TARIMDAN HABER ÖZEL / Bütün gözler Ulusal Süt Konseyi’nde! Gıda Komitesi’nin en kısa sürede toplanması beklenirken, toplantının ardından Ulusal Süt Konseyi’nin de toplanarak çiğ süt tavsiye fiyatını açıklayacağı kaydediliyor.

SÜT ÜRETİCİSİ TEPKİLİ 

Süt üreticisi, son haftalarda gelen yem fiyatlarından dolayı ciddi bir mağduriyet yaşarken, süt fiyatlarının güncellenmemesine de tepki gösteriyorlar. Artan girdi maliyetlerine rağmen üretici, ürettiği sütü ortalama 12,5 liraya satıyor.

FARKLI MALİYET HESAPLARI KAFALARI KARIŞTIRIYOR!

İthal ette hijyen skandalı! ESK Tarım Bakanlığının hijyen yönetmeliğine aykırı et satışı yapıyor! İthal ette hijyen skandalı! ESK Tarım Bakanlığının hijyen yönetmeliğine aykırı et satışı yapıyor!

1 litre sütün üretim maliyeti ile ilgili farklı hesaplar bulunuyor. Ulusal Süt Konseyi, Aralık ayı çiğ süt üretim maliyetini henüz açıklamazken, TÜSEDAD Aralık ayı çiğ süt üretim maliyetini 14,80 lira olarak açıkladı. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ise Aralık ayı çiğ süt üretim maliyetini 12,43 lira olarak hesap etmişti.

EN DÜŞÜK MALİYET HESABI TARIM BAKANLIĞINDA

Alınan bilgilere göre Tarım Bakanlığının Aralık ayı çiğ süt üretim maliyeti 11,10 lira ile 12 lira arasında değiştiği kaydediliyor.

GIDA KOMİTESİ TOPLANACAK ARDINDAN ULUSAL SÜT KONSEYİ SÜT FİYATINI AÇIKLAYACAK!

Süt fiyatlarına yönelik tepkilerin artmasından dolayı Tarım Bakanlığı çiğ sütte maliyet hesabını tamamlarken, Gıda Komitesi’nin toplanması bekleniyor. Bakanlığın belirlediği maliyet hesabına göre Gıda Komitesi’nde alınacak süt fiyatının Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanacağı kaydediliyor.

Ulusal Süt Konseyi başta olmak üzere Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ve TÜSEDAD’ın çiğ süt üretim maliyetinin bir birini tutmaması, Tarım Bakanlığının ise daha düşük bir maliyet hesabı yapması kafaları karıştırıyor.

ULUSAL SÜT KONSEYİ 1 AĞUSTOS’A 11.5 LİRA OLARAK AÇIKLAMIŞTI

Ulusal Süt Konseyi, 1 Ağustos 2023’den geçerli olmak üzere çiğ süt referans fiyatını 11,5 lira olarak açıklamıştı.

SÜT FİYATI KAÇ LİRA OLACAK? PİYASADA NELER KONUŞULUYOR?

Tarım Bakanlığının maliyet hesabının en yüksek 12 lira olduğu düşünülürse, yüzde 20 kar ile birlikte 14,5 ile 15 lira arasında bir fiyat ortaya çıkıyor. Ancak Bakanlığın en düşük maliyet hesabı olan 11,10 lira dikkate alınırsa o zaman süt fiyatı 13,5 lira olarak açıklanabilir.

Süt fiyatının 13,5 lira olarak açıklanması durumunda, sadece 2 lira artış yapılmış olacak. Ancak Ağustos ayından buyana enflasyondaki artış dikkate alındığında bu fiyat artışı süt üreticisi için hiçbir önemi olmayacak.

Piyasadaki sektör yetkilileri Ulusal Süt Konseyi tarafından süt fiyatının en düşük 15 lira olarak açıklanması gerektiğini belirtirken, bu fiyatın bile enflasyon karşısında kısa sürede eriyip gideceğine vurgu yapılıyor.