TBMM KİT Komisyonunda, Et ve Süt Kurumu’nun 2017 ve 2018 yıllarına ilişkin hesapları görüşüldü. İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, KİT Komisyonunda Bosna Hersek’ten ithal edilen etle ilgili ortaya çıkan faturayı gündeme getirdi. ESK’nın Bosna Hersek’ten 5.20 Euro’dan kemiksiz et ithal ettiği bir dönemde yerli üreticiden daha düşük fiyattan kesim yapmasını eleştiren Öztürk, “Bosna Hersek'ten ikili anlaşmalar kapsamında ithal edilen kemiksiz lop etin kilogram fiyatının 5,20 euro olduğunu -o tarih itibarıyla bu bedel 45 lira civarında- 17 Ağustos 2020 tarihindeki faturadan öğreniyoruz. Aynı dönemde yerli üreticiye aynı ürün için 38 lira ödediğinizi görüyoruz. Bosna Hersek'teki hayvan üreticisini kalkındırmak için sosyal destek kapsamında 5,20 eurodan et alınırken zaten zararda olan Türk üreticisinden 7 lira düşük bedelle et alınmasının gerekçesi nedir?” dedi. 

50 CENT KOMİSYON MU VERİLDİ?

Öztürk, diğer yandan sözleşmeli üretim bahanesiyle Bosna Hersek’ten yapılan et ithalatının kilogramda 70 Cent artmasının nedeninin de açıklanmasını isterken, “Yine, eskiden bu alımlar direkt yapılırken aracılar vasıtasıyla 50 euro, cent komisyon verilmiş olabilir mi? Onu da merak ediyorum” dedi. 

ESK BOSNA HERSEK İLE İLGİLİ İDDİALARA YAZILI CEVAP VERECEK 

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ün Bosna Hersek’ten ithal edilen etlerle ilgili eleştirilerine ESK tarafından yazılı olarak cevap verileceği belirtildi. 

SKANDAL FATURAYI MİLLİ GAZETE ORTAYA ÇIKARMIŞTI 

Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde Bosna Hersek'ten ithal edilen kemiksiz etin fiyatıyla ilgili bir fatura ortaya çıkmıştı. Milli Gazete'nin ortaya çıkardığı faturaya göre Bosna Hersek'ten 5.20 Euro'dan kemiksiz et ithal edilirken, ESK'nın aynı dönemde yerli üreticinin hayvanını daha düşük fiyattan kestiği ortaya çıkmıştı. Diğer yandan, Tareks Hayvancılık'ın devreye girmesiyle birlikte Bosna Hersek'ten yapılan et ithalatının, sözleşmeli üretim bahanesiyle 70 Cent birden artması da tartışma konusu olmuştu.