Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Ankara’nın en değerli Bölgesi’nde, Cumhurbaşkanlığı külliyesinin hemen karşısında yer alan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne (TTKK) ait 49 bin 134 metrekarelik arsaya YDA şirketi tarafından dikilen 6 kuleden 2’sinin devlete satılmak amacıyla gizli pazarlık yürütüldüğü iddia edildi.

CHP’nin gölge Ulaştırma Bakanı Ulaş Karasu, YDA şirketine ait iki kulenin Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’ne satılması için değer tespit çalışması başlatıldığını söyledi.

TBMM’YE ÖNDERGE VERDİ

Karasu, 2 kulenin DHMİ’ye satılmasıyla ilgili pazarlık ve değer tespit çalışmalarını ise daha önce YDA şirketinden 60 milyon liralık lüks daire aldıkları ileri sürülen bürokratlar Murat Gül ile Ayfer Kara’nın yürüttüğü yönünde bilgiler geldiğini söyledi.

Tarım Kredi'de tohum toplantısı! Tarım Kredi'de tohum toplantısı!

DHMİ’de Daire Başkanı olan Murat Gül, lüks daire iddialarının ardından DHMİ Genel Müdür Yardımcılığı görevine terfi ettirilmişti. 

Karasu, iddiaların Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye önerge de verdi.

DHMİ Genel Müdür Yardımcısı Gül ile Strateji Geliştirme Daire Başkanı ve 1. Hukuk Müşaviri Vekili Ayfer Kara’nın 2 kuleyi DHMİ genel müdürlük binası yaptırmak için devlete satın aldırmaya çalıştığını savunan Karasu, iki bürokratın daha önce de YDA şirketiyle ticari ilişkilerinin gündeme geldiğini ifade etti.

Karasu önergesinde Bakan Uraloğlu’na, “Emeklilerin açlık ve yoksulluk sınırının altında maaş aldığı, Hazine ve Maliye Bakanı’nın ‘kamuda tasarruf’ genelgesi açıkladığı bir dönemde, DHMİ’nin üst düzey bürokratlar aracılığıyla savurganlık, şatafat ve anılması hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?” diye sordu.

KULELERE RANT DAVASI AÇILMIŞTI!

YDA’nın çiftçi örgütü Tarım Kredi’den alarak üzerine 6 bloktan oluşan lüks gökdelenler diktiği Söğütözü’ndeki 49 bin 134 m2’lik arsanın inşaat emsal alanını sonradan 1.5’ten 2.30’a yükselttiği, bu yolla elde ettiği rantı ise arsa sahibi ile paylaşmadığı için dava edilmişti.

Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi, inşaat emsal alanı artışından doğan farkın dava açılış tarihindeki değeri üzerinden TTKK’ya ödenmesine karar verirken, plan notlarıyla elde edilen kazancın paylaşılması talebini ise geri çevirmişti. TTKK, bu kazançtan pay almak için davayı istinafa götürdü. Mimarlar Odası Ankara Şubesi de Melih Gökçek döneminde ayrıcalıklı imar hakkı verildiği gerekçesiyle bu proje için dava açmıştı.

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ RANT KULELERİNE TAŞINMIŞTI

Tarım Kredi Kooperatifleri, uzun yıllar hizmet verdiği Ankara’nın en merkezi yerlerinden olan Bahçelievler’deki merkez binasından, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin hemen karşısında YDA tarafından yapılan lüks rezidanslara taşınmıştı. Tarım Kredi Kooperatifleri'nin YDA ile mahkemelik olduğu lüks rezidanslara taşınması dikkat çekmişti.