Tarım Bakanlığı algı operasyonları ile mi yönetiliyor?

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, şekerle ilgili algı operasyonlarının yapıldığını ve stoklarda Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak şekerin bulunduğunu belirtmişti.

Yine Bakanlık Mart ayında yaptığı açıklamada; Türkiye’nin 2020-2021 üretim döneminden 400 bin ton şeker rezervi bulunduğunu, 2021-2022 üretim döneminde de 2.5 milyon ton şeker üretimi ile şeker miktarının 2.9 milyon tona ulaşacağını, yıllık şeker tüketiminin 2.7 milyon ton olduğu düşünüldüğünde 200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker bulunduğu belirtilmişti.

Stoklardaki 400 bin ton şeker bir tarafa bu yılki üretimle birlikte ülkede 200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker var derken ne oldu da biranda 400 bin ton şeker ithalatı kararı alındı?

Tarım ve Orman Bakanı sayın Vahit Kirişçi’nin çıkıp kamuoyuna bunun hesabına vermesi gerekiyor. 

Sayın Kirişçi Bakan olarak atandığında herkes gibi bizler de umutlanmıştık.

En azından sektörü bilen, ‘kepeği’ bilen bir isim Bakanlığın başına atandı diye!

Ama gelinen noktada Kirişçi, tam bir hayal kırıklığı oldu!

Şeker ithalat kararı ise Kirişçi’ye yönelik bütün umutları yerle yeksan etti. 

400 bin ton şeker ithalatının gerekçesi, spekülasyonların önüne geçmek olarak açıklandı.

Pekala rakamlara bir bakalım…

Bugün (dün itibariyle) şekerin dünya borsa fiyatı 555 dolar/ton, Avrupa menşeli şekerin fiyatı is 710 dolar/ton seviyesinde. Navlun ve diğer maliyetler hariç bugünkü kurlar üzerinden 1 kg şekerin yerinde ithalat fiyatı 10 ile 12 lira. Buna navlun maliyetini de eklediğimizde 1 kg şeker en düşük 14 ile 15 liraya ithal edilecek. 

Diğer yandan TÜRKŞEKER’in piyasayı regülasyon kapsamında şeker satış fiyatı ise 7.7 lira.

Yani 7.7 lira ile piyasadaki fiyatları düşüremeyen Tarım Bakanlığı, 14 ile 15 liradan şeker ithal ederek şeker fiyatlarını düşürecek!

Allah aşkına insanı güldürmeyin!

Sadece birkaç fiyatı karşılaştırdığımızda bile şeker ithalat gerekçesinin ne kadar komik olduğunu görebiliyoruz. 

Yine öyle bir ithalat kararı alındı ki, resmen dikensiz gül bahçesi!

Yüzde 135 oranında gümrük vergisi tamamen sıfırlandı ve ithalatı özel şirketler yapacak.

Özel şirketlere de üretim kapasitelerine göre bir sınırlama da getirilmedi. Yani şekerli mamul üretimi yapan firmalara, üretim kapasitelerine bakılmadan ithalat yetkisi verilecek. 

Pekâlâ, ithal edilen şeker gerçekten amacına uygun kullanılacak kullanılmayacak mı?

Maalesef bunu da denetleyen bir mekanizma olmadığı gibi yayınlanan tebliğde bu kontrolsüzlüğün önüne geçecek bir hükümde bulunmuyor. 

Diyeceğim o ki, 400 bin ton şeker ithalatı artan fiyatlar konusunda hiçbir yaraya merhem olmayacak.

Ancak ülke tarımı açısından öyle büyük bir yara açacak ki, artık Türkiye üretim kültürü açısından elinin en kuvvetli olduğu şeker pancarında bile artık ithalatçı bir konuma gelmiş oldu.

Düşünün, şeker pancarı üretiminde Avrupa’nın sayılı ülkeleri arasındayız ve Türkiye’de kamu, özel ve kooperatif fabrikaları ile birlikte toplam 33 tane şeker fabrikamız var ve biz şeker ithal ediyoruz!

Türkiye için bu büyük bir utançtır ve bu kararı alanların işgal ettikleri koltukları biran önce terk etmeleri gerekiyor! 

Mevcut durumda Türkiye’nin Ağustos ve Eylül ayına kadar yetecek şekeri bulunmasına rağmen, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere Ticaret Bakanlığı ve TÜRKŞEKER, süreci yönetemediği için ülke göz göre göre bir şeker krizine sürüklendi ve sözde bu krizden çıkmak için de alınan ithalat kararı ile üretmekten başka hiçbir suçu günahı olmayan çiftçi terbiye edilecek! 

Bu çiftçiye yazık günah değil mi?

Tarım Bakanı sayın Kirişçi’ye sormak istiyorum, bu karardan sonra çiftçinin yüzüne nasıl bakacaksınız?

Kirişçi, daha düne kadar şeker arzında hiçbir açığımız yok diyordu!

Pekâlâ, bu ülkenin vatandaşı, çiftçisi Tarım Bakanına güvenmeyecekse kime güvenecek? 

Daha acısı pancar gibi üretim potansiyeli en kuvvetli olduğumuz bir üründe bile süreç yönetilemediği için ithalat kararı alınıyorsa, Türkiye’nin üretimde eli zayıf olduğu buğday, mısır, ayçiçeği gibi ürünlerde üretim sorununu çözmeyi bu yöneticilerden nasıl bekleyeceğiz? 

Milli Gazete olarak kaç kere uyardık. Pancarda asıl tehlike önümüzdeki yıl yaşanacak.

Çiftçiyi memnun edecek bir pancar avans fiyatı açıklanmadığı için TÜRKŞEKER, bu yıl 8.4 milyon ton olan pancar kotası kadar çiftçiden taahhüt alamadı.

7 milyon ton taahhüt alınırken, bu yıl 1.4 ton pancar ekilmeyecek.

Maalesef bütün uyarılarımıza rağmen bununla ilgili Bakanlık ayağında hiçbir hareketlilik göremedik! Sayın Kirişçi ve ekibi, ekilmeyen pancara kafa yormaları gerekirken, maalesef ithalatla ilgili çalışmaya kafa yormuşlar! 

Son cümle, atandığında sektörü heyecanlandıran, umutlandıran Vahit Kirişçi, AKP hükümetleri içinde ‘şeker ithal eden Tarım Bakanı’ olarak tarihe geçti! Bu ödül de anasının ak sütü gibi kendisine helali hoş olsun!