Rekabet Kurumu, aralarında Gübretaş’ın da bulunduğu 7 gübre firması ile ilgili soruşturmanın devam ettiğini açıkladı. 
Rekabet Kurumu tarafından 31 Ağustos 2021 yılında, Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş., Ege Gübre Sanayii A.Ş., Eti Bakır A.Ş., Gemlik Gübre Sanayi A.Ş., Gübre Fabrikaları T.A.Ş., İstanbul Gübre Sanayii A.Ş ve Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında gübre sektöründeki fiyat artışlarında rekabete aykırı hareket ettiği gerekçesiyle soruşturma açılmıştı.

Rekabet Kurumu'ndan yapılan üstü kapalı açıklamada, 7 teşebbüs hakkında açılan soruşturmada, soruşturma raporunun teşebbüslere tebliğ edildiği belirtilerek, ikinci yazılı savunmalar beklenen teşebbüslerin kanunda yazan süreler içinde soruşturmasının tamamlanacağı kaydedildi. 

REKABET KURUMU 1 FİRMANIN İHLAL SUÇUNU KABUL ETTİĞİNİ DOĞRULADI 

"Hakkında soruşturma açılan teşebbüslerden bir tanesi soruşturma raporu tebliğ edilmeden Rekabet Kurumu'na uzlaşma başvurusunda bulundu ve uzlaşma talebi Rekabet Kurumu'nca kanunda belirtilen esaslar çerçevesinde uygun görüldü. Diğer teşebbüslerin ise soruşturma süreci devam ediyor" denildi. 

Bilindiği üzere Rekabet Kurumu’nun 7 gübre firması ile ilgili yürüttüğü soruşturmada firmalara gönderilen yazılar kamuoyuna sızmıştı. Türkiye Gazetesi yazarı Fuat Uğur, Rekabet Kurumu’nun 11 Ağustos’ta 7 gübre fabrikasına, haklarındaki suçlamaları ve kesilen cezaların miktarlarını bildiren rapor ve yazıların tebliğ edildiğini belirterek, söz konusu gübre firmalarına kartelleşme suçundan dolayı ağır cezaların kesildiğini kaydetmişti. 

Fuat Uğur’un bu iddialarına karşılık Rekabet Kurumu ve söz konusu gübre firmaları kamuoyuna bir açıklama yapmayarak sessiz kalmaları dikkat çekmişti. Ancak yaşanan skandalı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündemine alarak gazetecileri konuyu araştırmaları için göreve davet etmesi üzerine Rekabet Kurumu, konuyla ilgili olarak kamuoyuna üstü kapalı bir açıklama yaptı. 

Söz konusu soruşturma Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı’yı da yakından ilgilendiriyor. Soruşturma, firmalardan alınacak ikinci savunmadan sonra kesinleşecek ancak Rekabet Kurumu’nun gübre firmalarına kartelleşmeye neden olmaktan dolayı ağır cezalar içeren yazı göndermesi, geçmişte GÜBRETAŞ’taki görevlerinden dolayı Tarım Bakanı Vahit Kirişçi ile Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı’yı da bulundukları görevlerinden dolayı tartışmalı hale getirmişti. 

Rekabet Kurumu’nun yaptığı açıklamada soruşturmanın devam ettiği belirtilirken, 7 gübre firmasına kartelleşmeye neden olmaktan dolayı ağır cezaların kesildiği iddialarını da yalanlamaması yaşanan skandalı da gözler önüne seriyor.