Mehdi Eker'in Tarım Bakanlığı döneminde 2013 yılından buyana gündemde olan ve kiralandığı açıklanan tarım arazilerinin işletilmesi için TİGEM bünyesinde şirket dahi kurulmasına rağmen Sudan'da tarımsal faaliyetin yapılacağı arazinin tahsisinin yapılmadığı ortaya çıktı.

Sudan’da 99 yıllığına 780 bin 500 hektar tarım arazisinin kiralandığı, bu arazilerde hem devlet hem özel sektörün tarımsal üretim yapacağı duyurulmuştu. ANKA Haber Ajansına, Sudan'da kiralandığı açıklanan tarım arazileri ile ilgili açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Sudan'da arazi kiralamasının henüz gerçekleşmediğini belirterek, konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini dile getirdi. 

Kirişçi, şunları kaydetti: “Sudan’da arazi kiralanması henüz gerçekleşmemiş olup, konuyla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Tarımsal üretimin ve ticaretin artırılması amacıyla 28 Nisan 2014 tarihinde imzalanan ve yasal prosedürü 19 Kasım 2015 tarihinde tamamlanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma gereğince, pilot çiftlik için 12 bin 500 hektar ve Türk özel sektör firmaları yatırımları için 780 bin 500 hektar olmak üzere toplam 793 bin hektar tarım arazisinin Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’ne teslimi Sudan’da yaşanan hükümet değişikliği ve dünyada yaşanan Covid-19 nedenleri ile gerçekleşmemiştir. Dolayısıyla herhangi bir tarımsal faaliyet de yapılmamıştır.”

ORTADA ARAZİ YOK AMA KURULAN ŞİRKETE ATANAN BAKAN DANIŞMANLARINA MAAŞ, İKRAMİYE VE PRİM ADI ALTINDA ÖDEME YAPILDI!  

Diğer taraftan, arazi kiralaması gerçekleşmemesine rağmen TİGEM bünyesinde kurulan şirkete atanan Bakan danışmanlarına maaş, ikramiye ve prim adı altında ödeme yapılması manidar bulunuyor. Bilindiği üzere 2018 TİGEM bünyesinde kurulan şirkete, görevden alınan Bekir Pakdemirli, gizemli danışmanlarını (Selim Gençler, Ecmel Ercan) atayarak buradan hiç bir iş yapmadan maaş, ikramiye ve prim adı altında ödemeler yapılmıştı. 

VAHİT KİRİŞÇİ DÖNEMİNDE YÖNETİM KURULU BAŞKAN VE ÜYELERİNE KIYAK MAAŞ ÖDEMESİ DEVAM EDİYOR MU?

Çiftçi bu sorunun cevabını arıyor: Yüksek faizle traktör alınır mı? Çiftçi bu sorunun cevabını arıyor: Yüksek faizle traktör alınır mı?

Vahit Kirişçi'nin Tarım Bakanı olmasıyla birlikte Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olan Ecmel Ercan görevden alınarak yerine Hasan Gezginç getirilmişti. Hasan Gezginç, TİGEM Genel Müdürlüğüne atanınca şirketteki görevi de sona ererken, Gezginç, kendisinin şirketten her hangi bir ücret almadığını açıklamaştı. Gezginç'in görevden ayrılmasıyla birlikte Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürlüğüne kimin atandığı açıklanmazken, yönetim kurulu başkan ve üyelerine maaş, ikramiye, prim ödemesinin yapılıp yapılmadığı ise bilinmiyor.