Rusya, Ukrayna tahıl ihracatının engelini kaldırmak için anlaşma imzaladıktan sonra Odessa Limanını vurdu!

Rusya ve Ukrayna Ne Yapıyorlar?

Seçimler kazanılır veya kaybedilir. Önemli olan, buğdayı, tarımı ve çiftçimizi kaybetmemektir.

***Rusya, birkaç hafta önce Ukrayna Limanlarına yönelik ablukayı sürdürmeye kararlı olduğunu görüyorduk.

*İstanbul tahıl anlaşması nasıl oldu?

*Putin’in hesabını ne değiştirmişti?

**Putin ne kadar samimi?

*Ukrayna tahıl ihracatının ablukası hangi amaca hizmet etti?

- Ukrayna’ya nakit akışı durdurmak böylece ekonomisini bozmak,

- Bir kriz yaratarak (MENA'dan mülteci akışı vb.) Batı'ya daha fazla baskı yapmak ve ardından yaptırımları suçlamaktı.

Bu taktik, Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan, İsrail ve İran gibi çeşitli oyuncuların yanı sıra tahıl ve gübre akışları önemli ölçüde azaltılırsa ekonomik ve politik olarak vurulacak olan Rusya'nın MENA'daki ortaklarını alarma geçirdi.

Gıda krizinin tüm bölge için önemli sonuçları olabileceğine ve istikrarsızlığın Rusya'yı da vurabileceğine dair sinyaller, Moskova'nın bölgesel başkentlerle iletişiminin bir parçası oldu. Hem duyurulmuş hem de habersiz bilgiler sızdırılmıştı.

**Moskova'nın tahıl meselesindeki U dönüşü, büyük ölçüde MENA ortaklarından, özellikle de şu anda yaptırım uygulanan Rusya'yı diplomasi, ticaret, para ve hatta yatlar konusunda zor duruma soktu.

Türkiye'nin pragmatik ve işlemsel yaklaşımı Ankara'yı güçlü bir arabulucu olarak konumlandırdı. Kremlin de yardımcı olmaktan mutluluk duyuyor.

Türkiye, Rusya ve Ukrayna'dan tahıl işleme merkezlerinden biri olacağından puan ve para kazanacak.

Kremlin'in motivasyonundaki diğer bir unsur da finansaldır. Çünkü tahıl ve gübre ihracatı, yaklaşan AB petrol ambargosu, Moskova'nın Asyalı alıcılara sağlaması gereken büyük indirimler vs. sırasında Putin'in savaş sandığı için önemli bir gelir kaynağı olacaktır.

***Yaptırım risklerini azaltmaya yönelik çabalar, nakliyeciler,  sigortacılar, bankacılar vb. için Rus tahıl ve gübre işlemlerine ilişkin kuralları netleştirir. İstanbul sürecinin resmi bir parçası değildir. Ancak paralel olarak gelişir ve Rusya'nın ön koşulu yani bir Rus şartı olmuştur.

Tahıl ve gübre parasının yalnızca devlet bütçesine değil, aynı zamanda Bakan Dmitry Patrushev (Rus güvenlik konseyi sekreteri Nikolay Patrushev'in oğlu) tarafından denetlenen tarım endüstrisindeki bazı iyi bağlantıları olan oyunculara da akacağını belirtmek önemlidir

Ukrayna'ya gelince, anlaşma çok yardımcı olacak, ancak savaşın dehşetinden büyük zarar gören tarım sektörü için gümüş bir kurşun olamaz.

***Yakın vadede, Ukrayna'nın büyük ölçekli tahıl ihracatından hala şüphe duyuluyor.

Son olarak, Kremlin'in Batı'ya karşı jeoekonomik savaşına gelince ne görülüyor? Ajandasında hâlâ tahıl ihracatının ötesinde pek çok keskin nesne var. Bunların en güçlüsü gazdır.

Bugünkü anlaşma iyi bir haber, övgüyü hak ediyor ve sadece tutmasını umabiliriz. Ancak bu trajik savaşın felaket getiren ikinci derece ve üçüncü derece etkileri daha yeni ortaya çıkmaya başlıyor. Dolayısıyla önümüzde çok daha karanlık sayfalar var.

Rusya'nın tahıl ihraç etme kabiliyeti ile ilgili görülse de, Ukrayna'nın tahıl ihraç etme kabiliyeti ile ilgilidir.

***ABD, Ukrayna'ya daha fazla askeri yardım sözü verdi, barış çok uzak görünüyor..

***Tahıl ihracat anlaşması imzalandı ancak daha geniş ateşkes uzak görünüyor.

Zelenskiy: Kaybedilen topraklar geri alınmadan ateşkes olmaz.

ABD'nin yeni desteği yaklaşık 270 milyon dolar.

ABD, insansız hava araçları da dahil olmak üzere Ukrayna'ya daha fazla askeri destek sözü verdi. Rusya'nın işgalinden beş ay sonra ülkenin doğusunda şiddetli çatışmalar devam ederken, savaş uçaklarının gönderilip gönderilmeyeceği konusunda ön çalışmalar yapıyor.

Moskova ve Kiev, Karadeniz limanlarından tahıl ihracatının önündeki engeli kaldırmak için Cuma günü önemli bir anlaşma imzaladı. Ancak, İstanbul'daki anlaşma töreninde temsilciler aynı masaya oturmayı reddettiler ve tokalaşmaktan kaçındılar.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy Cuma günkü anlaşmayı, gıda krizini hafifletmek için gerekli olan yaklaşık 10 milyar dolarlık tahıl ihracatının kilidini açmak olarak selamladı.

Ancak savaşta, kaybedilen topraklar geri alınmadıkça ateşkes olamayacağını söyledi.

Wall Street Journal'a verdiği demeçte, "Rusya Federasyonu ile çatışmayı dondurmak, Rusya Federasyonu'na dinlenmek için bir mola veren bir duraklama anlamına geliyor", toplum, önce tüm bölgelerin kurtarılması gerektiğine inanıyor, Sonra ne yapacağımızı ve önümüzdeki yüzyıllarda nasıl yaşayabileceğimizi müzakere edebiliriz, dedi."

Rus güçlerinin Haziran sonu ve Temmuz başında doğu Luhansk eyaletinde Ukrayna'nın elindeki son iki şehri ele geçirmesinden bu yana cephelerde önemli bir ilerleme olmadı.

Ukrayna silahlı kuvvetlerinin genelkurmay başkanı, Rusya'nın Cuma günü cephe hatlarında birkaç düzine mevziyi bombaladığını, ancak bölgeyi ele geçirmede başarılı olamadığını söyledi.

Rus kuvvetleri, Donetsk'in kuzeydoğusundaki Vuhlehirska'da Ukrayna'nın en büyük ikinci elektrik santrali üzerinde kontrol kurma girişiminde başarısız oldu ve birliklerin de Lysychansk kentinden batıya doğru ilerlemeye çalıştıklarını ancak geri itildiklerini söyledi.

Rusya savunma bakanlığı, Reuters'in mesai saatleri dışında yorum yapma talebine hemen yanıt vermedi.

Kiev, ABD Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) gibi giderek artan Batı silahı arzının, kaybedilen toprakları geri almasına izin vereceğini umuyor.

Rusya savunma bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, kuvvetlerinin 5-20 Temmuz arasında dört HIMARS sistemini imha ettiğini, ancak ABD ve Ukrayna tarafından reddedildiğini söyledi. Reuters, savaş alanı raporlarını doğrulayamadı.

Beyaz Saray Cuma günü yaklaşık 270 milyon dolarlık bir ek destek paketi açıkladı ve Kiev'e savaş uçağı gönderip göndermeme konusunda ön çalışmalar yaptığını, ancak böyle bir hareketin yakın vadede gerçekleşmeyeceğini söyledi.

24 Şubat'ta Ukrayna'nın işgali, Avrupa'nın 1945'ten bu yana en büyük çatışmasına neden oldu, milyonlarca insanı kaçmaya zorladı ve tüm şehirleri moloz haline getirdi.

Kremlin, Ukrayna'yı askerden arındırmak ve "denazize etmek" için "özel bir askeri operasyon" yürüttüğünü söyledi. Hem Kiev hem de Batılı ülkeler savaşın sebepsiz bir saldırganlık eylemi olduğunu söylüyorlar.

**Anlaşmazlık uzadıkça, kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Scope, ülkenin borç ödemelerinin dondurulmasını talep etmesinden iki gün sonra Ukrayna'nın notunu düşürdü.

TAHIL ANLAŞMASI

Cuma günkü ihracat anlaşması, insani ihtiyaçlar da dahil olmak üzere, kısmen daha düşük fiyatlarla dünya pazarlarına daha fazla buğday, ayçiçek yağı, gübre ve diğer ürünleri enjekte ederek daha yoksul ülkelerdeki on milyonlarca insan arasındaki kıtlığı önlemeyi umuyor.

Rusya'nın Karadeniz filosunun Ukrayna limanlarını bloke etmesi, on milyonlarca ton tahılı hapsetmesi ve birçok gemiyi karaya vurması, küresel tedarik zinciri darboğazlarını kötüleştirdi ve Batı yaptırımlarıyla birlikte gıda ve enerji fiyatları enflasyonunu ateşledi.

Moskova krizin sorumluluğunu reddediyor ve bunun yerine yaptırımları kendi gıda ve gübre ihracatını yavaşlattığı için ve Ukrayna'yı Karadeniz limanlarına yaklaşan madenlerden çıkardığı için suçluyor.

Bir BM yetkilisi, Cuma günü imzalanan ayrı bir anlaşmanın bu tür Rus ihracatını yumuşatacağını ve Birleşmiş Milletler'in ABD ve Avrupa Birliği'nin yaptırımlarının sevkiyatları için geçerli olmayacağına dair açıklamalarını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu, gemilerin yeniden açılmasının Ukrayna'yı saldırıya açık hale getirebileceğine ilişkin Batılı endişelere değinerek, Moskova'nın Ukrayna limanlarının mayınlardan arındırılmasından yararlanmaya çalışmayacağını söyledi.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Kiev'in Rus gemilerinin füze saldırılarına karşı savunmasız olacağı için limanlardan saldırma riskini görmediğini söyledi.

Üst düzey BM yetkilileri, anlaşmanın birkaç hafta içinde tamamen faaliyete geçmesinin beklendiğini ve yeniden açılan üç limandan tahıl sevkiyatlarını ayda 5 milyon tonluk savaş öncesi seviyelere geri getireceğini söyledi.

****Anlaşma metninde "ateşkes" kelimesi olmamasına rağmen, bir yetkilinin kapsadığı gemiler ve tesisler için "fiili ateşkes" dediği şeyle limanlara güvenli geçişin garanti altına alınacağını söylediler.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Bugün Karadeniz'de bir fener var. Bir umut ışığı... olasılık... ve buna her zamankinden daha fazla ihtiyacı olan bir dünyada rahatlama." dedi.

***Ukrayna’ dan haberler geliyor.

***Rusya, Ukrayna Tahıl İhracatının Engelini Kaldırmak İçin Anlaşma İmzaladıktan Sonra Odessa Limanını Vurdu.

Saldırı, gıda enflasyonu dünya çapında kötüleşirken Ukrayna tahılını hareket ettirme çabalarını tehlikeye atabilir.

Rusya’ nın bugün Odesa limanına füze ile saldırması BM ve Türkiye’ye verdiği taahhütlerin sorgulanmasına yol açıyor.

BM ve Türkiye’yi, Rusya’nın verdiği taahhütleri yerine getirmesini sağlamaya çağırıyoruz.

Rusya’nın BM ve Türkiye’ye verdiği taahhütlerin sorgulanması için 24 saat bile geçmedi. Rusya devletten çok terör devletidir.

Varılan anlaşmaların yerine getirilmemesi durumunda, küresel gıda krizinin derinleşmesinin tüm sorumluluğunu Rusya üstlenecektir.

***Küresel dünyayı ilgilendiren sorunu iki cepheden özetlemeye çalıştım. Görüldüğü gibi devam eden sorunlar var.

Bizim için en güzel tarafı, tarımın, buğdayın önemini bir kez de el (Yabancılar) gösterdi. Gıda krizinin boyutlarını gördük.

Umarım artık kıssadan hisseyi alırız.

İşin şakaya getirecek tarafı ve bekleyecek zamanımız kalmadı.

Pansuman tedbirlerle tarımda sorunlarımızın çözülemeyeceğini biliyoruz.

Seçimler kazanılır veya kaybedilir.

Önemli olan, buğdayı, tarımı en önemlisi çiftçimizi kaybetmemektir.

Hedeflerimizin, üretim planlarımızın, projelerimizin, çözümlerimizin ilk basamağı “Bilim Işığında Akıllı Tarım” olmalıdır.

Çözüm, kısaca bilim ve kaliteli eğitimdir…