GENÇ ÇİFTÇİDE YENİ TARTIŞMA!

30 bin lira hibe kapsamına Tokat Erbaa'da genç çiftçilere dağıtılan damızlık düveler yeni bir tartışma başlattı. Çiftçilere dağıtılan damızlık düvelerin Doğu Anadolu malı olduğu ancak küpelerinin yeni takıldığı ve Ankara plakalı olduğu iddia ediliyor. Tarımdan Haber'e gönderilen görüntülerle de bu ortaya konuluyor. Sektör temsilcileri ise Ankara'da böyle bir ırk hayvanının bulunmadığına dikkat çekiyor.

Tarım Bakanı Yumaklı’dan Ramazan Bayramı mesajı Tarım Bakanı Yumaklı’dan Ramazan Bayramı mesajı

Bilindiği üzere genç çiftçilere 30 bin lira hibe karşılığında dağıtılan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar zaman zaman eleştirisi konusu oluyor. Hayvanların kalitesi ve ırkı bu eleştirilerin başında geliyor.

İTHAL HAYVAN ŞARTI BULUNMUYOR

Geçtiğimiz yıl çiftçiye ithal hayvanlar dağıtılırken, bu yıl böyle bir sınırlama bulunmuyor. Yerli ve ithal hayvan dağıtılabiliyor.

UYGULAMA REHBERİNDE TANIMLANAN HAYVANLAR

Genç çiftçi projesi uygulama rehberinde kombine ırk olarak montofon, esmer, simental vb sığır ırkları tanımlanırken, etçi ırk olarak ise angus, hereford, limousin, angus, besçika mavisi, şarole vb ırklar tarif ediliyor. Ancak Tokat Erbaa'da dağıtılan damızlık düvelerin ırkı tartışma konusu oldu.

Tokat Erbaa'da 30 bin lira hibe desteği kapsamında 9 kişiye damızlık düve dağıtılırken, aralarında engelli çiftçide bulunuyor.

HAYVANLARDA KALİTE TARTIŞMASI!

Bu görüntüler yeni bir tartışma başlatırken, genç çiftçi projesi kapsamında çiftçiye dağıtılan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kalitesi bugüne kadar sektör temsilcileri ve bakanlık birimlerinde de tartışma konusu oluyordu. Yetkililer, kaliteli olması durumunda çiftçiye 2-3 baş hayvan verilebileceği, bu hayvan sayısı ile de karlı bir üretimin yapılamayacağına dikkat çekerken, sektör temsilcileri ise kalitesi düşük hayvanların da yetiştiricileri üretimde tutmayacağını ve hayvancılığın gelişmesine bir katkısının olmayacağına işaret ediyor.