SADETTİN İNAN / Suriye’de Türkiye’nin kontrolündeki Barış Pınarı Bölgesindeki üreticilere destek vermek amacıyla buradaki küçükbaş hayvanlar Türkiye üzerinden Körfez ülkelerine ihraç ediliyor. İthalat ve ihracat yetkisi geçtiğimiz yıllarda Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Tarım Kredi Kooperatiflerine verilirken, ESK kendisine verilen yetkiyi kullanmamıştı. Tarım Kredi Kooperatiflerine verilen yıllık 50 bin baş ithalat ve ihracat yetkisi ise son iki yıldır belli bir firma üzerinden kullandırılarak, bu firmaya büyük bir kıyak geçilmişti.  

Tarim Kredi̇ Sözleşme

Düve, dana, inek ve kuzu kesim fiyatı kaç lira oldu? 24 Nisan güncel karkas kesim fiyatları! Düve, dana, inek ve kuzu kesim fiyatı kaç lira oldu? 24 Nisan güncel karkas kesim fiyatları!

Sözleşme1

TARIM KREDİ BELLİ FİRMALARLA SÖZLEŞME İMZALAMAYA BAŞLADI!

Tarım Kredi Kooperatiflerinin, 2024 yılında da Suriye’den ithal edilerek, Türkiye üzerinden körfez ülkelerine ihracatı yapılacak küçükbaş hayvan sözleşmelerini firmalarla yapmaya başladığı ortaya çıktı. Bu yıl yine geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi belli bir firmaya kıyak geçilip geçilmeyeceği sözleşme sürecinin tamamlanmasıyla ortaya çıkacak.

TARIM KREDİ KOMİSYON MİKTARINI 6 DOLARDAN 8 DOLARA ÇIKARDI

Tarım Kredi Kooperatifleri, sözleşme imzaladığı firmalardan hayvan başına 8 dolar komisyon alacağı öğrenildi. Geçtiğimiz yıllarda firmalardan hayvan başına 6 dolar komisyon alınırken, bu yıl komisyon oranının 8 dolara çıkarılması dikkat çekti.

Suriye'den koyun ihracatında büyük tezgah! Haber için tıklayın...

Hayvan başına alınacak 8 dolar komisyonun, 50 bin baş yetki ile birlikte düşünüldüğünde Tarım Kredi Kooperatifleri, Suriye’den ithal edilerek Türkiye üzerinden körfez ülkelerine ihraç edilecek koyun ticaretinden tam 400 bin dolar kazanacak.  

Suriye’den altın gibi koyun ticareti! Kim bu şirket? Haber için tıklayın...

SURİYE'DEN KÖRFEZ ÜLKELERİNE YAPILAN KOYUN TİCARETİNDE NELER OLMUŞTU?

-Tarım Kredi Kooperatifleri, 2022 yılında Türkiye üzerinden Suriye’den Körfez ülkelerine transit koyun ihracat işini, ihalesiz bir şekilde tek bir firmaya vermişti. 2023 yılında da ihracat kotasının yüzde 70’i yine aynı firmaya verilmişti.

YANDAŞ FİRMA KOYUN TİCARETİNDEN KÖŞEYİ DÖNDÜ!

-Ülkede uygulanan yanlış politikalardan dolayı hayvancılık sektörüne büyük bir darbe vurulurken, siyaseten toleranslı olan belli kişilerin de Suriye’den yapılan koyun ticareti ile köşeyi dönmesi sektörde tepkilere neden olmuştu.

TARIM KREDİ KOYUN TİCARETİNDE KENDİ ŞİRKETİNİ KULLANMADI!

-Tarım Kredi Kooperatiflerinin Tareks Hayvancılık şirketi bulunmasına rağmen Suriye’den yapılan koyun ticaretini özel bir firmaya vererek kıyak geçmesi, koyun ticaretindeki büyük rantı gözler önüne sermişti.

KOYUN TİCARETİ ÇİFTÇİNİN ÜRÜNLERİNİ PAZARLAMAK İÇİN KURULAN ŞİRKET ÜZERİNDEN YAPILIYOR

-Tarım Kredi Kooperatifleri, Suriye’den yapılan koyun ticaretini çiftçinin ürünlerini pazarlamak amacıyla kurulan Tarım Kredi Tedarik ve Üretim A.Ş’ şirketi üzerinden yapıyor. İhracat kotası verilen firmalar, bu şirketle sözleşme yapıyorlar.

YANDAŞ FİRMAYA KIYAK GEÇMEK İÇİN CUMHURBAŞKANLIĞININ İSMİNİ BİLE KULLANMAKTAN ÇEKİNMEMİŞLERDİ!

-Tarım Kredi Kooperatiflerinin, Suriye’den yapılan koyun ticaretini yandan firmaya kıyak geçerken, diğer firmaları da ‘Cumhurbaşkanlığında güvenlik soruşturmasına’ takıldıklarını gerekçe göstererek reddetmesi dikkat çekmişti. Ancak yapılan araştırmada bu firmalarla ilgili Cumhurbaşkanlığında böyle bir güvenlik soruşturmasının yapılmadığı ortaya çıkmıştı.