SADETTİN İNAN / Rant kuleleriyle ilgili yargı süreci devam ederken, tapusu halen Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden bulunan iki kulenin YDA tarafından Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğüne satılmasıyla ilgili pazarlık ve değer tespit çalışmalarının yapıldığının iddia edilmesi 'rant kulelerinde neler oluyor?' sorusunu gündem getirdi. 

Bilindiği üzere Tarım Kredi Kooperatiflerinin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin hemen karşısında Ankara’nın en değerli arazisi üzerine kentsel dönüşüm projesi kapsamında YDA’ya yaptırılan 6 bloktan oluşan lüks rezidansların altından büyük bir rantsal dönüşüm vurgunu ortaya çıkmıştı.

ÇİFTÇİNİN 49 BİN METREKARE ARAZİSİ ÜZERİNE 180 BİN METREKARE SATILABİLEN ALAN İNŞA EDİLDİ!

Tarım Kredi'nin seçimler için aldığı patates ve soğanlar marketlere satılmaya başlandı! Zararı Hazine karşılayacak! Tarım Kredi'nin seçimler için aldığı patates ve soğanlar marketlere satılmaya başlandı! Zararı Hazine karşılayacak!

Bilirkişi raporlarına göre, YDA’nın iptal edilen kentsel dönüşüm imar planından yararlanarak 49 bin 139 metrekare arsa üstüne tam 180 bin metrekare satılabilen alan inşa ederken, bu alanın arsa yüzölçümüne göre emsalinin neredeyse 3,7 katına karşılık geldiği ortaya konmuştu.

TARIM KREDİ 180 BİN METREKARE ALANDAN YÜZDE 43'LÜK HAKKININ VERİLMEDİĞİ İÇİN YDA'YI MAHKEMEYE VERMİŞTİ!

Tarım Kredi Kooperatifleri de arsa karşılığı garantili sabit gelir paylaşım kapsamında yüzde 43’lük hakkının kendisine verilmediği gerekçesiyle 2018 yılında konuyu mahkemeye taşımıştı.

Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi, inşaat emsal alanı artışından doğan farkın dava açılış tarihindeki değeri üzerinden Tarım Kredi Kooperatiflerine ödenmesine karar verirken, plan notlarıyla elde edilen kazancın paylaşılması talebini ise geri çevirmişti. Tarım Kredi Kooperatifleri de bu kazançtan pay almak için davayı istinafa götürmüştü.

TARIM KREDİ KULELERİN KİRALANMASIYLA İLGİLİ YDA’YA 2022’DE GENEL KURUL KARARIYLA MUVAFAKATNAME VERMİŞTİ!

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin, mahkeme süreci devam ederken tapusu kendisine ait olan kuleleri kiraya verebilmesi için YDA’ya 2022 yılında Genel Kurul kararıyla sessiz sedasız muvafakatname verdiği ortaya çıkmıştı. Konun haber olması üzerine kamuoyundan gelen tepkiler üzerine bir açıklama yapan Tarım Kredi Kooperatifleri, tapusu kendisine ait olan kulelerin bazı bağımsız bölümlerinin kira bedellerinin YDA’ya değil kurum hesaplarına yatırıldığını belirterek, verilen muvafakatnameyi savunmuştu.

HÜSEYİN AYDIN 2 YILDIR HİÇ BİR AÇIKLAMA YAPMADI!

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın çiftçi kuruluşu için hayati önem taşıyan yargı süreci ile ilgili olarak 2022 yılından buyana bir daha kamuoyuna hiçbir bilgi vermeyerek konuyu soğumaya bırakması dikkat çekerken, rant kulelerinin satılacağına yönelik iddiaların gündeme gelmesi ise ‘Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından YDA’ya yeni bir muvafakatname mi verildi?’ sorusunu gündeme getirdi.  

TAPUSU TARIM KREDİ’NİN ÜZERİNE OLAN KULELER YDA TARAFINDAN NASIL SATILACAK?

Tarım Kredi Kooperatifleri ile YDA’nın mahkemelik olduğu ve halen yargı süreci devam eden rant kulelerinin tapusu Tarım Kredi Kooperatiflerinin üzerinde bulunuyor. Tarım Kredi Kooperatifleri, 2022 yılında YDA’ya sadece kulelerin kiraya verilebilmesi ve kira gelirlerinin de kurum hesaplarına yatmasıyla ilgili bir muvafakatname vermişti. YDA'nın söz konusu kuleleri satabilmesi için Tarım Kredi Kooperatiflerinin yeniden muvafakatname vermesi gerekiyor. Yargı süreci devam ederken böyle bir muvafakatnamenin verilmesi de üst mahkemede Tarım Kredi'nin elini zayıflatırken, YDA'ya da geçilmiş büyük bir kıyak anlamı taşıyor. 

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ KENDİSİNE AİT BİNADAN ÇIKARAK RANT KULELERİNE TAŞINDI!

Diğer yandan YDA’nın verilen muvafakatnameye rağmen tercih edilmediği için kuleleri kiraya veremediği konuşulurken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin, Bahçelievler’deki kullanımı tamamen kendisine ait olan merkez binayı bırakarak, kullanım hakkı kendisine ait olmayan kulenin bir kısmına taşınması dikkat çekmişti. Bu taşınma işleminin de tercih edilmeyen rant kulelerinin Tarım Kredi Kooperatiflerinin taşınmasıyla birlikte cazibe merkezi haline getirmek için yapıldığı kaydediliyor.