Partisinin tarım politikası hakkında bilgi veren Akşener, “Tarımdaki çözümlerimizi, her fırsatta paylaşıyoruz. Çiftçimizin, köylümüzün içine düştüğü durumu, bizzat kendilerine, bu kürsüyü açarak dile getiriyoruz. Ama maalesef, bizim bütün bu uyarılarımıza rağmen, çiftçimizi görmezden gelen, yanlış tarım politikaları ve Tarım Bakanı’nın bizzat kendisi; ülkemiz için bir kalkınma ve millî güvenlik problemi haline geldi” ifadelerini kullandı.

GERÇEK BİR REZALET

Akşener, şunları kaydetti; “Peki, kaybolan Atatürk Orman Çiftliği arazisinin, yerine ne yapıldı dersiniz? Sayın Erdoğan’ın kışlık sarayı ile Dinozorpark. Gerçek bir rezalet. İşte o nedenle, İYİ Parti olarak biz; Atatürk’ümüzün mirasına, tarımla ilgili vizyonuna, köylülerimiz için hayal ettiği, sosyo-kültürel gelişim fikrine, ve O’nun toprak, ağaç ve doğa sevgisine sahip çıkmak için; ‘Atatürk Orman Çiftliği Tarım Bilimleri Akademisi’ projemizi hazırladık. Bu önemli projemiz ile Atatürk Orman Çiftliği’ni, şanına ve amacına yaraşır şekilde, Atatürk Orman Çiftliği Tarım Bilimleri Akademisi haline getireceğiz.

TARIM BİLİMLERİ AKADEMİSİ BÜNYESİNDE OLUŞTURACAĞIZ

Akademi’ye, mevcut Tarımsal Araştırma Enstitülerini ekleyip, teknoparklar ile de bağlantısını sağlayarak, bölge coğrafyasının en üst düzey, tarımsal araştırma, bilgi ve bilişim merkezini kuracağız. Akademi’yle ilgili çalışmaları, 5 yıl içinde tamamlayarak, gelecekteki, “gıda güvenliğimizi” güvence altına alacağız. Yani Akademi’yi, bir millî güvenlik unsuru olarak göreceğiz. Bunun yanında; ülkemizde hâli hazırda, tarımsal alanda bulunmayan, büyük veri altyapısını, Tarım Bilimleri Akademisi bünyesinde oluşturacağız.

AR- GE MERKEZLERİ YOK

Ak Parti iktidarında, tarımda Ar-Ge çalışmaları için harcanan para; 2020 yılında, 845 milyon lira iken, 2021’de 761 milyon liraya düştü. 2020 verilerine göre, ülkemizde, makine ve teçhizat sanayisinde yer alan, 174 Ar-Ge merkezinin içinde, tarımla ilgili Ar-Ge merkezi yok. 2018 yılında, tarım Ar-Ge’sine harcanan miktar, Amerika Birleşik Devletleri’nde, 3 milyar dolara, Avrupa Birliği toplamında ise, 10 milyar avroya ulaştı. Yani Türkiye’nin harcadığının, tam 150 katı. İşte size, Ak Parti’nin tarım ve teknoloji vizyonu. İşte o nedenle biz, iktidarın Türkiye’yi tarımda dışa bağımlı yapan, bu çapsız Ar-Ge anlayışını da değiştireceğiz.”