Mecliste basın toplantısı düzenleyen Sarıbal, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Ayhan Karayama'nın görevden alındığını, yerine eski AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz'ın atandığını hatırlattı.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçilerin tohumluk, kimyasal gübre, mazot, zirai ilaç, alet-makine, hayvan ve yem gibi tarımsal girdiler ile nakdi kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kredi kullandırmak; ortaklarının ürünlerini değerlendirmek, üretim materyalleri ve ekipman taleplerini karşılamak amacıyla kurulduğunu belirten Sarıbal, “1 milyon 100 bin üyesi olan bu kuruluşun üreticilerin ekonomik çıkarlarını korumak, meslek ve geçimleriyle ilgili ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla faaliyette bulunması gerekir. Oysa son yıllarda yolsuzluk ve siyasetle anılır hale gelmişlerdir. Ayhan Karayama'nın hakkında soruşturma yapılmaksızın görevden alınması siyasi bir Ak'lama operasyonudur" iddiasında bulundu.

Sarıbal, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

HAYVAN İTHALATI İÇİN TEMİNATSIZ PARA TRANSFERİ

Tarım Kredi Kooperatiflerinin, 15 Temmuz darbe girişiminden 3 gün sonra 'hayvan alımı' sözleşmesi adı altında Macaristan'daki bir firmaya teminat almaksızın ve kurum mevzuatına aykırı olarak 3 milyon Euro gönderdiği belirtilmiştir.Çiftçiye teminatsız kredi kullandırmayan Tarım Kredi'nin teminatsız olarak Macaristan firmasına aktardığı bu para daha sonra Estonya ve Letonya'da kurulan iki firmanın Et ve Süt Kurumuna yaptığı hayvan ithalatında kullanılmıştır.

550 BİN DOLARA VİDEO KONFERANS SİSTEMİ

Tarım Kredi Merkez Birliği'nin bölge müdürleri ve iştiraklerle yaptığı koordinasyon toplantılarında kullanılmak üzere video konferans sistemine geçmiş; TARNET AŞ. tarafından kurulan bu sisteme KDV hariç 472 bin dolar ödenmiştir. Ancak bu sistemin piyasada çok daha ucuza yaptırılabileceği belirlenmiştir.

Tarım Kredi, lisanslı depoculuk yatırımları kapsamında 110 milyon liralık ihale yaptı. Oysa piyasada 120 bin tonluk bir silonun maliyeti 20, 24 bin tonluk bir silonun maliyeti ise 4 milyon liradır.

BİR GÜN HESABI MUTLAKA SORULACAK

Tarım Kredi'de bu olumsuzluklar varken AKP yine Ak'lama yaparak Genel Müdür Karayama'yı görevden alarak adeta yaptıklarını onaylamaktadır. Yapılan bu olumsuzluklardan meydana gelen kamu zararlarının hesabını kim verecek? Borcunu ödeyemeyen, sürekli borçlanan yoksul ve çaresiz insanların hakkını yemek hangi vicdana, ahlaka ve adalete sığar. Ancak tüm bunlar yapanın yanına kar kalacağı anlamına gelemez. Bir gün hesabı mutlaka sorulacaktır."