SADETTİN İNAN / Tarım Kredi Kooperatiflerinin, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde patates ve soğanda yaşanması muhtemel fiyat artışlarının önüne geçmek için Kasım ayında tüccardan aldığı 300 bin ton patates ve 50 bin ton soğanı TMO için aldığı ortaya çıktı. Tarım Kredi Kooperatiflerinin uğrayacağı zarar, görev zararı olarak Hazine’den karşılanamayacağı için, bu alımların TMO üzerinden yapıldığı kaydediliyor. Seçimlere hazırlık kapsamında tüccardan alınan patates ve soğanın tepki çekmemesi için Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla yapıldığı belirtiliyor.

TARIM KREDİ KASIM AYINDA TÜCCARA PARASINI PEŞİN ÖDEMİŞTİ

Tarım Kredi Kooperatifleri, Kasım ayında doğrudan tüccardan kilosu 18 liradan 300 bin ton patates ve kilosu 9 liradan 50 bin ton da soğan almıştı. Çiftçi kuruluşu Tarım Kredi, çiftçiden değil doğrudan tüccardan aldığı patates ve soğanın parasını da peşin ödemişti.

3 AYDIR DEPOLARDA BEKLETİLEN PATATES VE SOĞANLARIN TMO TARAFINDAN MARKETLERE SATILDIĞI ORTAYA ÇIKTI!

Söz konusu patates ve soğanların seçimlerin öncesinde Tarım Kredi Marketlerde satılması ve zararının da Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından karşılanması beklenirken durumun öyle olmadığı ortaya çıktı. Tarım Kredi Kooperatiflerinin bu alımları TMO için yaptığı öğrenilirken, 3 aydır depolarda bekletilen patates ve soğanlar TMO tarafından büyük zincir marketlere ucuz fiyattan satılmaya başlandı.

PATATESTE 8 LİRA SOĞANDA 3 LİRA ZARARINA SATIŞ!

Gübrenin Mercedes'i DAP fiyatı artmayınca organomineral gübre satışları bıçak gibi kesildi! Gübrenin Mercedes'i DAP fiyatı artmayınca organomineral gübre satışları bıçak gibi kesildi!

TMO tarafından büyük zincir marketlere soğan 6 liradan, patates ise 10 liradan satıldığı kaydediliyor. Fire kaybı bir tarafa alış fiyatına göre marketlere patates 8 lira, soğan ise 3 lira zararına satılıyor. Fire kaybı ve düşük fiyattan kaynaklanan zarar, tamamen Hazine tarafından karşılanacak.

ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜ ELİNDE KALDI!

Diğer yandan ürettiği patates ve soğanı belli periyotlar halinde satan ancak halen elinde patates ve soğanı bulunan çiftçi ise büyük bir darbe yedi. TMO’nun marketlere ucuz patates ve soğan satmasından dolayı çiftçinin de ürünleri elinde kaldı.