Milli Gazete tarafından 2018 yılında ortaya çıkarılan Tarım Kredi Kooperatiflerindeki kanunsuz faiz uygulamasının faturası çiftçiye çıkmaya devam ediyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinde, indirimli tarımsal krediler ticari faiz oranıyla kullandırıldığı için çiftçiler normal belirlenen faizlerin de üstünde bir faiz ödemesiyle karşı karşıya kalıyor. Şuanda faizler düştüğü için kanunsuz faiz uygulaması çiftçi tarafından hissedilmese de Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü bu soruna hala bir çözüm bulmadı. 

Halk54.com'dan Emre Çatal'ın haberine göre, Kaynarca'da bir tarım kooperatiften kredi alan çiftçiler ortaya konan faiz tablosuna isyan etti. Faiz ödemeye yetişemediklerini belirten çiftçiler, “Bizi bitirdiler” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Kaynarca’da çiftçilerin desteklenmesi için faaliyet gösteren Kulaksız Tarım Kredi Kooperatifi’nden çiftçiler kredi çekti. Çiftçiler, kredi çekilmesinin ardından iddiaya göre, yüzde 60 oranında fahiş faiz nedeniyle tarlasını, traktörünü satmak zorunda kaldı. Çiftçiler, traktörlerini satmasına rağmen borçlarını bitiremedikleri için adeta isyan etti. Halk54.com’u arayan çiftçiler mağdur olduklarını ileri sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın kendisini tanıdığını ileri süren Zeki Şendoğan isimli çiftçi, “Tarım krediden 90 bin TL kredi çektim. 120 bin lira ödedim. Daha benden 130 bin lira isteniyor. Yeri mi, traktörü mü sattım. Satacak hiç bir şeyim kalmadı, perişanız. Yüzde 60 faiz uyguluyorlar. Faizin altında eziliyoruz. Yuvam yıkıldı, yuvam dağıldı. Allah aşkına Sayın Cumhurbaşkanımız bizi kurtarsın. Herkesi kurtarsın. Ben İstanbul Bakırköy Belediyesi'nden 2011 yılında emekli oldum. Çiftçiliğe başlamıştım. Cumhurbaşkanımız beni Zeki olarak tanır. Beni kesseler bile yine AK Partiliyim" dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞINA ŞİKAYET EDECEĞİM; NEREYE GİDERSEN GİT!

Faiz uygulamasından kurtulmak istediklerini belirten Turnalı köy çiftçisi Üzeyir Özcan ise “Bende Tarım Krediden 90 bin TL kredi aldım. Yonca için, saman balyası için aldım. Bu paranın 60 bin lirasını ödedim. Önceki gün borcumu öğrenmeye gittim. An itibariyle 172 bin lira borç olduğu ve her gün faizin işlendiği söylendi. Pandemi zamanında bile faizler durmadı. Toplam 230 bin TL para isteniyor. Bu olayı Tarım Bakanlığı'na ve Cumhurbaşkanlığı'na aktaracağımı söyledim. Bana ‘Nereye gidersen git’ dediler. Fahiş faiz uygulamasından biz çiftçileri kurtarsınlar istiyoruz" diye konuştu. 

KAYNARCA'DA BİN KİŞİ İCRALIK OLDU 

Kaynarca'da kooperatiften kredi alan en az bin kişinin icralık durumda olduğunu ifade eden İsmail Hakkı Keskin, "Ben 70 bin lira çektim. Zamanında ödüyorum. Ödeyemezsem hemen faiz koyuyorlar. Bankadan aldıkları parayı fahiş faizle çiftçilere veriyorlar. Çiftçilere destek yerine adete çiftçileri ağır faizle bitiriyorlar. Ben siyasetlerde uğraşıyorum, emlak işi de yapıyorum. Traktörü satın alıp da 100 dönüm tarlasını satanı biliyorum. Kaynarca'da kooperatiften kredi alan en az bin kişi icralık durumda" dedi.

Çiftçilik yapıp kooperatiften aldığı paranın taksitlerini zamanında ödeyen ancak TBMM'de zamanında ödeme yapanlar için opsiyon tanınmasına tepki gösteren Mümtaz Özer ise "Bende kredi çektim ana düzenli ödedim. Çiftçiler için bir şey yapılmadı. Temerrüte düşüp parayı başka yerde kullananlara imtiyaz tanınıp kurtarıldı. Zamanında kredisini ödeyen bizler için bir imtiyaz tanınmadı" şeklinde konuştu. Öte yandan kooperatif yetkilileri, kredilerin geri dönüşünün yasal mevzuatlar çerçevesinde sürdürüldüğünü belirttiler.