında hangi disiplin kurulu kararı alınmıştır?

4) Tarım Kredi Kooperatiflerinin, dolayısıyla çiftçimizin uğradığı zarar söz konusu kişiden tanzim edilecek midir?

5) Söz konusu kişi halen Tarım Kredi Kooperatiflerinde görev yapmakta mıdır?

6) Almadığı ürünün parasını ödeyen, AK Parti’den milletvekili adayı olması ölçütüyle uzman atayan Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçinin borçlarını da faizsiz, anapara ödemelerini 4 yıla yayarak, ödenebilir biçimde yapılandırmayı düşünüyor mu?