Uzun aradan sonra ilk sinyal! Karkas et kesim fiyatları yönünü yukarı çevirdi: Haftalık artış 7 TL
Uzun aradan sonra ilk sinyal! Karkas et kesim fiyatları yönünü yukarı çevirdi: Haftalık artış 7 TL
İçeriği Görüntüle

Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) Perder üyesi market zincirlerine sağladığı ithal et satışını Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yapmadığı ortaya çıktı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 ve 2024 yıllarında ucuz et satışı için ESK’ya iki kez resmi başvuruda bulunduğu, ancak her iki talebin de kurum tarafından reddedildiği belirlendi.

Halk TV’nin özel haberine göre, ESK’nın ithal ettiği karkas etler “ucuz et” kapsamında Perder üyesi marketlere verilirken, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin aynı kapsamda yaptığı başvurular kabul edilmedi.

Büyükşehir’in başvurusu: Mobil araçlarda ucuz et satışı yapılacaktı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş. üzerinden yaptığı başvuruda; market ve satış mağazaları ile mobil araçlarda et ve et ürünleri satış altyapısının bulunduğunu belirterek Ramazan ayında halka ucuz et sunmak istediklerini iletti.

Belediye tarafından ESK’ya gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı:

“İdaremiz, işletim hakkına sahip olduğu market ve satış mağazaları aracılığıyla birçok gıda ürününü halka arz etmektedir. Et ve et ürünleri de satış yaptığımız ürünler arasında yer almaktadır. Halihazırda 7 market ve satış mağazamızda doğrudan üretici ve kooperatiflerin ürünleri satılmaktadır. Ayrıca Ankara halkının ürünlere daha rahat erişimi için mobil araç satışımız mevcuttur. Bu kapsamda altyapımız uygun olup, 2025 yılı Ramazan ayında mobil araçlarda ESK’ya ait etlerin satışını yapmak istiyoruz. Aylık verilebilecek miktarlar ve fiyatlar konusunda bilgi talep ediyoruz.”

ESK: “Talebiniz karşılanamayacaktır”

ESK, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği yazılı yanıtta, kuruma ait satış mağazaları ve Tarım Kredi Marketleri üzerinden perakende satışların devam ettiğini belirterek talebi reddetti.

ESK’nın yanıtında şu ifadeler yer aldı:

“Kurum satış mağazalarımızla birlikte Tarım Kredi Marketlerinde et ve et ürünleri perakende olarak satılmaktadır. Ayrıca zincir marketler ve Kasaplar Federasyonu’na bağlı üye kasaplara karkas et satışlarımız yoğun bir şekilde gerçekleştirildiğinden talebiniz karşılanamayacaktır.”

Bu yanıtla birlikte ESK’nın Perder üyesi marketlere yoğun şekilde ithal et satarken Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin aynı kapsamda yaptığı başvuruyu reddetmesi dikkat çekti.

Kamu adına yapılan ithal et satışında eşitlik ve kamu yararı ilkesi gereği yerel yönetimlerin taleplerinin dikkate alınmaması tartışma konusu oldu.