Türkiye’nin sığır ithalatı Brezilya’nın Tocantins eyalatinde bayram havası estirdi
Türkiye’nin sığır ithalatı Brezilya’nın Tocantins eyalatinde bayram havası estirdi
İçeriği Görüntüle

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), süt üreticisinin nabzını tutan Şubat ayı maliyet raporunu yayımladı. Sektörün ortak aklıyla güncellenen modele göre; çiğ süt üretim maliyetleri bir önceki aya göre %8,9 oranında artış gösterdi.

Yem Zamları Personel Giderini Solladı

Raporda dikkat çeken en çarpıcı detay, yem fiyatlarındaki artışın personel maliyetlerini geride bırakması oldu. Ocak ayında asgari ücrete yapılan zammın işletmelere getirdiği yük, Şubat ayındaki yem zamlarının gölgesinde kaldı.

TÜSEDAD verilerine göre maliyet artışının temel nedenleri şunlar:

Rasyon Maliyeti: Hayvan başına rasyon maliyeti %10,49 arttı.

Kaba Yem: Bir önceki aya göre %6,40 zamlandı.

Kesif Yem: Bir önceki aya göre %3,50 artış gösterdi.

100 Başlı İşletme Baz Alındı

Maliyet komisyonu tarafından yapılan hesaplamada; günlük ortalama 30 litre süt verimi olan ve 100 baş sağmal kapasitesine sahip bir işletme kriter alındı. 2026 yılı desteklemeleri henüz netleşmediği için gelir kaleminde 2025 yılının ortalama destek miktarları kullanıldı.

Tüm gider ve gelirlerin dahil edildiği bu metodolojiye göre; Şubat ayı 1 litre sıcak çiğ süt üretim maliyeti 27,64 TL/l olarak kayıtlara geçti.

Sektör Alarm Veriyor

Üreticiler, maliyetlerin bu seviyeye çıkmasının sürdürülebilirliği tehlikeye attığını belirtiyor. Yem fiyatlarındaki durdurulamayan yükselişin devam etmesi durumunda, çiğ süt satış fiyatlarının da bu maliyetlerin üzerine çıkması kaçınılmaz görünüyor.

Editörün Notu: Üretici Her Litrede Zarar Ediyor!

TÜSEDAD tarafından açıklanan bu veriler, süt hayvancılığında sürdürülebilirliğin pamuk ipliğine bağlı olduğunu bir kez daha kanıtladı. Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) halen yürürlükte olan 22,22 TL’lik çiğ süt tavsiye satış fiyatı, açıklanan 27,64 TL’lik maliyetin tam 5,42 TL altında kalmış durumda. Başka bir deyişle, mevcut piyasa koşullarında süt üreticisi ürettiği her bir litre süt için cebinden yaklaşık 5,5 TL harcayarak üretime devam etmeye çalışıyor. Yem fiyatlarındaki artışın personel giderlerini dahi gölgede bıraktığı bu tabloda, çiğ süt tavsiye fiyatlarının biran önce güncellenmesi talep ediliyor.

Maliyetler Durdurulamıyor!
Bitkisel üretimde ana girdi olan gübre fiyatları 10 Mart itibarıyla yeniden güncellendi.